Cristache Gheorghiu

 

 

 

 

 

 

 

Filosofia unui bolovan

 

 

 

 

 

Volumul 4

 


 

Eu, Zidul

 

Nu știu de ce se face atâta caz de mărul acesta, din care se spune că ar fi mușcat Eva și, după ea Adam. Ceva trebuiau să mănânce și ei, că numai cu ambrozie și nectar li s-ar fi făcut rău, mai ales că murături – așa cum știu eu că face cineva – nu existau în Rai. Un măr sau ceva asemănător era mai mult decât necesar.

Cred că explicația vine din altă parte. Știm astăzi c㠄an apple a day keeps the doctor away”, ceea ce vrea să spună că, dacă mănânci câte un măr pe zi, doctorii vor fi ținuți la distanță. Luată ad literam, aserțiunea nu se probează; deși locatarul meu mănâncă mere cu kilogramele soția lui, care este medic, nu păstrează deloc distanța. Aici intervine o interpretare eronată, datorată evoluției limbajului. Cu siguranță că Eva cunoștea semnificația corectă a expresiei, aceea că merele fac bine la sănătate. Rămâne întrebarea: de ce Dumnezeu nu dorea ca ei să beneficieze de acest tratament naturist? Analizând textul biblic prin mesajul ce și-l propune să-l transmită, deci prin semnificația lui metaforică, putem presupune că nu a fost vorba despre măr, ci despre cu totul alt fruct. A fost preferat mărul, fiindcă el este binecunoscut în toată lumea. Dar tocmai din acest motiv, alegerea lui a fost o greșeală. Se știe că, în religie, condiția primordială a oricărei afirmații este ca ea să nu poată fi verificată. Ambrozia a fost o soluție excelentă; ea nu există în realitate. Și în locul mărului, ar fi putut imagina ceva ireal, sau măcar un pom mai puțin cunoscut. De pildă, migdalul. Chiar dacă el există, prea puțină lume știa de existența lui, cel puțin până când  nemții, în primul război mondial, au folosit iperita, care mirosea a migdale. Așa spuneau instructorii la cursurile de apărare, pentru a informa populația. Faptul n-ar fi remarcabil, decât prin prostia lui, fiindcă marea majoritate a cursanților nu știau cum miros migdalele.

 

*   *

*

 

Se discută mult între oameni despre povara datoriilor către stat sub formă de taxe, impozite și tot felul de alte obligații, și de modul fraudulos în care statul se folosește de încasările obținute pe această cale. Este evident că ceva  nu funcționează bine aici, și nu este vorba despre unele incorectitudini locale, ci despre un principiu greșit in nuce, ca să zic așa. Greșeala se vede cel mai bine în cazul impozitului pe profit. Conform acestuia, cine muncește plătește; cine nu muncește primește. Stupid!

Metoda vine de la sfârșitul Evului Mediu, când a început să încolțească ideea statului de drept. Un prim exemplu l-a dat Wilhelm Cuceritorul. După debarcarea pe insulă, din dorința de a ști pe ce se poate baza, a inițiat un recensământ, pe care l-a permanentizat. Strângerea contribuție populației nu se mai făcea la întâmplare, ci pe baza unor reguli. (României i-au trebuit mai bine de 800 de ani să priceapă această tehnică.) În mod firesc, contribuția fiecăruia era corespunzătoare averii.

Statul de drept este cel în care principalele funcțiuni sunt instituționalizate, iar instituțiile operează în baza unor legi. El însă nu s-a înființat dintr-odată, ci pe parcursul mai multor secole, timp în care a dăinuit concepția că statul este condus de către marii proprietari (deci marii producători de valori materiale), aceștia având responsabilitatea lui și interesul unei bune guvernări. Impozitul pe profit, așa cum se numește azi, era firesc.

Astăzi, statul de drept este pe deplin instalat, chiar dacă legile nu sunt întotdeauna perfecte. În plus, monarhiile au dispărut demult, fiind înlocuite de principiile democrației, chiar și acolo unde se păstrează formalismul monarhic, ca în Anglia. În consecință, impozitul pe profit nu mai are nici o justificare. Rezultă că trebuie găsite alte forme de colectare a fondurilor necesare bugetului statului.

O soluție firească ar fi impozitul pe persoană. Orice cetățean ar trebui să plătească un impozit minimal pentru serviciile pe care statul i le oferă. Celor care nu au o sursă de venit, statul poate să le ofere un loc de muncă, iar dacă aceștia îl refuză, atunci vor efectua o muncă obligatorie, eventual sub detenție.

A doua modalitate de taxare este impozitul pe teren, atât extravilan cât și intravilan. Ce face proprietarul cu terenul lui îl privește. Impozitul trebuie să fie constant, corespunzător suprafeței și calității ei.

Aceste două modalități de impozitare ar trebui să fie suficiente pentru bugetul statului.

Totuși se mai pot imagina și alte câteva taxe, oricum nu prea multe, pentru activități specifice, cum ar fi cele pentru folosirea drumurilor publice, cu condiția ca fondurile să nu fie amestecate cu altele.

Una dintre cele mai mari surse de corupție este tocmai vărsarea tuturor încasărilor într-un buget comun și utilizarea lor la discreția administratorilor bugetului.

 

 

Ochii și urechile Zidului

 

-     Încotro ne îndreptăm ? Ar fi iluzoriu să credem că vom face altceva decât am făcut și până acum. Vom inventa o nouă paradigmă, pe care – după o scurtă perioadă euforic㠖 o vom distruge prin exagerare, așa cum am făcut cu toate celelalte: Creștinism, democrație etc.

-     Putem ști măcar cum va arăta ea?

-     Nu prea, dar – de regul㠖 ea este, dacă nu opusă celei prezente, măcar la antipodul unora dintre racilele ei.

-     Asta înseamnă că ar trebui, mai întâi, să identificăm principalele racile ale societății de azi și să sperăm că ele vor fi eradicate.

-     Cam așa, cu precizarea că doar speranța este cea care dăinuie.

-     Da, speranța moare ultima; pacientul primul.

-     Ei, lasă scepticismul, măcar de dragul jocului.

-     Jocul de idei. Da, asta îmi place.

-     Știam eu. La prima vedere, minciuna este caracteristica epocii noastre.

-     Da, doar că ea nu este o noutate.

-     Adevărat, dar parcă niciodată n-a fost atât de generalizată. În politică, sub umbrela democrației, pretindem că prostul satului alege conducătorii până la cel mai înalt nivel național, iar acum chiar și internațional. Nu contează că el habar n-are de exigențele activității acestora. Pe toate celelalte planuri, comerțul e rege. De altfel, avem și etichete: „economie de piaț㔠și altele de genul acesta. Iar marketingul a devenit o știință, dar nu menită să orienteze producția în acord cu nevoile oamenilor, ci – invers – să inducă oamenilor dorința de a cumpăra ceea ce au decis producătorii să fabrice. Deci tot o minciună.

-     Ca să-și arate cumsecădenia, femeile filantroape dau bani cerșetorilor, mai ales copiilor, deși gestul are efecte contrare: nu numai că mulți dintre acești copii sunt uneltele unor adulți, dar îi încurajează să persevereze, arătându-le că cerșitul poate fi o meserie. Mi se pare o mostră de ipocrizie.

-     Da, gestul este de-a dreptul criminal.

-     Poate că cel mai elocvent exemplu este cel al literaturii. Deși cultura ar trebui să se înscrie pe alte coordonate decât cele comerciale, astăzi, se citesc doar autori cărora li s-a făcut publicitate.

-     Iar publicitatea se face după criterii comerciale și nu culturale.

-     Mi-ai adus aminte de tipul din Canada, parcă, cel ce și-a lansat cartea acum câteva săptămâni. El s-a lăudat că i s-au vândut traduceri ale cărții în câteva limbi, înainte ca prima carte să fi apărut în limba în care a fost scrisă.

-     Da, am remarcat și eu. Editurile respective au cumpărat dreptul de traducere fără ca cineva să fi citit cartea, ci doar ca efect al colaborării dintre ele. Marile edituri dictează.

-     Ei bine, lumea sesizează că este manipulată și, mai devreme sau mai târziu, reacționează.

-     Și uite și soluția; sau, mă rog, una dintre ele: Internetul. Nu numai că este formidabil de eficient ca mijloc de informare, dar el permite oricui să se afirme, fără cenzura editorilor, care – în ultimul timp – au devenit simpli comercianți. Se produce astfel o democratizare reală a literaturii.

-     Gelozia editorilor, sau mai exact teama că nu vor mai avea căutare, îi face să bârfească Internetul pe toate căile.

-     Bun! Cu literatura am rezolvat-o, și încă pe cale pașnică. Dar cu celelalte ce facem?

-     Nici Nostradamus n-a dat toate răspunsurile. Dar fiindcă tot veni vorba despre Internet. Uite Wikipedia, o enciclopedie populară, ca să zicem așa, în sensul că oricine poate contribui la dezvoltarea ei, se dezvoltă foarte frumos.

-     Și formidabil de vertiginos.

-     Teoretic, orice nătărău își poate înregistra inepțiile, dar uite că nu se întâmplă, fiindcă imediat inepția este sesizată și eliminată.

-     Iată o dovadă că principala acuză a răuvoitorilor, cum că Internetul este poluat de neisprăviți nu stă în picioare.

-     Ea nu stă în picioare din capul locului. Eu am tot spus mereu: pe Internet este ca în lumea reală. Toată lumea circulă pe stradă, dar nu discuți decât cu cine vrei.

-     Eu mai fac o comparație. Acum revin la literatură. Comparația este cu muzica. Există muzică ușoară, cultă, populară, de operă, pop, rock etc. Fiecare persoană este liberă să asculte și să practice muzica ce-i place. Același lucru se va întâmpla și în literatură, iar Internetul va facilita acest lucru. Nu vor mai exista cerberi, care să cenzureze.

-     Și să dea etichete după puterea lor de înțelegere.

-     Bine zis!

-     Aici, noi suntem încă victimele moștenirii trecute.

-     „Verba volant, scripta manent”. Existența scrisului își află justificarea în volatilitatea vorbei. Astăzi însă, situația s-a schimbat. Vorbele se pot înregistra și, astfel, păstra. Și nu numai vorbele, ci și imaginea vorbitorului.

-     Să revenim la societate. Încotro zici că ne îndreptăm?

-     Dă-mi voie să-ți citesc ceva ce am scris ieri.

-     Ah, dă-i drumul. Știu că tu scrii mai bine decât vorbești.

-     Stai o clipă....  Așa…

„Direcția pe care evoluează societatea este un vector compus al diferitelor tendințe existente în compartimentele ei. Rezultanta obținută  în urma compunerii acestor tendințe va avea o direcție ce numai prin coincidență s-ar suprapune cu cea a vre-unuia dintre vectori. În mod normal, ea evoluează pe o direcție cu totul nouă, de obicei, nici măcar intuită de către protagoniști. Ceea ce observăm de la început este faptul că, împotriva libertății și a pretențiilor noastre democratice, societatea nu evoluează așa cum am vrea noi. Există influențe mai puternice decât opiniile noastre, exprimate într-o agora virtuală. Ajungem, încet, la concluzia că analiza tendințelor este atât de interesantă, încât merită toată atenția noastră. Din nefericire, rezultatele nu sunt nici pe departe cele așteptate. Două sunt motivele ce ne determină să facem această afirmație. În primul rând, faptul că nimeni nu face o astfel de analiză, fără să mai vorbim despre capacitatea de sinteză și prognoză a celor ce s-ar încumeta s-o facă. În al doilea rând, pentru că însăși ideea compunerii mecanice a tendințelor nu este deloc simplă, fiindc㠖 pe lângă identificarea lor – evaluarea intensității fiecărei tendințe este dificilă, în special datorită faptului că apar permanent elemente noi ce schimbă datele problemei.

Una dintre ele este dezvoltarea tehnologică, care – la rândul ei – este dependentă de interese strategice și de altă natură. Astăzi, cercetarea și proiectarea în domeniile de vârf nu se mai poate efectua cu mijloace modeste. Este necesară o finanțare substanțială, pe care numai guvernele și marile întreprinderi și-o pot permite. În consecință, ele sunt cele ce impun tendințele majore. Așa se face că, pentru aceleași activități, folosim calculatoare din ce în ce mai performante, doar pentru că pe piață au apărut noi microprocesoare, fără ca, prin aceasta, activitatea respectivă să aibă vreun avantaj. De aici, nu trebuie să se înțeleagă că dezvoltarea calculatoarelor ar fi inutilă. Dimpotrivă, alte activități beneficiază din plin de noile tehnologii. Am luat ca exemplu calculatoarele, pentru ca să nu abordez subiecte mai spinoase, deși unele dintre ele sunt cu mult mai puțin inofensive. Un lucru e cert: opinia publică este pusă în fața faptului împlinit, astfel că intervenția ei, dacă există, este tardivă.

O altă influență majoră este comerțul. Trăim într-o societate etichetată în mod oficial ca fiind comercială, dar nu analizăm efectele ei asupra comportării noastre. Argumente similare cu cele din paragraful precedent cu privire la cercetare și producție sunt valabile și aici. În plus, intervine publicitatea, creditul aprioric de care se bucură firmele deja cunoscute, avantajele gamelor de produse și al șirurilor de magazine ale aceleași firme față de produsele și magazinele individuale și multe altele.

În lipsa unor analize cu rezultate convingătoare și care să conștientizeze oamenii cu privire la calea pe care evoluează societatea, ne mulțumim cu o constatare la îndemâna oricui: creativitatea în societățile evoluate scade, sau se manifestă în direcții negative. Ca efect, societatea se deteriorează și, în loc să caute rezolvări firești pentru problemele ei, creează permanent probleme noi, mai grave decât cele pe care își propune să le rezolve. Observația nu este nici măcar nouă. În Imperiul Roman, spre exemplu, provinciile erau privite doar ca sursă de bunuri materiale și intelectuale pentru capitală. Cu timpul, creativitatea scădea atât în provincii – datorită lipsei stimulentelor – dar mai ales în capitală, unde totul venea de-a gata. Printre numeroasele motive ale decăderii imperiului, invocate de către istorici, există și acesta, al centralizării excesive și ignorării posibilităților creatoare ale provinciilor. Efectul s-a văzut și mai bine după căderea Imperiului: provinciile au căzut într-o stare de barbarie de neimaginat, pentru unele inferioară chiar stării lor de dinainte de a fi fost înglobate în Imperiu. Motivul este pierderea abilităților de creație prin ne-exersare.

Revenind la zilele noastre, constatăm că mințile cele mai productive sunt atrase către sectoarele de activitate cele mai atractive din punct de vedere financiar sau al satisfacțiilor intelectuale, iar societatea este astfel lăsată pe mâna celorlalți (nu spun care), pe cât de puțin dotați intelectual, pe atât de dornici de afirmare pe alte planuri.

Dar, cum orice acțiune produce o reacție asemenea unui recul, și în societate, în urma acumulării de energie (energie socială), apare câte o explozie. Din nefericire, și aici nu putem să nu remarcăm că toate aceste explozii au avut consecințe negative. Sunt prea puține cazurile în care guvernanții au știut să rezolve problemele importante și să păstreze astfel echilibrul tendințelor.”

-     Cam asta ar fi. Ce zici?

-     E clar dacă urmărești cu atenție, dar mă întreb: câți cititori o fac?

-     Cei care n-o fac nici nu mă interesează. Nu poți să scrii pentru toată lumea. Orice carte are o sferă de adresabilitate. Nu există cărți pentru toată lumea.

-     Nici măcar Biblia?

-     Mai ales Biblia. Ea a fost scrisă pentru cei ce știau să citească la vremea aceea, adică pentru extrem de puțini oameni, savanții timpului. Ei, trebuiau să-i interpreteze mesajul și să-l transmită oamenilor pe înțelesul lor. Nu înseamnă că dacă, astăzi, majoritatea oamenilor știu să citească, au devenit cu toții savanți.

-     Și când te acroșează pe stradă câte un sectant cu pretenția că te luminează, ce faci?

-     Dacă n-aș ști că sunt niște ignoranți manipulați, m-aș amuza. Așa însă mă întristez.

-     Iar ce e mai rău e că bisericile să le spunem serioase nu sunt cu nimic mai bune.

-     Din păcate! Uite că și biserica păcătuiește.

-     Știi c㠓pacalis” vine din latină, este adjectiv, și înseamn㠄de pace”. Așa erau numiți solii ce anunțau pacea.

-     De aici și românescul „a păcăli”. Pace vouă!

-     Te-am păcălit și eu, fiindcă păcat se spune peccatum.

-     Mi-a plăcut să mă las păcălit de tine.

-     Să revenim! Că umanitatea nu este capabilă să aleagă variantele optime se vede nu numai din acțiuni majore, cum ar fi războaiele tot mai distrugătoare, ci și din fapte cotidiene dintre cele mai mărunte, dar definitorii. Spre exemplu, hrana este din ce în ce mai puțin sănătoasă. Medicina se ocupă de probleme spectaculoase și neglijează bolile banale, deși - fiind cele mai răspândite - cauzează  cele mai multe neplăceri, invalidități și chiar decese.

-     Iar filosofia, cea care ar trebui să ne călăuzească în viață este tot mai împinsă la periferia preocupărilor serioase și, implicit, tot mai incapabilă să rezolve probleme reale.

-     Singurul domeniu care funcționează optim este comerțul. Datorită lui, toate celelalte sunt orientate în direcții favorabile lui, indiferent de efectul avut potrivit criteriilor proprii. Reclamele comerciale sunt mai eficiente decât orice sfaturi. În fața lor, cedează chiar și propriile convingeri. Comerțul dirijează și politica, deoarece politicienii sunt și ei interesați să câștige bani. Cum banii provin din afaceri, la baza deciziilor politice stau interesele financiare.

-     Da, iar cei mai buni profesioniști sunt tot comercianții. Ambalajul atrăgător și publicitatea persuasivă fac atractive chiar și produsele dăunătoare, în timp ce sfaturile – oricât de înțelepte – nu sunt nici pe departe tot atât de convingătoare. Acest lucru dovedește că cei ce se ocupă de comerț sunt mai inteligenți decât cei ce se ocupă de educație.

-     Obișnuim să oferim copiilor drept cadouri dulciuri, care – se știe – sunt dăunătoare. Uneori, oferim dulciuri ca premiu pentru o faptă bună. Abandonăm criteriile unei bune educații doar pentru a câștiga dragostea copilului. Dacă perfidia nu este trăsătura noastră caracteristică, rămâne doar educația precară să explice asemenea comportări.

-      Care-va-să-zică, viitorul nostru atârnă înainte.

-     Asta era o glumă, dar se potrivește.

-     Iată un exemplu ce pare banal: urechea noastră s-a obișnuit să asculte la radio și TV înregistrări ale profesioniștilor. Reprezentațiile modeste nu mai sunt acceptate. Dacă, înainte, performanța muzicală începea cu hora duminicală din fața cârciumii satului, astăzi tineretul din cel mai umil cătun merge la discotecă și dansează după muzică hip-hop. Baza de mase a dispărut și – implicit – selecția naturală. Astăzi, selecția se face de către specialiști

-     Da, iar pe specialiști poți să-i pui uneori între ghilimele.

-     Riscul este că acești specialiști pot greși direcția. Și atunci, încotro ne îndreptăm?

-     În acest caz, e simplu. Societatea, după o scurtă perioadă de derută, va merge pe drumul ei, lăsând „specialiștii” de izbeliște.

-     Îmi place că ești optimist.

-     În acest caz, da. Mi-e teamă însă că, în alte domenii, evoluția nu este chiar atât de simplă.

-     Cred totuși că în literatură se aplică.

-     Acolo, cu certitudine, da, iar utilizarea Internetului, despre care am vorbit, este și cheia.

-     Și mai există încă o cheie. Faptul că tehnologia de multiplicare permite astăzi realizarea cărților cu mult mai puțin efort.

-     E adevărat, cu observația că, odată și odată ele vor dispărea, datorită costului ridicat și al consumului de materie primă. De ce să cheltuiești, dacă se poate fără. Calculatorul îți permite să proiectezi imaginea pe un ecran, sau chiar pe tavan și să citești stând în pat. Iar despre ce ne va oferi tehnologia viitorului, nici nu mai vorbim.

-     Eu am rămas cu gândul la democratizarea literaturii. Înseamnă că trebuie să acceptăm ideea că, la fel ca în muzică, există și literatură de cartier, manele literare și altele asemenea.

-     Deja există, doar că ele nu sunt recunoscute oficial.

-     Există scriitori și poeți de tot felul, ca și cititori potențiali. Totul este ca ei să-și cunoască locul. Nu se vine la operă cu manele și nici opera nu vine să cânte acolo unde nu este dorită.

-     Depășirea impasului este posibilă numai prin recunoașterea diferitelor categorii de scriitori și cititori, la fel ca în muzică. Părerea mea!

-     Așa după cum în muzică și alte domenii delimitarea nu a făcut-o nimeni, ci a venit de la sine, și în literatură se va întâmpla la fel.

 

*     *

*

 

-     Marcela a reușit la medicină.

-     Marcela Costiniu?

-     Da, chiar ea.

-     Sigur n-o confunzi?

-     N-o confund deloc. M-am întâlnit cu fratele ei.

-     Și ți-a spus el asta?

-     Da, se amuza și el puțin, dar era bucuros. Totuși sunt frați, chiar dacă nu se prea înțelegeau.

-     Se pare că șapte îi poartă noroc.

-     De ce șapte?

-     Păi este a șaptea oară de când încearcă.

-     Fată ambițioasă.

-     Extrem de ambițioasă.

-     Eu o admir pentru voința ei și îmi pare rău că s-a chinuit atât, numai din cauza părinților. Au vrut-o neapărat artistă.

-     Caracteristic pentru mulți parveniți. Vor locuință în centrul orașului și copiii urcați pe cele mai înalte trepte. Dacă ei au reușit datorită unei conjuncturi politice, pe care o cunosc prea bine, vor să-și plaseze copiii în artă, cultură și altele de genul acesta. Cred că aici murdăriile sunt mai puține.

-     Iar de talent nu este nevoie dacă ai spatele asigurat, că nici ei n-au avut nimic când s-au lansat în politică.

-     Ghinionul Marcelei este că au dat-o la școala de muzică. Aici, totuși, trebuie să ai înclinații. Muzica, spre deosebire de arte plastice sau literatură, are criterii eficiente de verificare a aptitudinilor și, dacă nu le ai, nu poți face față.

-     Corect. În acest caz vina profesorilor este mai mare, fiindcă nu îi informează de la început pe părinți. Pe Costinii îi poți acuza de naivitate. Pentru vina profesorilor însă nici nu am un cuvânt potrivit. Ei, dintr-un interes meschin, ratează viitorul unor copii. Este o crimă morală ceea ce fac ei.

-     Au nevoie de elevi, pentru că, fără ei, nu ar avea catedra, de la care să predea.

-     Uciderea unei persoane mi se pare o crimă chiar mai mică decât ratarea carierei lui, conștient fiind că acel om va fi nefericit toată viața.

-     Ești cam sever. Uite că Marcela a reușit.

-     Da, după șapte ani de eforturi. Dacă mergea la un liceu teoretic oarecare, avea șanse cu mult mai mare să reușească din prima. Școlile de specialitate și, mai ales, cele de muzică și artă nu dau copiilor o cultură generală suficient de largă, care să le permită accesul în alte discipline. Sunt școli de meserii, nu licee teoretice.

-     Există și liceu practic?

-     Ha, ha. Bună! De fapt, liceul ar trebui să fie practic și să se desfășoare într-o grădină, asemenea celeia în care își susținea Aristotel doctrina filosofică.

-     Da, dar subiectele erau teoretice.

-     Ei, dacă am ajuns la teorie, hai la culcare!

 

 

Eu, Omul

 

Pe mine nimeni nu m-a întrebat dacă am ceva de spus. M-am născut într-o grădină. De fapt, habar n-am unde m-am născut, dar acolo aș vrea să trăiesc după moarte, dacă mă pot exprima așa. Vi se pare ciudat? Ah, nu m-am prezentat; sunt Omul.

Sigur că vi se pare ciudat, fiindcă m-am prezentat ambiguu. Adevărul este că nu știe nimeni unde m-am născut. Cert este că, într-o anumită fază a copilăriei mele, am fost para-șutat, tele-portat sau pus-cu-mâna (nu se știe cum) într-o grădină. Poziția ei, deși unii se fac că nu știu și o plasează te-miri-unde, este bine precizată în documente dintre cele mai vechi. Voi menționa doar Biblia, unde scrie clar: „Un râu ieșea din Eden... și se făceau patru brațe”. „Numele celui de al 3-lea este Hidechel (Tigrul)... Al 4-lea este Eufratul”. (Geneza 2: 10, 14) Poziționare mai exactă a Sumerului nici că se putea găsi.

Un lucru pare, totuși, curios. Civilizația sumeriană, despre care cei de azi au aflat relativ recent, le era bine cunoscută celor ce au scris Biblia. Nu se putea să nu le fi fost cunoscută! De ce nu este pomenit acolo Sumerul deloc? A fost o mare civilizație, cea mai puternică din timpul ei, cel puțin în acea zonă geografică. De fapt, este pomenită, dar într-o formă metaforică, iar încercarea de a transforma șederea mea acolo într-o cosmogonie a fost o naivitate. La paragraful 15, aflăm: „Domnul Dumnezeu a luat pe om și l-a așezat în grădina Edenului, ca s-o lucreze și s-o păzească.” Ce-i drept, nu stăteam degeaba acolo. Munceam! Eroarea care se face aici este generalizarea unui eveniment particular. Nu era vorba despre Om, adică despre mine, ca entitate generică, ci despre un mic grup, un trib de evrei. Iar Dumnezeu nu este nicidecum tatăl meu, ci un rege sumerian, care a acceptat pe teritoriul său acest trib, în schimbul efectuării unor lucrări. Cum evreii nu și-au respectat „contractul de munc㔠și au gustat din pomul cunoașterii, adică au țintit mai sus decât le era permis, au fost expulzați. Mai mult, în Geneza 3,22, după ce Dumnezeu constată păcatul săvârșit de Adam și Eva, el spune: „Iată că omul a ajuns ca unul din Noi...”, deci (1) el nu era singur; (2) vorbea în numele conducerii Sumerului și (3) îi acuza pe evrei că și-au depășit drepturile de angajați, infiltrându-se printre angajatori și, probabil, erijându-se în șefi. Iar dacă mergem puțin înapoi, în Geneza 2:7, citim: „Și Domnul Dumnezeu a făcut pe om din țărâna pământului....”. Nu din pământ umed, din lut sau din argilă, din care să poată fi modelat, ci din țărână. Iar traducerea engleză este mai directă. Ei spun „dust”, adică praf. Este limpede că nu era vorba despre mine, care știu bine din ce sunt făcut. Interpretarea textului biblic nu poate fi decât una singură: evreii erau ca praful: purtați de vânt, fără nici o noimă, în mod evident cu un grad de civilizație mult inferior sumerienilor, lucru, de altfel, dovedit. Regele sumerian, i-a făcut oameni în sens figurat, adică le-a dat un rost, acceptându-i în țara lui. Iar după ce au fost alungați din cauza incorectitudinii lor, evreii speră ca Dumnezeu, adică regele, să-i ierte și să fie acceptați din nou în împărăția sa. Această relatare metaforică a unui fragment din istoria unui trib de evrei a fost transformată în cosmogonie, atunci când preoții și-au propus să transforme o scriere literar-istorică în document al religiei lor.  Acum, de când cosmosul a devenit obiect de cercetare științifică toate cosmogoniile, cosmologiile, și celelalte cosmofantezii nu mai sunt la modă, iar oamenii caută alte subiecte pentru imaginația lor.

Asta nu înseamnă deloc că Biblia n-ar fi decât o colecție de povestioare. Dimpotrivă, ea este una dintre primele cărți de filosofie, care merită să fie luată în seamă, dar trebuie interpretată inteligent, și mai ales adaptată timpului. Probabil că pentru multă lume n-am spus nimic nou, dar trebuia s-o spun, ca să ne înțelegem limpede.

Principalul defect al religiei ce au construit-o pe baza acestei cosmogonii este caracterul limitat la tribul lor. A devenit astfel o religie națională. Cel care a ridicat restricția și a internaționalizat-o a fost Apostolul Pavel, ideologul Creștinismului. Și a mai fost ceva. Iisus, considerat fiul lui Dumnezeu, a adus o corecție credințelor de până atunci în divinități autoritare și punitive, inițiind credința într-un Dumnezeu bun, iubitor de oameni, o credință a oamenilor sărmani, pentru care viața de apoi era singura mângâiere.

Sigur, nici politicienilor nu le conveneau unele idei. Le-au trebuit însă aproape 400 de ani să realizeze că toleranța propovăduită de doctrina creștină poate fi folosită pentru a manevra mai bine oamenii.  N-a fost greu deloc, deoarece chiar Biblia este plină de contradicții firești, fiind o carte scrisă în perioade de timp diferite și de către mai mulți autori, fie ei și inspirați. Alături de un Dumnezeu iertător, aflăm și reminiscențe ale unuia răzbunător, iar Apocalipsa distruge tot ce se clădise până atunci. Este evident că asemenea capitole nu mai sunt de inspirație divină, ci de una foarte lumească, mai exact, preoțească. Fapt e că, după 1000 de ani, Biserica catolică și monarhia erau un fel de precursori ai statului sovietic, cu marxismul ca doctrină religioasă și NKVD-ul pe post de Inchiziție. Sensul doctrinei creștine fusese inversat, iar Dumnezeu se transformase într-un zbir, al cărui reprezentant pe pământ era însuși regele, căruia oamenii îi datorau supunere. De aici și ideea imnurilor de slavă și a rugăciunilor. În Biserica catolică accentul cade pe patimile lui Iisus. Înălțarea, cea care încheie ciclul periplului Mântuitorului pe pământ și îi dă sens, trece aproape neobservată, ca dovadă că preoții catolici nu vor să înțeleagă nimic din mesajul christic și că totul este pentru ei doar un pretext propagandistic. Omul simplu trebuie doar să pătimească, asemenea lui Iisus, și să înalțe imnuri de slavă lui Dumnezeu și regelui, trimisul său pe pământ.

Cum s-a ajuns aici? În prima fază, barbarii – franci, goți, vizigoți, ostrogoți etc. – au ocupat teritorii din fostul Imperiu Roman de Apus. Au făcut-o însă cu crucea în mână, pentru că episcopul Wulfila tradusese Biblia în alfabetul pe care tocmai îl inventase. În consecință, în Europa Occidentală Creștinismul a fost impus cu sabia unei populații fără apărare, de către armatele năvălitorilor. E lesne de imaginat câtă putere de convingere puteau să aibă. Efectele rețetei le putem vedea și azi în America de Sud, unde aproape întreaga populație este în mod oficial catolică datorită conchistadorilor spanioli, dar indigenii își păstrează încă vechile credințe. Același lucru se poate observa și la indienii din Statele Unite. Ne explicăm astfel de ce era nevoie de Inchiziție pentru a convinge lumea să nu se abată de la religie. Marii inchizitori nici măcar nu erau preoți, ci juriști, funcția de inchizitor fiind o poziție în structura aparatului de justiție, și nu în ierarhia bisericii.

Biserica și politica au fost frați; asta se știe de când s-au născut. Dacă ne gândim fie și numai la Leon X, papă al Romei (1513-1521) - membru al faimoasei familii florentine a Medicilor care, grație puterii ei economice, a jucat prin secolele XII–XVIII un rol esențial în politica Florenței și chiar a întregii Italii -, nu mai avem nici un dubiu asupra acestui cuplu. Ne putem chiar întreba: care dintre ei a fost primul? Sau, poate, au fost siamezi?

Că, în final, a avut câștig de cauză rațiunea, ne dovedește căderea în dizgrație a bisericii catolice împreună cu monarhia. Astăzi, vorbesc despre religie mai mult politicienii, care însă sunt la fel de interesați de cele sfinte, pe cât sunt de interesați de democrație, societate etc., după cum le indica numele partidului în care, întâmplător, și-au găsit un loc: democrat-creștin, social-democrat de ziua 7-a, sau orice altă combinație posibilă.

Orice societate are înțelepții ei: oameni care filosofează (philo+sophos), adică iubitori de înțelepciune. Poate că toți oamenii filosofează, sau aproape toți. Unii o fac mai bine, alții mai puțin bine, unii accidental, alții mai perseverent, dar o fac. Se naște astfel un curent filosofic, de regulă, în opoziție cu cel oficial. Apar, bineînțeles, și filosofi autentici, cu putere de pătrundere și o largă cunoaștere cărturărească, dar și empirică. Ei construiesc o nouă paradigmă. Din păcate, asemenea oameni nu au și abilități de comunicare. Pentru plebe, ei par a fi niște ciudați.

Apar atunci profeții: oameni ce, dimpotrivă, sunt deosebit de înzestrați tocmai în privința comunicării și care sunt, în același timp, și suficient de inteligenți pentru a-i înțelege pe filosofi. După părerea mea, majoritatea creatorilor de mari religii au fost din această categorie. Interesant de observat că, în viata lor, a existat aproape întotdeauna o perioadă de meditație în care este de presupus că profetul și-a stabilit strategia prin care să convingă mulțimea de ideile filosofice pe care și le însușise. Oamenilor trebuie să li se vorbească pe înțelesul lor și nu în limbaj filosofic. Ei au nevoie de minuni, parabole și, mai ales, de povești.

Așa apare o nouă religie, menită să implementeze în mase paradigma filosofică. Prin intermediul unor metafore, recomandări, sfaturi etc., se fixează tradiții. Omul simplu respectă tradiția. El nu acționează din motive raționale, ci pentru că așa a fost învățat. Chiar și cei mai înțelepți nu gândesc fiecare pas, ci merg din obișnuință. Doar pașii importanți trebuie gândiți, dacă se poate.

Până aici totul este perfect. Atât filosofii, cât și profeții, au cele mai bune intenții. Odată cu religia, apar însă preoții. Aceștia sunt oameni obișnuiți, care văd în biserică un job. Nu fără motiv, Octavian Paler observa: „Iezuiții au făcut din credință o afacere”. Uneori, e chiar mai rău: „ucid în zile de lucru, iar duminica se spovedesc cu modestie” (Sartre). Ideea originală se diluează, interesele particulare o poluează tot mai mult, astfel încât se ajunge până la opusul ei. Și astfel, „orbii ne învață să vedem” (Jules Renard - „Les aveugles nous apprennent à voir).

Nu trece mult și politicienii găsesc căile prin care noua religie poate fi folosită în interesul lor. Ea servește drept bază pentru propaganda politică. În acest moment nu mai e nimic de făcut, decât poate de inventat o nouă religie. Ceea ce nu înseamnă că aceasta va fi mai bună decât precedenta. Istoria ne dovedește că nu. Ideile cele mai generoase, prin deformare, nasc politici dintre cele mai dezastruoase. Să urmărim succint evoluția principalelor religii.

- Credințele vechi orientale sunt cu totul pașnice. Prea pașnice! Atât de pașnice, încât au ca efect inhibiția oamenilor. Vin alții peste ei și îi calcă în picioare. (Vezi expansiunea islamică în Asia.)

- În mitologia greacă, războiul apare în mod aleator, din pricini mărunte, și se limitează la mici lupte, mai mult dispute locale. Oricum, el nu este căutat.

- Odată cu evreii, apare ideea de națiune, iar războiul devine un instrument indispensabil pentru atingerea scopului divin: națiunea aleasă, adică națiunea destinată să le domine pe celelalte. Dominația nu poate fi realizată decât prin forță, deci războiul este pe cât de divin, pe atât de iminent. Iar pentru că războiul se duce cu oameni, aceștia trebuie educați corespunzător. Vechiul Testament ne spune:

„Dar, dacă se întâmplă o nenorocire, vei da viață pentru viață, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior, arsură pentru arsură, rană pentru rană, lovitură pentru lovitură.” (Exodul 21;23-25);

„Dacă cineva rănește pe aproapele lui, să i se facă așa cum a făcut și el: frântură pentru frântură, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte; să i se facă aceeași rană pe care a făcut-o el aproapelui său.” (Leviticul 24;20);

„Ochiul tău să fie fără cruțare: viață pentru viață, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior.” (Deuteronomul 19;21).

Creștinismul pleacă de la o idee cu mult mai nobilă. Din Noul Testament, aflăm că:

„Ați auzit că s-a zis: <Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte>. Dar eu vă spun: Să nu vă împotriviți celui care vă face rău; ci oricui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt. Orișicui vrea să se judece cu tine și să-ți ia haina, lasă-i și cămașa. Dacă te silește cineva să mergi cu el o milă, mergi cu el două. Celui care îți cere, dă-i; și nu te întoarce de la cel care dorește să se împrumute de la tine” (Matei 5.38-42);

„Ați auzit că s-a zis: <Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău.> Dar eu vă spun: iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei care vă blestemă, faceți bine celor care vă urăsc și rugați-vă pentru cei care vă insultă și vă prigonesc. (Matei 5,43-44).

Așa ar fi trebuit să fie Creștinismul. Europa Occidentală a eliminat ideea de „națiune aleasă”, dar a reținut ideea de națiune și războiul ca mijloc de impunere a voinței politice a oricărei națiuni în fața tuturor celorlalte. Ideea cu obrazul era, oricum, desuetă. Dumnezeul „blând” pleacă în cruciade, de fapt, expediții de jaf. Și n-au fost numai cruciadele. În secolul al XVI-lea, Erasmus din Rotterdam (1466-1536) scrie: „Nenorocirile îi unesc până și pe cei răi – spune un proverb. Numai pe creștini nu-i unește nici binele, nici răul. Și, ce rușine! Creștinii se luptă mai fără cruțare decât iudeii, decât păgânii și decât fiarele. Iudeii aveau diferende aproape numai cu străinii, pe când creștinii sunt în alianță cu turcii, dar se războiesc între ei.” Sau, tot el: „Ce mârșavă este limba preoților care îndeamnă la război, care ațâță la rele, care îndeamnă la dezastre! În Anglia, ei ațâță împotriva francezilor, în Franța, ațâță împotriva englezilor.” Și asta în numele aceluiași Dumnezeu. S-ar crede că Erasmus ar fi fost necredincios. Dimpotrivă! Tocmai din cauza credinței  el se revoltă împotriva preoților trădători ai credinței. Din păcate, soluția lui este naivă, dovedind încă o dată că rămâne încarcerat în aceeași dogmă: „La voi fac apel, fruntași și dregători, ca bunăvoința voastră să vină în ajutorul înțelepciunii regilor și al pietății papilor”.

Pe greci i-am scos din ecuație; au fost prea deștepți, chiar și pentru noi, ca să nu mai vorbim pentru epoca în care au produs valori de referință, încă actuale. Prin mitul Veșnicei Reîntoarceri, caracteristic lor, vedem legătura cu religiile orientale. („Omul nu e nimic mai mult decât umbra unui fum” – Eschil, „Omul nu este decât întâmplare”, „Lumea nu moare niciodată, pentru că începutul se unește cu sfârșitul, ca un șarpe care își mușcă coada”,  „Omul este un Dumnezeu căzut care își amintește de cer” etc.). Dar „Omul este o jucărie făcută de zei” ne aduce în plină Geneză biblică. Prin Platon întrezărim Creștinismul. Cât despre Democrit și Leucip, aflăm în ei creatorii teoriei atomiste a Universului. Aproape pentru orice descoperire, chiar dintre cele mai moderne, aflăm că a existat măcar un embrion în gândirea greacă. Entuziasmul grecilor era pentru bucuria de a trăi și nu pentru înfrângerea vre-unui inamic imaginar (entuziasm  =   en-theon-siasmos   =  starea în care zeul sălășluiește în tine). Dar cu măsură! Chiar și stoicismul își are rădăcinile tot în morala greacă, care este, în esență, o morală ascetică și purificatoare, care nu creează binele în noi, ci curăță binele care, prin natura noastră, se află în noi (credeau ei) de răul care s-a așternut peste el din afară. De unde se vede că și grecii au mai greșit. „Zeii grecilor își pierdeau subit simțul divinității când dădeau cu ochii de o femeie frumoas㔠(Paler). Asta pentru că așa sunt grecii: iubesc viața, iar religiile sunt scrise de oameni, potrivit aspirațiilor lor.

Absența unei clase sacerdotale ierarhizate a împiedicat formarea unei teologii, atât la orientali, cât și la greci, și tocmai lipsa acestei clase i-a făcut mai înțelepți.

Religia face parte din istoria civilizațiilor, cu bunele și relele ei. Prin religie se fixează tradițiile și ritualul. Întreaga filosofie a unei epoci o găsim concretizată în comportarea oamenilor din acea epocă, iar aceasta se găsește cel mai bine materializată în tradițiile poporului și – important – în legendele și basmele pentru copii. Este firesc să fie așa, fiindcă oamenii doresc să-și educe copiii așa cum cred ei mai bine, să le transmită întreaga lor înțelepciune. De aceea, analiza inteligentă a basmelor poate fi mai bogată în sensuri decât se pare. Scrierile filosofilor din epocă vor intra în conștiința oamenilor cu încetul, în perioada următoare, în timp ce mentalitatea unei epoci este dată de gândirea filosofică anterioară, care a avut nevoie de timp pentru ca să formeze mentalități la nivelul populației.

Vorbind despre basme, în cele extrem orientale, de exemplu – dar și în unele românești – eroul popular, devenit erou în urma unui act vitejesc, după un ocol prin curțile împărătești, își găsește o soție cu care se retrage într-un loc izolat, unde trăiește liniștit până la adânci bătrâneți. Ideea esențială este izolarea de înalta societate, cu luptele și intrigile ei. O astfel de comportare se potrivește concepției orientale, conform căreia omul este o parte a universului unic în care va reveni cândva. De aceea, el prezintă interes numai ca individ. Omenirea este doar o mulțime întâmplătoare de indivizi ce nu prezintă nici un interes în ansamblu. În legendele franceze, în schimb, găsim eroul care își dă viața pentru țara sa, asemenea lui Roland, pentru că francezii tocmai se pregăteau să devină un popor naționalist. Legendele regelui Arthur, pe de altă parte, formează caracterul cavalerului care luptă toată viața pentru un ideal (căutarea Sfântului Graal). Cât despre mitologia greacă, ea este poate cea mai amplă reflectare a mentalității unui popor. Zeii erau asemenea oamenilor, cu calități și mai ales defecte, pentru că, dacă ceva le este permis zeilor, de ce nu le-ar fi permis și oamenilor. Iar celor puternici li se permite întotdeauna mai mult decât celor slabi. Nici chiar Prometeu n-a fost numai cel despre care vorbim noi azi, adică eroul pozitiv. El a fost, în egală măsură, eroul negativ, indisciplinat, pripit, care a acționat fără să cunoască scopurile mai înalte ale lui Zeus. Prometeu a fost mai curând un subiect de dezbatere folositoare ca exercițiu de discernere între două obiective opuse unul altuia. Mitologia a fost cea mai realistă religie din câte au existat.

Toate acestea, însă, depind de calitatea celor ce le transmit de la o generație la alta. Iar dacă ne referim la trecut, ele au depins cel mai mult de preoți, deoarece ei au avut cea mai mare influență, cu bunele și cu relele lor. Să nu uităm că până ce și școala a existat datorită bisericii. Ne este greu să stabilim cât de credincios este un preot. Cei mai mulți dintre ei aleg preoția ca pe o profesiune ca oricare alta, din motive practice și nu dintr-o chemare anume. În cel mai bun caz, preotul este un pedagog, un confesor care oferă oamenilor suportul moral și îndrumările considerate necesare pentru o viață decentă. De cele mai multe ori, el este doar un slujbaș care oficiază un ritual.

Pentru că suntem europeni, când spunem religie, ne gândim la Creștinism, pe care o privim, dacă nu în mod necesar ca pe singura religie adevărată, dar cel puțin ca fiind cea mai recentă. Trecem cu vederea faptul că Islamismul este cu 500 de ani mai tânăr, că doctrina lui este foarte asemănătoare cu cea creștină, mai ales cu cea catolică (centrată pe răspândirea credinței cu ajutorul săbiei), ca o dovadă în plus de cât de diferite pot fi efectele aceleași idei. Ar trebui însă să privim religia într-un context mai larg, și, așa cum judecăm civilizațiile umane prin prisma evoluției lor, să privim și religiile în devenirea lor istorică.

Acum, deh, să zic? Ne aflăm într-o societate în care totul pare să fie așezat invers. Pe de o parte, principii absurde; pe de altă parte, oameni convinși de absurditatea principiilor. Consecința: oamenii acționează de capul lor, de regulă împotriva principiilor, iar societatea dă semne de dezintegrare.

 

*   *

*

 

Democrația? Cred că este cea mai mare minciună posibilă. Chiar mă gândesc și nu găsesc una mai mare. O soluție mai rezonabilă pare să fi fost cea a breslelor. Meșteșugarii își alegeau conducătorii în cunoștință de cauză. Era o alegere ierarhizată, în trepte. Fiecare persoană alegea la nivelul ei de înțelegere. Votul universal, în schimb, presupune manipularea maselor de ignoranți, deci o minciună amplificată.


 

Eu, Bolovanul

 

Se întrebau unii și alții încotro se îndreaptă omenirea. Pentru că tot n-au găsit răspunsul, acum sunt îngrijorați de soarta planetei, dar nu pentru că ei, ca niște paraziți, o distrug, ci pentru că le este teamă de pericole externe, cum ar fi ca vreo piatră mai mare să cadă din cosmos peste Terra și să-i distrugă tocmai pe ei.

Eu cred că mai importantă este totuși prima problemă: încotro, oameni?

Mai demult, filosofii lor căutau cele mai bune soluții de guvernare. S-au scris biblioteci de cărți cu această temă. Căutările și răspunsurile lor erau teoretice. Practica însă nu s-a potrivit cu teoria, ceea dovedește că soluțiile lor nu au fost bune. Unul dintre marii exegeți ai acelei perioade a fost Platon, care a încercat el însuși să-și aplice teoriile. O primă greșeală a fost chiar această încercare; teoreticianul și executantul trebuie să aibă caracteristici diferite, imposibil de găsit în una și aceeași persoană.

Sesizând lipsa de realism a mentalităților, Machiavelli, poate unul dintre cei mai clarvăzători, a plecat de la ideea că oamenii trebuie luați așa cum sunt și nu cum ar trebui să fie, după unele doctrine dovedite eronate. Bineînțeles că adepții acelor doctrine s-au grăbit să-l denigreze, fiindcă le dăuna intereselor. Nu au ținut seama nici măcar de observațiile înscrise în ceea ce se numește carta sfântă, Biblia, de altfel, o carte plină de înțelepciune, dar care este doar invocată, nu și înțeleasă. Și n-a fost numai ea. Mesaje de atenționare se găsesc peste tot. „Dacă doi oameni doresc același lucru, de care nu se pot bucura amândoi, ei devin dușmani.” (Leviathan, XIII). Înseamnă că democrația, considerată azi cea mai bună dintre guvernări, este un spațiu al dușmăniilor.

După Machiavelli, pe care l-au denigrat, dar nu au putut să-l ignore, au apărut tot felul de soluții, care – dacă nu erau utopice – erau una mai confuză decât alta.

Din fericire sau nefericire pentru ei, oamenii nu au mers niciodată pe drumul pe care l-au gândit, ci așa după cum i-a dus valul. Astăzi, societatea este organizată după criterii comerciale, lupta între indivizi fiind recunoscută ca esența vieții în societatea umană. Sentimentele frumoase sunt cu atât mai frumoase cu cât sunt mai nerealiste.

Evident, această stare nu poate să dureze prea mult. Ea creează nemulțumiri, motiv pentru care înțelepții caută noi soluții, pe care însă oamenii nu vor merge niciodată, dar vor fi hotărâți să le schimbe pe cele existente. Panta rhei, adică totul curge, dar nimeni nu știe încotro. În plus, „apa trece, pietrele rămân”. Rămân ude.

Filosofia și religia ar fi fost un mediu bun de dezvoltare a ideilor, dar ele au decăzut deopotrivă, chiar dacă pe căi diferite. Preoții au devenit politicieni și au renunțat să slujească obiectivele religiei, iar filosofii, atrași de succesele științei, au crezut că trebuie să facă și ei la fel și au inventat un aparat lingvistic snob, dar au abandonat problemele filosofice reale. Și unii și alții au dovedit că nu au avut chemare pentru profesiunile lor și că doar se folosesc de ele.

V-ați aștepta ca discuțiile pe teme filosofice să fie cele mai active și interesante. Și eu! Sărmană naivitate!!!! Dacă vă imaginați că asemenea discuții, fie ele și mai subțirele, au măcar un pic de miez, încă vă înșelați. Nu, ele pur și simplu nu există. Filosofii vorbesc în paralel. Fiecare dintre ei are un minimum de lecturi dintr-o anumită zonă limitată a ceea ce afirmă ei că ar fi filosofie, și nu face altceva decât paradă de cunoștințe din lecturile sale limitate la zona lui de interes. Ideile lor, gândurile lor? Dar de unde atâtea gânduri? Hai să fim serioși! Teoretic, filosoful ar trebui să aibă o arie de cunoaștere mai largă decât a celorlalți muritori și o capacitate de sinteză deosebită, care să-i permită să facă evaluări superioare. Cu lecturi limitate și cu o experiență de viață și mai limitată, ei nu sunt decât bieți papagali cu ifose. O ignoranță rafinată prin propriul lor filtru.

 

*     *

*

 

Comunicarea presupune doi parteneri: sursa și destinația. Atunci când ne gândim la comunicare avem în vedere în primul rând vorbirea, din studiul căreia putem extrage multe concluzii folositoare, deși există și riscul unor concluzii greșite sau exagerări. Romanticii, spre exemplu, vor spune că vorbirea s-a născut din „poezia originar㔠a omenirii, în timp ce analiștii cred că gramatica este primordială, ca și cum întâi s-a născut rațiunea și apoi omul rațional. Adevărul este că vorbirea, cel puțin în accepțiunea lui Spengler, s-a dezvoltat în procesul comunicării. Ceea ce trebuie subliniat este faptul că, în comunicare, nu avem de-a face cu un discurs, cu un monolog, ci cu un dialog, ceea ce presupune nu numai o sursa și o destinație, ci și un răspuns la mesaj, cu alte cuvinte, o relație bilaterală. Vorbirea nu s-a născut din monolog, ci din dialog, din necesitatea coordonării acțiunilor grupului, pentru că omul este un animal social.

Neglijarea acestui aspect conduce la una dintre greșelile cele mai frecvente, în special în lumea artiștilor: gândind singuri, lucrând singuri, credem că opera noastră e musai să fie recepționată ca atare de către tot mapamondul. Și să-i ferească Dumnezeu pe cei care nu ne înțeleg! În realitate, vorbitul în pustiu, ca și pictatul fără sens pot fi dovezi de insanitate mintală. Seamănă cu tactica jucătorului de șah începător care se gândește numai la schema lui de joc fără să ia în considerație mișcările posibile ale adversarului. Asemenea „artiști neînțeleși” sunt însă mai curând recrutați dintre ignoranți, deveniți înfumurați după ce au scăpat de „furcile caudine” ale profesorilor de la școala pe care numai ei știu cum au absolvit-o, daca au absolvit-o, și declară fără să-și dea seama că se auto-insultă că ei „nu le au cu matematica / fizica / etc.”, ei sunt „oameni de cultură”, ca și cum condiția necesară a omului de cultură ar fi prostia. Asemenea atitudini se reflectă într-o sumedenie de manifestări, cum ar fi, spre exemplu declarația unora cum că americanii ar fi inculți pentru că n-au auzit de Marin Preda, ca și cum noi am fi tobă de literatură americană. Cum poate fi incult un popor care, în mod evident, ne este superior. Asigur cititorul că librăriile și bibliotecile americane sunt incomparabil mai mari decât ale noastre și întotdeauna pline de cititori. Poate că mai înțelept ar fi să mai medităm asupra modului în care definim cultura.

Nu demult discutam cu un scriitor profesionist bucureștean binecunoscut – prefer să nu-l denunț – care protesta „cu mânie proletar㔠împotriva celor ce se apucă de scris după ce ies la pensie, în timp ce el – sărmanul – scrie de la 15 ani. E greu de aflat ce credea el că are de spus lumii la vârsta aceea, pentru că n-a reușit s-o facă nici mai târziu, dar a apărat întotdeauna cu îndârjire breasla scriitorilor „profesioniști” de orice intrus. A fost, de altfel, un important kulturnic în structura oficială a vremii.  Cum însă eram „asupra unui pahar cu vin”, s-a confesat că raporturile lui cu profesorii de alte materii decât limba română, pe care nu reușea niciodată să-i înțeleagă, se limitau la negocierea/cerșetoria notelor.

 

*     *

*

 

Un specialist într-un domeniu oarecare nu poate face literatură în specialitatea lui. Tendința de exprimare exactă îl va împiedica să găsească un limbaj poetic. Este nevoie de puțină detașare, chiar ignoranță, pentru a face literatură. Întrebarea este deci „De câtă ignoranță este nevoie pentru a face literatură?”, pentru că prea multă, în mod evident, nu poate fi folositoare. Atunci când Eminescu scria „La steaua” foarte puțini dintre români știau cu exactitate ce sunt acelea stele și care sunt distanțele dintre ele. Nici Eminescu nu era un astronom, dar printre poeții din vremea lui, el era un om cult. Tocmai acest statut de „intermediar” i-a permis sa cucerească inimile noastre.

 

*     *

*

 

Constat de multe ori că unii oameni se unesc pentru un obiectiv comun, în timp ce alții nu, și încerc să identific condițiile, cauzele, argumentele și motivațiile ce-i determină să se comporte astfel. Ce-i drept, cele mai frecvente asocieri sunt între răufăcătorii de tot felul – de la borfașii mărunți și până la politicieni – dar nu ei mă preocupă, ci aceia care sunt animați de intenții benefice. Aceștia, nu numai că sunt cu mult mai puțini, dar, dacă analizăm acțiunile lor, constatăm că, adesea, în spate se află interese suficient de meschine  și rămânem cu gustul amar că faptele bune ne animă în dezarmant de puține cazuri, ceea ce nu este decât un motiv în plus să ne ocupăm de ele.

Există totuși câteva exemple pozitive. Spre exemplu, în mediul rural, mai ales în trecut, rudele și prietenii cooperau pentru construcția unei case. Acolo funcționa tradiția. Exista deci o tradiție bună. Astăzi, exemple de acest gen sunt tot mai greu de găsit și mă întreb de ce. Se strică tradiția? Este normal ca unele obiceiuri vechi să dispară, făcând astfel loc altora noi. Doar că cele noi constatăm că sunt mai puțin bune decât cele vechi.

Și astăzi oamenii de la țară, chiar veniți la oraș, se ajută între ei mai mult decât o fac orășenii nativi. Este un efect al civilizației faptul că acum oamenii sunt mai puțin cooperanți, că  se înstrăinează unii de ceilalți? Se pare că da. În urmă cu câțiva ani, turist fiind prin SUA, mă bătea gândul să cumpăr o mașină veche (la banii mei nu putea fi vorba de una nouă). Am fost temperat cu argumentul că, dacă rămân în pană pe autostradă, nimeni nu va opri să mă ajute. Cel mult va da un telefon la Poliția Rutieră sau direct  la un atelier de reparații gata să-mi ia banii pe care nu-i aveam. Sunt de asemenea clasice scenele cu oameni căzuți pe trotuar pe care trecătorii îi ocolesc fără să se intereseze de soarta lor. Se întâmplă în orașele mari; mai puțin în cele mici și aproape niciodată la țară.

Acum, dacă tot am stabilit că interesul justifică cvasi-totalitatea acțiunilor noastre comune, înseamnă că de el trebuie să ne ocupăm, oricât de lipsit de etică ar părea. Și totuși, încă nu mi-am explicat de ce – fie și în mod interesat – unii oameni se unesc iar alții nu. Am constatat doar că oamenii sunt cu atât mai cooperanți cu cât spațiul în care trăiesc este mai puțin evoluat. Este cumva bunătatea distribuită în mod diferit? Atunci când rudele și prietenii participă la construcția unei case, o fac pentru că au fost și ei ajutați cândva sau se așteaptă să fie ajutați atunci când vor avea nevoie. Este vorba deci tot despre un interes. În lupta pentru existență în condiții mai mult sau mai puțin primitive sau împotriva stihiilor naturii, oamenii erau obligați să se unească. Necesitatea acestei colaborări este încă prezentă, dar din ce în ce mai slabă. De ce? Pentru că majoritatea problemelor ce-i determinau la colaborare s-au instituționalizat. De cei cu probleme de sănătate, fie și căzuți pe trotuar, se ocupă Salvarea. S-au înmulțit, în schimb infractorii, motiv pentru care este periculos să oprești mașina în câmp; nu se știe dacă nu cumva este o capcană! Instituțiile însă aparțin statului, iar de stat se ocupă politicienii. Aceștia sunt preocupați de interesele lor.

Și de interesele noastre cine are grijă? Întrebare retorică! Evident că nimeni. Ne putem realiza dezideratele numai în măsura în care le regăsim în organismele statului, în care fiecare dintre noi este o mică rotiță ce trebuie să se învârtă conform cerințelor angrenajului din care face parte.

Dacă interesele sunt singurele care ne animă, rezultă că educația ar trebui să se ocupe de stimularea acelor interese care să ne unească în scopuri benefice.

 

*     *

*

 

Concepția generală despre industrie este centrată pe inginerie. Gândul nostru se îndreaptă imediat către mașini, utilaje, etc. De altfel, „engine” nici nu înseamnă altceva decât mașină, motor. Și totuși, înainte de apariția mașinilor de neimaginat în trecut, primele mecanizări au avut în vedere activitățile manuale cunoscute la acea vreme. Iar pentru ca o activitate manuală să poată fi transferată utilajelor, ea a trebuit mai întâi să fie astfel organizată încât, prin descompunere în elemente din ce în ce mai simple, să se poată imagina mecanisme capabile să efectueze ele în locul muncitorului operațiile respective. Mai întâi a apărut conceptul de eșalonare a operațiunilor, ceea ce implică diviziunea muncii și organizarea locurilor de muncă, și apoi s-a inventat banda rulantă ca dispozitiv de deplasare a obiectelor între locurile de muncă. În consecință, industrie înseamnă mai întâi organizare și abia la urmă tehnologie.

Și nu este vorba doar despre industrie. De altfel, inginerii știu prea bine acest lucru. Organizări similare se găsesc în mai toate domeniile, dacă liderii sunt suficient de buni organizatori.

Explicațiile simpliste, conform cărora capitalistul este prosper fiindcă deține mijloacele de producție și exploatează clasa muncitoare, au fost simple elemente de propagandă politică. Capitalistul este cel ce a generat procesul de organizare de la cele mai mărunte și până la cele mai importante activități, în urma cărora a devenit capitalist, adică a dobândit capital, cu care a stimulat dezvoltarea de noi și noi tehnologii și așa mai departe.

Cred că prea des se invocă în România scuze pentru nereușitele noastre de tot felul, cu argumente de genul că prin alte părți se poate ceea ce la noi pare irealizabil, fiindcă ei au tehnologia pe care noi n-o avem, ca și cum această tehnologie le-a căzut din cer, când, de fapt, majoritatea problemelor sunt de organizare. Desigur, organizarea presupune seriozitate, pricepere, abnegație, corectitudine și altele asemenea, calități pe care le știm cu toții, dar le pretindem de la ceilalți.

 

*     *

*

 

În extremis, există două categorii de oameni:

-        cei care – romantici sau cu bun simt – se gândesc la urma pe care o lasă în viitor pentru societatea în care trăiesc;

-        cei pragmatici, cărora nu le pasă de opiniile altora și cred că doar prezentul contează.

Bineînțeles că cei ce se realizează sunt cei din categoria a doua.

Cu timpul, însă, la bătrânețe, și cei pragmatici sunt preocupați din ce în ce mai mult de urma pe care o lasă în conștiința celorlalți. Cu alte cuvinte, pragmaticii încep să-și însușească mentalitatea romanticilor (a celor cu bun simt ar fi, totuși, prea mult spus). Se folosesc atunci de influența căpătată între timp și încearcă să lase o urmă favorabilă lor. Rezultatul este de regulă ceva de prost gust. Din nefericire, nici cei din prima categorie nu reușesc mai mult, tocmai pentru că ceilalți acaparează toate posibilitățile de comunicare și anulează orice încercare adversă.

 

*     *

*

 

Cine vrea să-l cunoască pe Kant, nu este suficient să-l citească pe Kant. El trebuie să cunoască perfect limba germană din vremea lui Kant, istoria Germaniei, mentalitatea germană a timpului și tot ceea ce ține de mediul în care a trăit Kant. Și asta ca să nu mai vorbim despre ceea ce Kant a citit la rândul său din alți autori, anteriori lui.

 

*     *

*

 

Un profet este o persoană care intuiește ce se va întâmpla și spune lumii acest lucru. De regulă, pentru a-și gândi în liniște modul de acțiune, se retrage pentru câtva timp în pustiu, adică printre pietre și nisip. Iată că fără noi, bolovanii, fie și disipați, nu se poate.

Marii profeți sunt cei care au făcut acest lucru în probleme importante pentru societate și – în plus – au avut calități de comunicatori. O condiție suplimentară este decalajul optim de timp. Profeția nu trebuie să vină nici prea devreme, pentru că nu va fi înțeleasă și acceptată de contemporani, și nici prea târziu, pentru că nu ar mai fi o profeție, dacă majoritatea oamenilor o intuiesc. Un exemplu a fost Akhenaton. El  încercat să-și impună concepția. Nu a fost un bun comunicator și nici momentul nu era potrivit. Ca urmare, după moartea lui, tot ce a clădit – spiritual și material – a fost distrus. Adevăratul monoteism a fost avansat mai târziu de către creștini, după o lungă gestație.

Se pare c㠖 după aproape două mii de ani – creatorul primei religii monoteiste nu fusese complet uitat. Nouă ne-au trebuit încă alte două mii de ani pentru ca să-l redescoperim, deși - începând cu asemănarea dintre Psalmul 104 și imnul scris de Akhenaton pe mormântul nobilului Ai, multe dintre ideile sale se regăsesc atât în Iudaism cât și în Creștinism. Iisus s-a grefat perfect peste dorințele poporului, a fost un excelent comunicator, dar n-a fost nici o clipă conducător. Poate că tocmai acesta este motivul pentru care a devenit fondator de religie fără să vrea. Mesajul lui era adresat poporului evreu, pe care îl dorea mai credincios, și nu se gândea să producă o dizidență în sânul coreligionarilor săi. Platon, în schimb, s-a apucat de politică și a ratat.

          Problema care mă preocupă pe mine acum nu este una cu caracter religios, ci una socială. Deși Marx nu mă interesează decât, poate, ca propagandist politic, l-am luat în seamă, pentru că și el și-a propus să fie un profet, dar în alt mod. Trăitor în timpul expansiunii industriale și a ideilor democratice, el a apreciat că majoritatea populației va fi în curând formată din muncitori, aceștia vor forma cel mai numeros partid politic, deci vor avea rolul conducător în societatea viitoare. (Se pare că profeția este o specialitate evreiască.) Lenin, mai impulsiv și mai ambițios, a luat-o înainte și a vrut să fie cel care să conteze ca realizator a ceea ce oricum s-ar fi întâmplat. Amândoi au greșit pentru că proletariatul n-a devenit majoritar nici azi, ba dimpotrivă, numărul muncitorilor manuali este din ce în ce mai mic. În plus, ei nu înțeleseseră cu adevărat esența democrației, limitele și posibilitățile ei, mecanismele ei de funcționare. Ceea ce vizau ei era tot o societate dictatorială: „dictatura proletariatului”, un fel de struțo-cămilă. Între timp, cămila a murit - se pare că încă de la naștere – iar din struț a rămas doar fundul ieșind din nisip și la care unii nostalgici încă mai fac mătănii.

          Democrația este o chestiune mai delicată. Uneori mă gândesc că ea ar trebui să fie foarte bine înțeleasă și mă enervez atunci când constat că unele reguli, chiar legi, sunt concepute în sens invers, într-o logică inversată celei firești. Ar fi imposibil ca majoritatea populației să înțeleagă mecanismele intime de funcțio-nare ale societății, iar ale democrației cu atât mai puțin, dar m-aș aștepta ca măcar legiuitorii s-o facă. Alteori însă îmi amintesc că în natur㠖 iar societatea omenească face parte din ea – viața înseamnă lupta contrariilor chiar în interiorul unui întreg, fără de care viața încetează și întregul însuși se disipează. Supraviețuirea seamănă cu acel mecanism de fitness ce obligă utilizatorul să alerge pe role ce se învârt în sens invers. Efectul este nul. Alergătorul stă pe loc în ciuda efortului depus. Ba mai mult, cu cât aleargă mai repede cu atât și mecanismul se mișcă mai repede. Și totuși, numai astfel ansamblul funcționează.

          De aici, aș putea trage o concluzie optimistă în ceea ce ne privește pe noi, românii: cu cât o societate are legi mai proaste, cu atât oamenii sunt obligați să se ostenească mai mult. Ei devin astfel mai ageri, iar societatea mai activă. Era să adaug și „mai prosperă”, dar ar fi fost o greșeală, fiindcă asta ar fi însemnat o dezechilibrare a mecanismului.

Teoretic, dezechilibrarea se poate realiza fie prin legi încă și mai proaste, ceea ce este lipsit de logică (dar cu asta deja ne-am obișnuit) fie printr-un efort disproporționat din partea populației, ceea ce ar fi nejustificat. Se pare că prosperitatea are alte explicații, pe care urmează să le mai căutam. O primă constatare, totuși, putem nota: prosperitatea indica un dezechilibru, o societate în declin. Urmează logic că ar trebui să fim fericiți cu a noastră, cu mult mai viabilă. Ar fi bine să fie așa, dar seamănă a sofism, așa că să revenim cu picioarele pe pământ. Mi-am amintit acum din nou de Marx, care preconiza sfârșitul capitalismului, și mă amuz să observ că raționamentul, mai mult sau mai puțin glumeț, de dinainte seamănă cu al lui.

          În chestiunea cu prosperitatea, există și o mică doză de adevăr: prea multă prosperitate, într-adevăr, denotă o societate ce se află pe vârf și este pe cale să coboare pe panta opusă. Toate marile civilizații decad la un moment dat tocmai fiindcă populația nu mai este atât de activă ca la început. Secretul menținerii în top este tocmai păstrarea echilibrului. Subiectul, deși interesant, este mai puțin presant pentru noi.

 

*     *

*

 

A fost o perioadă când oamenii gândeau că mașinăria numită stat este de la Mama Natură, de la Dumnezeu sau de oriunde, dar e sigur că face parte din firescul lucrurilor, este veșnic și toți muritorii trebuie să se integreze la fel de firesc în acest mecanism cât pot ei mai bine. Obișnuit să trăiască în grup, omul a învățat să-și coordoneze acțiunile cu ceilalți membri ai grupului, să respecte disciplina grupului. În fond, este un animal social. Cu timpul grupul s-a mărit, iar statul actual nu este altceva decât grupul extins la dimensiunea lui maximă. (Spun maximă, pentru că statul global este doar o noțiune utopică, deoarece umanitatea ar dispărea înaintea lui.)

În copilărie, am cunoscut un domn, ce lucra la primărie. Toată lumea îl trata cu mult respect, iar el se comporta ca atare. Locuia aproape de mine și avea un fiu cu trei ani mai mare. Faptul că cineva era funcționar la stat, pe vremea aceea, era un indiciu suficient că cel în cauză este un om ce se bucură de întreaga considerație a urbei. Îl vedeam rar, pentru că era ocupat. De altfel era și un om foarte liniștit. Pleca de acasă devreme, întotdeauna corect îmbrăcat, venea târziu, așa că doar la sfârșit de săptămână și uneori în după amiezile lungi de vara îl puteam vedea îngrijind micuța grădină de flori de lângă casă.

Abia târziu, am aflat că omul nostru era un funcționar mărunt. Doar conștiinciozitatea îl menținuse pe post, pentru că majoritatea personalului și întreg staful fusese înlocuit de către noul regim instalat imediat după război.

Mă gândesc că astăzi nu mai există asemenea funcționari.

Fenomenul nu este singular și nu este numai românesc. Se întâmplă în toată lumea, în mod sigur în Europa. Sătui de minciuni, oamenii nu mai cred în autoritatea statului. Apar sentimente de revoltă, de apărare sau de izolare, potrivit firii fiecăruia, în orice caz nu de participare. Fiecare încearcă să-și evidențieze personalitatea și să-și pună interesele personale înaintea celor colective, chiar dacă societatea va avea de suferit.

Da, viața societății-stat este pe cale de dispariție.

 

*   *

*

 

Tradiția evreiască, conform căreia doar copiii mamelor evreice sunt evrei vine din trecutul îndepărtat, când societatea era centrată pe familii numeroase, adevărate triburi, cu un mascul dominant, și în care bărbații aveau, pe lângă soție una sau mai multe amante. Copii făcuți cu amantele, eventual de altă etnie, nu aveau aceleași drepturi. Numai copilul făcut de soție devenea moștenitor legal. Ideea s-a extins și asupra apartenenței la etnie.

Rezultă că David, nepot al lui Ruth, nu era evreu.

 

*   *

*

 

Iudaismului îi este străin conceptul de mântuire. Acesta este specific Creștinismului. Este una dintre trăsăturile sale pozitive, deoarece dă credinciosului o speranță. Alături de Înălțare, simbol cu adevărat înălțător - și aproape ignorat de Catolicism – face din Creștinismul ortodox, o religie optimistă, având în centru ei omul simplu.

 

*   *

*

 

Aristotel, în Politica, cartea III, capitolul V, identifică trei forme de guvernare, în funcție de numărul persoanelor ce conduc efectiv statul:

-         o singură persoană;

-         un grup de persoane;

-         majoritatea populației.

Nici una dintre ele nu este perfectă, astfel că, mai devreme sau mai târziu, ele degenerează în alte trei forme deviate, astfel:

-         tirania;

-         oligarhia;

-         demagogia.

În consecință, societățile evoluează ciclic după această schemă.

Observăm că nu tipul de guvernare contează, ci înțelepciunea conducătorilor, indiferent câți sunt ei, și că trebuie să existe un echilibru al forțelor și aspirațiilor, fiindcă numai continuitatea permite progresul, în timp ce răsturnările de situații sunt distrugătoare.

După părerea mea, orice țară este condusă de către un grup de persoane. Democrația este o utopie și o mare minciună propagandistică, cel puțin în lumea cunoscută. Monarhia ereditară se referă doar la modul de acces la putere. În realitate, regele nu poate conduce singur. Oricine ar fi cel din vârful piramidei sociale, are nevoie de o echipă care să-l ajute. În concluzie, la conducere se află întotdeauna un grup de indivizi.

Acel grup de persoane poate fi unul benefic, și avem de-a face cu o conducere elitistă (Aristotel i-a spus aristocrație), sau unul malefic, și avem de-a face cu o conducere oligarhică. Grupul conducător are nevoie de un șef unic. Dacă acest șef are o personalitate puternică, el își va pune amprenta asupra conducerii, iar istoria îl va eticheta drept un mare conducător sau un dictator, după împrejurări. În realitate, influența lui nu poate fi prea mare, deoarece el nu este decât un reprezentant al grupului conducător. Oricâtă personalitate ar avea, el ia decizii potrivit informațiilor de care dispune, iar informațiile îi sunt furnizate de către cei ce îl înconjoară, deci de către echipă.

Un grup malefic își va alege ca șef un om ușor de manevrat. Cum societatea va fi în declin, cu timpul, acest șef va fi făcut răspunzător pentru toate erorile și etichetat drept dictator, chiar tiran. Un grup benefic, în schimb, va prefera un conducător la fel ca ei.

Rămâne deschisă problema modului de acces la putere: monarhie ereditară sau alegeri. Calea ereditară oferă avantajul că persoanele în cauză sunt educate în mod corespunzător încă de la naștere, dar și dezavantajul unor posibile lupte subterane pentru obținerea tronului. Istoria este plină de exemple. Varianta alegerilor ne duce cu gândul la democrație, dar ea este încă una doar teoretică; societatea modernă nu se poate lăuda cu așa ceva, împotriva declarațiilor propagandistice. Cauza este exagerarea: oamenii simpli sunt puși să aleagă în necunoștință de cauză. Dacă alegerile ar fi organizate după o structură ierarhică, fiecare grup să-și aleagă reprezentanții pentru nivelul superior, atunci am putea vorbi despre alegeri raționale. Altfel, în locul democrației – republica lui Aristotel - avem de-a face cu o pură demagogie. Ideea nu este nici măcar foarte nouă. Să ne amintim că, la ieșirea din Evul Mediu, burgurile europene erau organizate pe bresle, iar conducerea burgului era formată din reprezentanții breslelor. Cu timpul, politica europeană a evoluat pe alte coordonate, deși ideea avea calități certe. Cât privește monarhia, există eventualitatea unui monarh incapabil, dar și aceasta are avantajul că, după el, poate veni unul mai bun, ceea ce nu se întâmplă într-o democrație în declin, care își va alege conducători din ce în ce mai slabi.

Astăzi se vorbește despre fostele dictaturi din Europa de Est, ca și cum în aceste țări ar fi răsărit brusc, ca ciupercile după ploaie, câte un dictator pentru fiecare dintre ele. Este evident că numai despre așa ceva nu poate fi vorba. Toate aceste țări se autodefineau ca democrate, socialiste, populare etc, tot așa cum Coreea de Nord se numește încă o republică democrată și populară. Cum ele nu au făcut decât să demonstreze eșecul doctrinelor cu idealuri socialiste și comuniste, partidele cu asemenea orientări din țările Europei Occidentale s-au văzut condamnate la dispariție. Să nu uităm că președintele Mitterrand al Franței reprezenta Partidul Socialist. Acesta este motivul pentru care au simțit nevoia unei alte terminologii pentru cei ce au mers pe această cale. Adevărul este că Europa Occidentală a știut să păstreze echilibrul și, indiferent de forma de guvernare, să nu clacheze, cu toată parada de democrație. Din punctul nostru de vedere, aceste țări sunt asemănătoare din punct de vedere economic, deși Franța este republică și Anglia monarhie, ca să dau doar două exemple.

Cât despre tiranie, ea este o stare în evoluția societății și, de regulă, dispare odată cu tiranul, așa că nici nu poate fi luată în serios pentru evoluția pe termen lung a unei națiuni.

 

*   *

*

 

M-am întrebat de multe ori dacă România are sau nu ceva particular. Ei bine, cred că am găsit ceva. După 23 august 1944, rușii s-au folosit de trădători, oportuniști și ignoranți pentru a înlătura vechea conducere și a-și implementa o nouă conducere, fidelă lor. Tehnica este clasică (o recomandă și Machiavelli), deci până aici nimic anormal. Mai departe însă, tehnologia cere ca lichelele de care s-au folosit pentru atingerea scopului să fie înlăturate și înlocuite cu altele, capabile pentru o guvernare performantă. Rușii însă au plecat în 1958 și au lăsat conducerea neschimbată. Asta nu înseamnă că prezența în continuare a rușilor ar fi fost de preferat, dar explică dezastrul din anii ce au urmat.

Subiectul nu este perimat; el nu ține doar de istorie, pentru că este valabil și azi. Iată de ce este bine să nu ne uităm trecutul. Măcar avem unele explicații.

 

*   *

*

 

Acum, liderii români pretind că organizarea socială este una cu adevărat democrată. Au conceput și o constituție, prin care să consfințească principiile democrației. Este prima probă că încă nu au înțeles esența democrației. Nu este cazul să intru în detalii, și să scriu un tratat de politologie. Iată, totuși, un exemplu. Grecii, de la care au preluat cuvântul democrație, l-au inventat și pe cel de dialectică, fără de care nici viața n-ar fi posibilă, dar mite democrația. În organizarea socială, orice instituție ar trebui dublată de o alta, pentru control. Altfel, ne aflăm în situația „eu centrez, eu șutez la poartă”. Justiția, spre exemplu, este independentă și ne-controlabilă. Păi, nici nu trebuie altceva ca să funcționeze prost.

De câteva sute de ani se vorbește despre separarea funcțiilor în stat: legislativă, executivă, judecătorească. Parlamentul ar trebui să emită legi, guvernul să le aplice și justiția să verifice respectarea legilor. La români, parlamentul se dorește a fi înlocuitorul „conducătorului unic”. Poate că ar spera și la atributul „iubit”, dacă realitatea nu ar dovedi contrariul.

Mai am exemple, dar nu merită să ne pierdem timpul. E limpede că și aici realitatea este opusă declarațiilor de principiu.

 

 

 

Ochii și urechile Zidului

 

-     Am vești! Mitică a încurcat-o.

-     Era de așteptat. Cum i s-a întâmplat?

-     Acum, că lumea este speriată de criză, unii depunători își retrag banii, iar el nu-i are, fiindcă i-a folosit în scopuri personale.

-     Și-a dat arame pe față.

-     Într-adevăr! Se pare că s-a închis ciclul.

-     Stănescu nu-l mai poate ajuta?

-     Mă îndoiesc. N-am mai auzit de el demult. Cred că a ieșit complet din afaceri. Trebuie să fie destul de bătrân.

-     Lasă că a făcut destule pentru el.

-     A fost zeul lui binefăcător.

-     Eu nu știu cum s-au lipit oamenii ăștia doi unul de altul. Acest Stănescu nu și-a ajutat nici rudele pe cât a făcut-o pentru un oarecare, pentru că era un oarecare acest Mitică.

-     Dragoste la prima vedere. Fostul nostru director le-a făcut legătura. Stănescu îi ceruse pe cineva să-l ajute să-și facă teza de doctorat.

-     Îmi amintesc că povesteai despre asta.

-     Da, păi discutam cu Mitică și pot spune că am avut și oarecare rol în fixarea ideilor principale ale tezei. Pentru partea concretă a lucrării. Cealaltă parte, încadrarea politică, nu știu cine i-a făcut-o.

-     Așa se scrie istoria: unii întocmesc tezele de doctorat și alții devin doctori. Tu câți doctori ai făcut?

-     Ei, lasă asta! Se pare că mai e nevoie și de altceva. Uite, Mitică, n-a devenit nici el doctor, dar măcar a știut să profite de acest Stănescu.

-     Formidabilă lipitură!

-     Ți-am spus: dragostea la prima vedere. A doua zi după prima lor întâlnire, Mitică a venit la mine nerăbdător să-mi relateze evenimentul. Era obosit, nedormit, dar încă foarte incitat. Eu fumam pe atunci și, sub pretextul unei pauze pentru o țigară, discutam în spațiul unde fumatul era permis. Era foarte încântat de cucerirea pe care tocmai o făcuse. Mi-a povestit că Stănescu l-a plăcut de la început, apoi s-a îmbătat și, către final, îl pupa pe frunte, ca semn al pecetluirii alianței lor.

-     Cred că tu, la faza asta, n-ai fi rezistat.

-     N-ar fi fost cazul, fiindcă nici n-aș fi ajuns până aici.

-     D-aia stăm la bloc.

-     Dacă asta-i explicația, atunci îmi accept soarta. Apropo de bloc: trei locuințe a primit Mitică de la Stănescu. Mai întâi un apartament de două camere într-un bloc cu zece etaje, apoi unul cu patru într-un alt bloc, mai select, și apoi o casă naționalizată, cu grădină și curte mare.

-     Și acum, pe unde va scoate cămașa? Tu nu mai ai bani la el, nu?

-     Nu. Imediat ce mi-am achitat ratele la împrumutul făcut pentru prima carte, mi-am retras și depunerea aceea minimală, necesară pentru împrumut. Era doar o cooperativă de credit.

-     Cum l-ai mirosit tu, acum mai bine de zece ani, că-și va da în petec?

-     N-a fost pentru prima dată. El și-a dat în petic de multe ori, doar că la nivele mai mici, potrivit condiției lui sociale. Chiar eram curios să aflu dacă, de data aceasta, va ști să păstreze măsura. Am crezut la un moment dat că da.

-     Totuși, a ținut-o atâția ani.

-     Noi nu știm cât de corect. Probabil că la început a fost cinstit. Cu timpul însă, cum nimeni nu i-a făcut vreun control financiar serios, a căpătat curaj. Onest n-a fost niciodată. Un control l-ar fi făcut să nu sară calul. Poate că acesta a fost ghinionul lui. El n-a avut niciodată simțul măsurii. Și la institut, când se simțea suficient de sigur pe picioarele lui, devenea ridicol.

-     În concluzie, fiecare pasăre pe limba ei piere.

-     Nu știu de unde vine vorba asta, dar în cazul lui chiar se potrivește.

 

 

*    *

*

 

Într-o carte de schițe umoristice, autorul – un fost ziarist – a relatat o întâmplare nu tocmai umoristică. Era vorba despre o întâlnire a sa cu un fost muncitor fruntaș, despre care scrisese în ziarul local la care lucra pe timpuri. Pentru a-și completa veniturile, eroul său, pensionar acum, mătura trotuarul în fața unei noi societăți comerciale. Impresionat de întâmplare, la lansarea cărții, unul dintre prezentatori, fost coleg cu autorul, a scos în evidență întâmplarea cu pricina. Mai să-i dea lacrimile.

Mi-am amintit atunci și eu o întâmplare din timpuri trecute, mai exact din 1986 sau 1987. S-a întâmplat la „Palatul Culturii”, astăzi Centrul Cultural „Reduta”, unde mă dusesem să asist la o conferință despre arhitectura medievală transilvăneană. În sală, cu excepția mea, întreaga asistență era formată din pensionari, majoritatea foști profesori. Până să înceapă conferința am stat de vorbă cu ei. Am aflat că, de câte ori aveau ocazia, veneau acolo să se încălzească; apartamentele lor nu erau încălzite la vremea aceea decât foarte puțin seara și dimineața. Lângă mine, o doamnă mai înaintată în vârstă mă enerva foșnind mai multe pungi într-o sacoșă. Eram pe punctul să mă mut pe alt scaun, când observ că reușește să scoată câteva coji de pâine și un borcan în care fusese zacuscă. Acum era gol, dar nespălat, astfel că bătrâna încerca să dea puțin gust pâinii ștergând cu ea ceea ce mai rămăsese pe pereții borcanului. Fusese profesoară de limba română.

Întâmplări de acest gen nu erau de natură să-i impresioneze pe ziariștii de altădată, nici atunci, și nici după.

Muncitori fruntași? Am lucrat și eu în întreprinderi de stat. Nu știu cum se face, dar muncitorii cu adevărat foarte buni aveau cel puțin o hibă, care îi împiedică să fie declarați fruntași, spre deosebire de cei declarați fruntași, ale căror hibe erau interpretate drept calități.

Acum, când scriu, dacă îmi arunc ochii pe fereastră, zăresc clădirea unde era cândva un magazin alimentar. Noapte de noapte, uneori încă de pe la 11-12 seara, se formau cozi pentru laptele ce urma să fie adus dimineața. Tempi passati, din fericire. Oare? Nu am văzut nici un articol de ziar despre asemenea subiecte, nici atunci și nici acum, ceea ce înseamnă că nu am învățat lecția oferită de trecut.

 

*    *

*

 

Oamenii vor să se facă înțeleși de către animale, deoarece ei nu pot înțelege limbajul animalelor.

 

 

 

Eu, Bolovanul

 

Nu sunt prezicător, așa că nu pot preciza evoluția viitoare a omenirii, dar îmi este clar că ea va fi diferită de cea trecută.

Am auzit de sute de ori, spusă de unul sau de altul, expresia „secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc”. Considerată în termeni absoluți, afirmația este o inepție. Plasată în timp și spațiu, adică în țările creștine și în secolul 20, ea exprimă preocupările filosofice ale acelor oameni. Este inutil, probabil, să atragem atenția că secolul 21, ca și cele ce vor urma, va exista oricum, cu sau fără oameni. Cât despre religie, ea aparține oamenilor și ea va exista atât timp cât vor exista și ei. Va dispărea omenirea în secolul 21? Nicidecum!

Democrația? Cumplită pandemie! Dacă ar putea fi realizată, ar arăta ca o piramidă cu vârful în jos. Numai o minte bolnavă ar crede că asemenea inepție este viabilă. Și totuși, democrația este paradigma secolului. Cum de este posibil? Nu știu, dar nu mă mir. Omenirea face atât de multe lucruri anapoda...

Aproape întreaga construcție este concepută invers de cum ar trebui. Te miri că nu s-a dărâmat și te întrebi când se va întâmpla. Prin religie, oamenii sunt îndoctrinați cu idei fanteziste, pentru educația tinerilor sunt folosite persoane fără har pedagogic, de metafizică se ocupă cei ce nu au înțeles fizica, cei productivi plătesc taxe pentru susținerea celor neproductivi și așa mai departe.

S-a spus că toți oamenii sunt egali în fața lui Dumnezeu. Asta însemnă că sunt egali între ei. Calea spre democrație este deci deschisă și nimeni n-o poate închide. N-ar fi o tragedie, dar nu ar exista politicieni. Șeful unui trib era o persoană ce făcea parte din trib. Soarta tribului era și soarta lui. Odată cu organizarea societății în structuri din ce în ce mai mari, liderii s-au detașat de grup. Astăzi, democrația este folosită pentru a conduce turma de credincioși și mai puțin credincioși, dar creduli.

Prima eroare a fost inventarea votului universal. Prostimea își alege deștepții. Chiar și teoretic, ideea este imbecilă, ca să folosesc un termen blând. O astfel de societate n-ar putea să meargă decât înapoi. Practic, s-a dovedit a fi catastrofală. Liderii politici și-au concentrat propaganda electorală asupra celor ignoranți, dar mulți. Minciuna cea mai grosolană a ajuns la ordinea zilei. Cei mai activi în acest sens au fost cei din Europa de Est. Au înlocuit credința într-un Dumnezeu invizibil și viața de apoi cu speranța într-o societate ideală, pe cât de invizibilă, pe atât de nerealistă. Au inventat și un termen, comunismul, demonstrând prin politica lor falimentul unor asemenea idei. Unii au priceput; alții mai speră, ca dovadă că prostia umană nu are limite. Argumentează că liderii comuniști nu au procedat bine, ca și cum alții ar fi fost mai buni. Prin natura lor, liderii de oriunde și oricând își doresc puterea și numai atât.

Dacă în secolul 19, după dispariția presiunii turcești, emanciparea țărilor de sub influența Imperiului Otoman s-a produs de sus în jos, prin educarea în Occident a copiilor de boieri, acum – după dispariția URSS – emanciparea se produce de jos în sus, prin contactul direct al muncitorilor ce pleacă la muncă în Occident. În mod firesc, efectele ar trebui să fie diferite. Cum? Încă nu știu, mai ales că intervin și alți factori de influență cu caracter general. E adevărat că pleacă și acum copii parveniților la studii în Occident. Da, dar rolul lor este minor, și nu știu nici cât de educați se întorc. Ceea ce vreau eu să spun este că, înainte, populația se europeniza din aproape în aproape, prin recomandări teoretice, ca să zic așa, pe când acum se face direct. Oamenii simpli merg acolo, văd că se poate și altfel, își însușesc valorile occidentale și, la întoarcere, știu ce să le pretindă liderilor politici.

Iată că sunt și optimist. De fapt, eu sunt un optimist incorigibil, chiar dacă nu par. Dacă mă gândesc bine, optimistul poate să greșească mai grav decât pesimistul, așa că voi încerca cu realistul. Pentru a ști încotro te îndrepți, trebuie să știi – dacă nu de unde vii, așa cum zice proverbul – măcar unde te afli. Analizezi atent situația, privești în jur, te hotărăști încotro vrei să mergi și abia la urmă cauți calea și mijlocul de deplasare. Pare mai complicat, dar este de preferat față de procedura obișnuita a oamenilor, de a porni la întâmplare, pe unde văd cu ochii, pentru a constata mai târziu că au greșit. „Pe unde văd cu ochii” este doar o expresie. Nu vă faceți iluzii. Numai cu mintea se vede bine. Asta a mai spus-o cineva, dar vorbea în pustiu cu un extraterestru. Nici măcar cu pereții.

 

*   *

*

 

Am folosit poate excesiv cuvântul oameni, deși ar fi fost mai elegant cel de umanitate sau omenire. Umanității îi este asociat adjectivul uman, cu sensul de cumsecade, ceea ce introduce o nuanță uneori nepotrivită contextului. Cel de omenire tratează subiectul prea general și rece. Oameni, în schimb, sugerează ideea de mulțime, formată din indivizi ce nu sunt identici. Caracteristicile lor generale sunt valabile la nivel statistic. Asta îmi aduce aminte de un desen celebru, reprezentând o săgeată îndreptată într-un sens, pe care însă, printr-o lupă, se vedeau o mulțime de săgeți minuscule, îndreptate toate în sens opus.

 

*   *

*

 

Coexistența societăților cu nivele diferite de dezvoltare creează filosofilor destulă bătaie de cap. Ne-am aștepta ca binele să curgă dinspre țările dezvoltate din punct de vedere economic către cele mai puțin dezvoltate. Că nu se întâmplă așa, este evident. Să vedem mai întâi de unde provine credința că binele este triumfător.

Un termen des utilizat de către filosofi este entropia. Sună frumos, enigmatic, aproape ezoteric. A fost preluat în informatică, comunicații și îl folosesc și filosofii, deși prea puțini dintre ei îl înțeleg, mai ales că are o reprezentare matematică. De fapt, provine din termodinamică și este un grup de termeni ce apare frecvent în relațiile matematice care descriu schimburile de căldură. Pentru scurtarea relațiilor grupul a fost înlocuit cu un simbol, ce a căpătat numele de entropie. Importantă este observația că ea ne indică sensul desfășurării oricărui schimb energetic natural; căldura, spre exemplu, trece de la corpul mai cald către cel mai rece și niciodată invers, entropia în acest caz fiind cantitatea de căldură schimbată între cele două corpuri, împărțită la temperatura absolută. Pentru termo-tehnicieni, noțiunea este extrem de importantă. În algoritmii care descriu un proces termodinamic complex, entropia este cea care indică sensul procesului.

Rezultă de aici că, în natură, vor avea schimburi de energie atât timp cât vor exista diferențe de potențial energetic. În clipa în care situația va fi echilibrată, deci toate schimburile posibile se vor fi produs, va apărea așa numita „moarte termică”. Șocul generat de această idee, o adevărată sperietoare filosofică, a apărut pe la începutul secolului XX. De atunci, multe idei au încercat să restabilească calmul, inclusiv Big Bang–ul. Moartea termică a fost uitată; era prea sumbră. A rămas entropia, ca măsură a gradului de dezordine, adică a dezechilibrului care ne mai permite încă să existăm.

Să revenim la subiect. Dezordinea la care ne referim este decalajul dintre țările dezvoltate și cele nedezvoltate. Conform teoriei, ar însemna că binele trebuie să treacă de la ce buni la cei mai puțin buni. Ași! Înseamnă că teoria nu funcționează?

Dar cine a spus că binele ar fi caracteristica definitorie a societății? Puterea, poate! Ce-i drept, armele, ca mijloc al puterii, sunt achiziționate cu prioritate de către cele mai slabe țări. Din păcate, asta nu le face mai puternice, ci dimpotrivă: liderii locali se luptă între ei, sau se luptă cu vecinii, iar țara devine și mai slabă. Câștigătorul adevărat este tot țara producătoare și vânzătoare de armament, adică cel puternic devine și mai puternic.

 

 

*   *

*

 

Sistemul comunist, ca și cel monarhic, suferă de același viciu: centralizarea. Are mai puțină importanță dacă în vârful piramidei se află un rege sau un președinte. Ambele au ca suport doctrinar câte o minciună, stimulează corupția și lingușeala, descurajează orice inițiativă din partea populației. Dacă în sistemul monarhic micile proprietăți dispar prin creșterea celor mari, în comunism ele au fost desființate, prin naționalizare, cooperativizare și alte forme la fel de brutale. Efectul a fost același.

Sistemul european occidental, preluat de America de Nord, Japonia și alte țări, se bazează pe libera inițiativă, preponderența clasei de mijloc, a proprietăți mici și mijlocii. Succesul economic al acestor țări din ultimele secole își găsește explicația tocmai în acest mod de organizare. Ea presupune, la rândul ei o formă de democrație, fără a aspira însă la perfecțiune. Din păcate, se pare că acum asistăm la o degradare a acestui sistem tocmai printr-o nouă formă de centralizare în societăți comerciale gigant. Să sperăm că își vor reveni. Dacă nu, ne amintim de Aristotel și teoria lui, care ne sugerează schimbările sociale ca o morișcă, unde toate „noutățile” au mai fost cândva.

 

*   *

*

 

La prima vedere, societatea se democratizează. Avem atât de multe probe în această privință, încât nu mai este nevoie să insist. Printre cele mai importante – fiindcă nu sunt doar probe, ci și indicii de evaluare a evoluției – merită notate câteva: circulația oamenilor, mass-media, alfabetizare. La o privire și mai sintetică, sesizăm, ca factor comun informația. Datorită ei, crește nivelul cultural al populației, capacitatea lor de analiză a situației politice și – în consecinț㠖 pretențiile lor și chiar unele opinii privind soluții de schimbare.

În spatele informației și a circulației ei stă însă tehnologia. Datorită ei, a tehnologiei, oamenii pot circula cu avion, tren, automobil, pot folosi televiziunea și radioul, pot tipări și citi ziare și cărți, iar, mai nou, pot beneficia de uriașele avantaje ale Internetului.

Putem spera într-o societate a democrației reale? Să nu fim nici chiar atât de naivi! Nu numai că ar fi utopic.

Dezvoltarea tehnologică, despre care tocmai am vorbit, s-a datorat concentrării puterii. Interesele politice au fost cele care au condus la dezvoltarea cercetării științifice, cu toate consecințele ei. Odată cu disoluția puterii s-ar produce și o scădere a interesului pentru dezvoltarea științei și tehnologiei, iar – ca o consecință final㠖 căderea societății într-un nou primitivism, de unde oamenii o vor lua de la început.

Este un scenariu absurd, firește. De ce? Pentru că religia și politica au mers întotdeauna mână în mână, s-au generat una pe alta și nu vor dispărea niciodată. Formele de manifestare, argumentele folosite au fost diferite.

La bază se află necesitatea oamenilor de a crede în ceva. Acel ceva se poate schimba, dar nevoia de credință rămâne, fiindcă ea este suportul moral indispensabil după dobândirea conștiinței de sine.

Motivația acțiunilor și a însăși existenței sale ca om au fost speculate de către cei mai isteți dintre ei, care i-au oferit argumente dintre cele mai diverse, de la credința în idoli și până la dispute pe criterii etnice.

De unele dintre ele nu ne-am despărțit nici azi: din Africa Centrală și până în România, se pot găsi oricând manipulatori și manipulați gata să acționeze în numele privilegiilor unui trib sau al altuia, ca dovadă că în esență, lumea nu s-a schimbat prea mult. Evoluția ultimelor secole ne-o dovedește.

Deși cuvântul democrație a fost inventat de către greci, răspândirea lui în Europa modernă s-a datorat Creștinismului, sub forma egalității oamenilor în fața lui Dumnezeu, deci și a egalității între ei. Contrar aparențelor, Creștinismul adevărat nu a fost cel al Bisericii Catolice și al monarhiei, care au vorbit cel mai mult despre el, dar nu l-au respectat. Dimpotrivă, așa după cum, mai târziu, Contrareforma a fost o reacție împotriva Reformei din secolul 16, Catolicismul a fost o reacție împotriva ideilor creștine, a unui Dumnezeu binevoitor și a unor oameni egali între ei. O noutate totuși a avansat, dar nu față de Creștinism sau democrație, ci față de Iudaism: a ridicat ideea „poporului ales”, deci a unei religii naționale, la nivelul mai multor popoare, adică un soi de „pluri-Iudaism”. Dintr-o religie națională au făcut o religie naționalistă.

Ideea de națiune nu era însă pe deplin conturată la vremea aceea, motiv pentru care a fost mai pe înțeles cea de monarhie. Pe fondul fostului Imperiu Roman (multinațional), barbarii au încercat să construiască unul similar, dar cu alți conducători. Denumirea ridicol㠄Sfântul Imperiu Roman de Națiune German㔠a bântuit multe capete.

Cum, între timp, știința s-a dezvoltat, oamenii au devenit mai informați și – pe de altă parte - biserica și monarhia au făcut tot ce au putut pentru a se auto-discredita, vechile criterii politico-religioase și-au pierdut puterea de convingere. Monarhia și religia catolică au căzut în dizgrație. De altfel, Catolicismul nu a avut nici pe departe răspândirea cu care se laudă. După cucerirea Americii, spre exemplu, toți locuitorii au fost declarați catolici, deși amerindienii își păstrează și azi vechile credințe, atât în nord cât și în sud. Monarhia trebuia însă înlocuită cu ceva. Așa s-a cristalizat ideea de națiune și au apărut statele moderne.

Astăzi, asistăm, pe de o parte, la globalizare și, pe de altă parte la o nouă formă de manipulare prin exacerbarea disputelor etnice, acolo unde se poate. „Divide et impera”, alias „Divide ut regnes!” sunt variante ale unor idei chiar mai vechi.

Cu alte cuvinte, lumea este într-o continuă schimbare. Zic unii că evoluează. Termenul mi se pare nepotrivit. Să ne mulțumim cu cel de schimbare.

Cum va arăta următoarea schimbare? Are vreo importanță?

 

*   *

*

 

Ipoteza c㠄secolul 21 va fi unul religios sau nu va fi deloc” este o imensă prostie. Oamenii au fost și vor fi religioși întotdeauna, iar secolul 21 va exista chiar și fără ei. Poate că va fi un secol al Creștinismului. Al celui adevărat, cu valorile lui de la început. Asta da, ar fi cu totul altceva.

N-aș vrea să fiu acuzat de optimism exagerat, dar de la oameni te poți aștepta la orice.

Sincer să fiu, de când am început să scriu despre ei, mi-au devenit chiar simpatici, așa că le-aș dori un viitor mai demn, chiar dacă, atunci când se împiedică de mine, mă înjură, de parcă eu, bolovanul, sunt vinovat că ei nu pe unde și cum umblă.

 

*   *

*

 

Poate că nu puterea politică este caracteristica definitorie a sistemelor sociale. Așa cum merg lucrurile, se pare că viciile au un rol mai important. Ele sunt preluate cu entuziasm de către cei mai puțin evoluați, dar nu m-aș încumeta să efectuez o astfel de analiză. Minciuna? Oamenii se mint unii pe alții, dar se mint și singuri. Culmea e că le place. Măcar de-ar minți frumos! Atunci ce?

Poate cultura? Am putea încerca! Totuși, nu este cazul s-o fac chiar eu; în fond, nu sunt decât un bolovan! Poate tu, cititorule. „TE HOMINEM ESSE MEMENTO” (ține minte că ești om)

 

*   *

*

 

În sport, majoritatea spectatorilor au o înclinație naturală în favoarea jucătorului sau echipei mai slabe. Cât despre fanii unor echipe, aceștia își vor susține întotdeauna favoriții. Este în firea oamenilor să fie așa. În problemele sociale majore, la fel ca în sport, cei mai vehemenți sunt cei care se pricep mai puțin, dar au afinități speciale. De aceea, în încercările de rezolvare rațională a oricărei probleme, ar trebui să se țină seama de toate datele, inclusiv firea oamenilor. Oamenii sunt și buni și răi, în același timp. Cred că unele dintre erorile majore sunt cauzate tocmai de ignorarea acestui aspect.

Grecii au evidențiat dialectica naturii. Poate că o sesizaseră și alții, înaintea lor, dar ei i-au dau și un nume, ceea ce înseamnă că erau convinși de necesitatea ei în studierea fenomenelor naturale. Da, lupta contrarilor este o condiție a vieții. Firea oamenilor are și ea tendințe contrare. Omul normal trebuie să-și păstreze echilibrul între bine și rău. Societatea însă, deși ar trebui s-o facă și ea - ca orice organism viu, dealtfel - se pare că și-a pierdut echilibrul. Ea s-a dezvoltat excesiv și a depășit limitele sale naturale. Poate că rațiunea ar fi trebuit să echilibreze situația, dar se vede că asta nu s-a întâmplat. Răul a învins binele. Forțele malefice au fost superioare. Depășirea limitelor însă nu poate fi fără limită. Mai devreme sau mai târziu, natura învinge.

La o primă analiză, se pare că, în evoluția omenirii, ceva nu a funcționat bine. Unele disfuncții, poate mărunte, au fost deja evidențiate.

Legea impozitului pe profit acționează împotriva progresului economic.

Preoții, divizați în religii și secte se luptă să atragă de partea lor cât mai mulți enoriași. Au făcut-o și cu sabia. De când biserica a căzut în desuetudine, caută mijloace mai subtile. Au pierdut însă cu desăvârșire din vedere adevărata lor menire, de îndrumători spirituali.

Despre politicieni, nu mai are rost să vorbesc. Toată lumea îi condamnă, dar se lasă conduși de ei, deși este evident că sunt asmuțați unii împotriva altora, după criterii dintre cele mai stupide: etnice, religioase, sociale etc. Ideea de democrație a devenit un excelent mijloc de manipulare. Și nimeni nu învață nimic. Comunismul aplicat în țările Europei de Est oferă o uriașă sursă de analiză a mecanismelor ce guvernează societatea. Din nefericire, ele nu sunt valorificate, fiindcă celor ce le-au trăit le este lehamite și să-și amintească, iar celor ce nu le-au cunoscut nu le pasă, le tratează cu superficialitate și astfel, nu învață din greșeli. „Deșteptul învață din greșelile altora, iar prostul nici dintr-ale lui” este un proverb care ne arată cum suntem de fapt.

De neexplicat rămân unele dintre soluțiile generale adoptate de către societate. Astfel, dacă instituționalizarea principalelor funcții ale statului a fost inițial privită ca un progres – ea fiind principala caracteristică a statului modern –, constatăm astăzi că aceste instituții au devenit tot atâtea mijloace de corupție. Activiști de partid, numiți în funcții de conducere, nu se sfiiau ca, după 2-3 ani să-și dea aere de specialiști. Unii și-au luat chiar și doctorate, fără să fi înțeles vreodată tainele domeniului profesional peste care erau doar vătafi. Fac excepție cei ce apucaseră să afle câte ceva, suficient pentru a realiza ecartul dintre ei și adevărații profesioniști. Comportarea acestor indivizi, deși inacceptabilă,  poate fi totuși înțeleasă, dat fiind caracterul lor, fără de care nu ar fi devenit activiști.

Instituțiile care nu sunt conduse de către persoane ale căror interese personale să coincidă cu cele ale instituției vor fi corupți. Este ușor de constatat că, la cele mai mici neînțelegeri se formează grupări divergente și, ca regulă generală, cei slabi se afiliază conducătorilor, fiindcă ei reprezintă puterea, în timp ce profesioniștii, stăpâni pe meseria lor, se vor grupa în formații oponente. Din acel moment, instituția nu mai poate fi eficientă.

Dacă instituțiile importante (armata, justiția și altele) trebuie să răspundă intereselor de stat pentru care au fost create, cele mai puțin esențiale (culturale, artistice etc.) devin un fel de sindicate ale unora dintre practicanții activităților respective. Am spus „ale unora”, fiindcă și aici apar aceleași disfuncții despre care tocmai am vorbit: cei slabi se unesc și formează un pol de putere, pentru a se apără în fața celor mai performanți.

Se ajunge astfel la absurditatea ce se constată azi în artă prin intimidarea celor mai puțin informați cu idei de genul „arta modernă trebuie înțeleasă”, deci – vezi Doamne – nu îndrăzni să spui că nu-ți place, fiindcă vei fi etichetat ca necultivat. Nu, arta este un mijloc de comunicare prin mijloace specifice, care se adresează sentimentelor noastre. Dacă acestea sunt sensibilizate, atunci mesajul intrinsec își va atinge ținta. Dacă însă produsul artistic are nevoie de analize de tip algebric, gramatical sau de oricare alt fel, atunci el nu mai atinge sentimentele noastre, deci nu face obiectul artei. Încercările de intimidare, despre care vorbeam, sunt rezultatele campaniei de dezinformare ale unor cabotini, artiști ratați, care luptă împotriva colegilor lor mai bine dotați. Este publicitate pentru produse fără vandabilitate.

Am evidențiat doar câteva aspecte ale evoluției ciudate a umanității. Se pot discuta multe altele, poate mai importante. Un lucru e cert: ceva e putred, nu doar în Danemarca. Cauza am ilustrat-o cândva ca o încercarea de a construi piramida socială cu vârful în jos. Acum, dacă mă gândesc mai bine, această metaforă nu ilustrează cauza, ci efectul unei gândiri eronate. Deși rațiunea, adică cea care i-a permis umanității să se dezvolte atât de mult, a comis cel puțin o eroare majoră. Nu degeaba se spune că logica este singura care produce paradoxuri. Eroarea este neglijarea caracterului dualist al omului. Unii marșează pe tendințele pozitive din firea oamenilor, alții pe cele negative, dar nici unii pe ambele, în același timp. Sincer să fiu, nici eu nu știu cum ar putea s-o facă, dar asta e treaba lor.

 

 

 

Dragă prietene,

 

 

Deși cartea mea încă nu este tipărită, tu știi deja aproape totul despre ea, din scrisorile mele. În felul acesta, ești unul dintre primii în măsură s-o critici, iar  eu simt, uneori, nevoia să mă justific. Poate că este și un defect al vârstei. Da, am ajuns să constat și eu cât de dificilă poate fi comunicarea între generații. Îmi pare curios, pentru că, din punct de vedere psihic, eu am fost „veșnic tânăr”, nu numai în închipuirea mea, ci și în modul în care eram receptat de către colegi și prieteni. Subiectul mă preocupă, fiindcă unele exprimări de-ale mele sunt greșit interpretate, atunci când contextul nu a fost suficient de bine precizat. Vinovat sunt, bineînțeles, eu. Pe de altă parte, dacă aș încerca să detaliez contextul, aș deveni pisălog. Oricum nu e bine.

Iată un exemplu: vorbind despre istoricii români, precizarea perioadei de formare a lor este indispensabilă. Voi lua două momente diferite: prima parte a anilor ’50 și ultima parte a anilor ’60 ai secolului trecut.

Imediat după al doilea război mondial, a început în România o campanie de re-scriere a istoriei, în conformitate cu noile „directive”, sub conducerea lui Mihai Roller. De altfel, întreaga cultură română a fost încredințată unui grup de „tovarăși de încredere”: Leonte Răutu (Lev Oigenstein), Iosif Chișinevski (Iosif Roitman), Miron Constantinescu (Mehr Kohn) și alții, sub directa îndrumare și supraveghere a Anei Pauker. Îmi amintesc că, pe când eram elev, într-un an, cărțile de istorie au apărut abia în primăvară. Până atunci, profesorii primeau treptat lecțiile la șapirograf (copiatoarele din vremea aceea). Pentru noi, copiii, era evident că istoria nu poate fi o știință, din moment ce se schimbă odată cu regimul politic. Profesorii de istorie erau pe punctul de a deveni propagandiști de partid în școli.

După retragerea trupelor sovietice din România (1958), a urmat o perioadă de refacere a țării, ce a durat până la invazia acelorași trupe în Cehoslovacia  din 1968, când Ceaușescu, speriat de moarte, a schimbat macazul. S-a inițiat atunci a acțiune de re-re-scriere a istoriei, de data aceasta pe criterii patriotice.

În concluzie, istoricii români nu pot fi puși sub aceeași etichetă. Copiii ce s-au dedicat acestei profesiuni în prima perioadă - dacă nu au fost ignoranți – au fost oportuniști, dacă nu chiar trădători de țară, spre deosebire de cei din a doua perioadă, care au fost patrioți.

Iată cum, aceeași profesiune se află la doi poli opuși. Cum i-aș putea eticheta pe istorici, cu un singur calificativ, în fața unor tineri nerăbdători? Cum să nu fiu pisălog? Iar asemenea situații sunt multe, nu doar din istorie. Uneori, am reușit să nu fiu pisălog și am pierdut, fiindcă am fost etichetat ca fiind, ori de o parte, ori de cealaltă, eu nefiind, de fapt de nici o parte, fiindcă nu eram implicat în domeniu.

Am vorbit despre istorici. A fost doar un exemplu. Puteam să iau nenumărate altele. Nu mai vorbesc despre persoanele care s-au simțit jignite și s-au supărat pe mine, sau chiar mi-au devenit dușmani. De dușmani adevărați nu mă plâng. Ei chiar îmi sunt de folos, fiindcă mă obligă să fiu viu. Pierderea celor ce au ajuns astfel din malentendu însă o regret, fiindcă unii dintre ei mi-ar putea fi prieteni.

Am scris de multe ori despre pictori și pictură. A făcut-o tot pentru exemplificare. Puteam, la fel de bine, să iau alte profesiuni. Învățământul, în ansamblul lui, ar fi fost un subiect excelent, dacă nu ar fi devenit un loc de discuții prea comun și uzat. Cu atât mai uzat, cu cât fiecare guvern găsește oportun să schimbe legislația specifică, astfel încât educația în școli funcționează din ce în ce mai prost. Aici se potrivește remarca lui Max Weber pentru religii: „Nu este întâmplător faptul că nici un profet nu provine din cler” (Max Weber, Sociologia religiei, Editura Universitas, pagina 56). Aici, Max Weber greșește printr-o exprimare prea categorică. Adevărul este că unii reformatori, chiar dintre cei importanți, au fost clerici. Ideea rămâne însă valabilă, cu observația suplimentară că, indiferent cine este reformatorul vizibil, reforma se produce ca efect al unei presiuni externe. De aceea, este adevărat că, de fapt, reforma unei religii nu poate veni din interior. Ei bine, în învățământ, reformele impuse din interior s-au dovedit a fi de-a dreptul dăunătoare.

Da, este adevărat că, în procesul cunoașterii – banală sau savant㠖 este firesc ca gândirea noastră să plece de la general la particular, de la ansamblu la detalii, de la superficial la profund. La fel de firesc este ca tinerii, superficiali prin natura lor, să acorde etichete globale, fără să ia în seamă detaliile, deși unele dintre ele pot fi esențiale. Barierele de comunicare pot totuși fi depășite cu talent pedagogic din partea celor în vârstă și inteligență din partea celor tineri.

Ca trăitor în „iepoca de aur”, am și eu – ca tot românul – unele reflexe dobândite, vizibile în modul de exprimare. Astfel, pentru mine, adverbul „înainte” avea sensul de „înainte de 23 august 1944”. Una dintre glumele timpului era întrebarea „De ce lozinca-stindard a pionierilor este TOT ÎNAINTE?”, cu răspunsul „Fiindcă tot înainte era mai bine”. Acum, trebuie să fiu atent, deoarece se poate interpreta ca „înainte de decembrie ’89”. Uneori însă mai greșesc și exprimarea poate da naștere la interpretări eronate. Este posibil ca și în această lucrare să fi comis asemenea derute, deși mă străduiesc permanent să nu fiu confuz, măcar în această privință. Dacă totuși am făcut-o, mai trag speranța ca ideea să rezulte din context.

 

 

 

Ochii și urechile Zidului

 

-     Cine ți-a adus floarea asta?

-     Care floare?

-     Asta de pe bufet. E de câteva zile aici.

-     Asta?

-     Da, asta.

-     Tu ai adus-o.

-     Eu? Cu ce ocazie?

-     Când ai venit de la vernisajul lui...

-     Ah, da, parcă îmi amintesc că mi-a pus o floare în sacoșă, pe lângă o sticlă de vin. Mă cam amețisem.

-     Te amețiseși bine.

-     Așa se pare...

-     Ha, ha, ha. Asta-i cea mai bună glumă a ta din anul acesta.

-     Făcută fără să vreau.

 


 

 

Moto final:

Îmi pare rău c-am spus ce-am spus,

căci cu nimic n-am folosit;

nu-s dregător, nici jude nu-s

să iert sau nu pe cel greșit.

Dar fiindcă-s cel mai prăpădit

din toți (slăvit să fii, Iisuse !),

să fiu în mine mulțumit,

rămână spuse cele spuse.

François Villon

 

 

 

Sfârșit