Cristache Gheorghiu

 

 

 

 

 

 

 

Filosofia unui bolovan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Editura PASTEL,

Brașov, 2010

 


 

 

 

Editat de: SC PASTEL IMPEX SRL Brașov

       tel.: 0733.04.32.63

     www.editurapastel.ro

                  e-mail: gabi_dm_pi@hotmail.com

 

 

 

 

 

 

Descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a României
GHEORGHIU, CRISTACHE
     Filosofia unui bolovan / Cristache Gheorghiu. - Brașov : Pastel, 2010
     ISBN 978-606-8108-31-5

 

821.135.1-4

 


Început

 

La sfârșitul celor mai multe cărți, apare cuvântul „Sfârșit”, probabil pentru a informa cititorul că este cazul să se oprească, deși nu mai este nimic de citit în continuare. Pare ciudat, dar nu sunt eu cel chemat să elucideze acest mister. Mă gândesc că, măcar din motive de simetrie, dacă există un sfârșit, ar trebui să existe și un început, așa că mă conformez și vă informez că tocmai ați depășit acest dificil obstacol. Continuarea va fi, cu siguranță, cu mult mai ușoară. Dacă totuși veți dori să citiți și după anunțul de sfârșit (vă mulțumesc pentru interes), puteți continua lectura în sens invers. Așteptăm cu nerăbdare observațiile dumneavoastră, fiind convinși că veți fi primul care experimentează această nouă și interesantă formă de antrenament intelectual.

Înainte de a intra în subiectul propriu-zis, ar mai fi, cred, necesară o precizare. În general, oamenii citesc cărți scrise de semeni de-ai lor. Comozi cum sunt, este de înțeles; opiniile oricui altcuiva i-ar obliga să gândească, ceea ce, să recunoaștem, poate fi deranjant. De aceea, publicarea unei cărți scrisă de către un bolovan pare, probabil, ciudată, cel puțin din două motive:

– interesul oamenilor pentru geologie este doar teoretic; în realitate, puțin le pasă, ca dovadă că își distrug până și planeta pe care trăiesc;

– efemeritatea viețuirii oamenilor pe pământ este un subiect minor pentru filosofia unor entități cu o viață atât de lungă, ca noi, pietrele.

De ce totuși această carte? Poate din cumsecădenie pentru umanitate, dar nu numai. O privire de ansamblu asupra evoluției și perspectivelor ei poate fi interesantă. În fond, chiar și oamenii folosesc musca de oțet (Drosophila melanogaster) pentru a putea observa rapid efectul unor experiențe asupra evoluției speciilor, tocmai datorită vieții foarte scurte a acestor viețuitoare. Nu trebuie să credeți că noi, pietrele, efectuăm acum o experiență pe oameni. Nu că nu ne-am permite, dar nu este necesar: o fac ei din proprie inițiativă. Noi doar îi observăm. Într-o oarecare măsură, aceasta este și motivația acestei cărți. Alta, recunosc, este și partea umoristică a situațiilor în care se expun oamenii, deși – uneori – efectul nu este tocmai distractiv. Oricum, merită!

Mă ajută la redactare și partenerul meu geologic, Zidul. Ca să fiu pe deplin sincer, el m-a incitat și mi-a promis materiale documentare. Aflat într-o relație mai strânsă cu oamenii decât mine, are observații directe, mult mai diverse și pertinente. Pentru a nu fi acuzat de plagiat sau de utilizare incorectă a informațiilor, le voi relata așa cum le-am primit, sub titlul „Ochii și urechile Zidului”. Cele intitulate „Eu, Zidul” sunt chiar opiniile lui, formate pe baza observațiilor proprii. Indiferent dacă sunt corecte sau nu, dacă concordă sau nu cu opiniile altora, inclusiv cu ale mele, eu le-am redat tale quale. Scrisorile aparțin locatarilor clădirii adăpostite de prietenul meu, Zidul. Bineînțeles că am reprodus doar extrase din ele.

Baftă ție, cititorule!

 

 

Eu, Bolovanul

 

Pentru început, ar trebui să mă prezint. Așa este politicos și așa se procedează în orice lucrare serioasă: mai întâi se definesc termenii. Din nefericire, eu nu am un nume. Suntem mult prea mulți, pentru ca să primim fiecare câte un nume distinct și nici nu avem asemenea orgolii. De aceea, în această lucrare am să mă prezint „Bolovanul”. Cel puțin aici sunt singular.

Mai sunt și alte personaje din familia noastră, dar ele sunt mici pietre sau minuscule fire de nisip. E drept că, uneori, cei mai mici își dau importanță, mai ales atunci când se unesc și formează o entitate mai mare. Simt și ei că au prins ceva putere, dar nu este puterea lor, ci a grupului. Le scapă din vedere că, mai devreme sau mai târziu, entitățile respective se disipează și tot nisip rămân.

Și eu, așa mare cum sunt, mă voi risipi cândva. De altfel, chiar și acum se desprind din mine fire minuscule, astfel că voi deveni din ce în ce mai mic. Procesul este însă lent, iar eu am mândria că am fost tot timpul eu însumi – un bolovan – și nu m-am prostituat luând tot felul de forme.

Se pot spune multe despre mine, dar nu că aș fi fost vreodată oportunist. Sunt un bolovan și, cu asta, basta! În plus, sunt și prea bătrân. Sunt atât de bătrân încât nici eu nu știu ce vârstă am. Zic unii că aș fi fost un fund de mare. Sau, mă rog, pe un fund de mare. Se poate! Eu nu-mi amintesc, deși am sentimentul că știu bine locurile, cu toate că n-am fost niciodată la mare, cel puțin în ultimele milenii. Am fost vârf de munte. Asta știu bine. Mi se spunea stâncă, pe atunci. Îmi amintesc chiar momentul dramatic când am căzut de-acolo. Prima desprindere a fost, pe cât de neașteptată, pe atât de dureroasă, mai ales prin urmările ei, fiindcă nu știam cum să procedez și ce mă așteaptă. Acum, că mă numesc bolovan, știu și ce mă așteaptă și cum să procedez. Din nefericire, nu este o cale de invidiat, dar este singura ce mi-a rămas, deoarece pe toate celelalte le-am ratat. A fost greșeala mea, fără doar și poate, de fapt, greșelile mele, fiindcă au fost mai multe, chiar foarte multe. Se pare, însă, că este în firea noastră să cugetăm doar atunci când nu mai este nimic de făcut.

Am trecut și prin situații foarte dificile: stăteam în drumul oamenilor și, cum ei nu prea știu să mă ocolească, mă loveau cum puteau, sau – mai exact – se loveau de mine, chiar dacă le dăuna, ceea ce grăbea efectul de măcinare, la care lucrează în mod obișnuit doar vântul, apa și înghețul, dar mai lent. M-am aflat chiar și în albia unui râu, de fapt, chiar într-un vad, unde oamenii își luau în ajutor tot felul de atelaje, astfel că măcinarea era mult mai rapidă, iar apele râului mă purtau la vale, unde se zice că ar fi o mare la fel ca cea în care aș fi fost și eu odată. După cum se vede, există un ciclu geologic, dacă nu infinit, oricum, foarte lung. Acum, au construit un pod peste râu și oamenii nu mai trec prin vad. Din când în când, se schimbă și cursul râului și, atunci, crește vegetația în jurul meu. Nu pe mine. Asta încă n-a îndrăznit să facă. Acum, am, în sfârșit, liniștea necesară să cuget. Ba, cum podul este făcut din beton, adică tot un fel de piatră, mici particule din el, de fapt, rude ale mele, se desprind la trecerea vehiculelor, cad în râu sau le ia vântul, ajung în apropierea mea și putem astfel schimba idei. De la ele aflu ce se mai întâmplă prin lume.

De fapt, și în compunerea mea se află mici particule, care susțin că au făcut cândva parte din tot felul de alte obiecte, e drept, cam de aceeași natură, dar totuși diferite între ele. Este ciudat cum memoria lor este mai bună decât a mea, care, ca bolovan, sunt mai tânăr decât obiectele despre care vorbesc ele ca despre un fel de viață anterioară. Înseamnă că își vor aminti și de mine într-o viață viitoare. Ele nu se gândesc acum că, pe măsură ce se desprind din mine, pot deveni pietriș mărunt sau chiar nisip. Astăzi, atât pietrișul, cât și nisipul au foarte mare căutare în construcții. Când își vor aminti de mine, sper să se refere la momentele mele de glorie.

Momente de glorie... Care au fost acelea? Și care a fost rolul meu? Da, desigur, când am fost o stâncă semeață pe vârf de munte. Adevărul este că nici eu nu știu cum am ajuns acolo, așa că nu prea pot să mă laud cu asta. Atunci, veneau să se odihnească pe mine păsă-rile acelea semețe ce brăzdează cerul, dar tot ele își lăsau acolo găinațul. Noroc că ploua des și, astfel, eram îndeobște curat. De-acolo, am tot căzut, până am ajuns aici. Au fost și alte fragmente de stâncă, care au avut altă soartă. Unele fire de praf ce duc veștile de colo-colo, îmi mai aduc informații despre soarta lor. Fiecare cu destinul său. Oamenii care trec pe-aici au o vorbă: „Cum îți vei așterne așa vei dormi”. Asta e ceva ce – trebuie să recunosc – n-am înțeles prea bine, fiindcă eu nu dorm niciodată, deși unii cred că o fac mereu.

Un asemenea fragment se dă mare acum, pentru că a fost cules de către un turist și l-a așezat la loc de cinste în casa lui. Își zice „Piatra”, pentru că așa l-au poreclit oamenii. E tare mândru, de parcă ar fi o piatră prețioasă. De fapt, este suport pentru o statuetă iar, din punct de vedere estetic, singurul lui rol este ca, prin contrast, să accentueze formele delicate ale statuetei. Nici măcar nu are o compoziție omogenă, ca mine; este un conglomerat de pietre și materiale de tot felul, cimentate la întâmplare. Tot întâmplarea a făcut ca privirea turistului să se oprească asupra lui. Sunt invidios, se pare! Poate, puțin, dar invidia este un sentiment normal. Totul e să nu exagerezi.

Mă gândesc acum la gusturile oamenilor. Sunt ciudate, nu-i așa? Totuși, sunt de admirat pentru strădania lor de a-și împodobi spațiul în care trăiesc, deși viața lor este atât de efemeră… În aceste condiții, nici viața pietrei nu va fi prea lungă. Mai devreme sau mai târziu, va fi aruncată la gunoi și, de acolo, descompunerea nu va mai putea fi evitată. (Acum sunt chiar răutăcios!)

Soarta noastră este să ajungem nisip și – dacă așa stau lucrurile – nu știu de ce ne mai cramponăm de diferitele stări intermediare în care, în mod întâmplă-tor, ne aflăm. Zic unii că tocmai asta-i frumsețea: când faci ceva ce-ți place, nu ai ca obiectiv sfârșitul activității, ci activitatea însăși, pe care o dorești să dureze cât mai mult, pentru ca să-ți sporești plăcerea. De acord, dar cum faci să ți se întâmple chestia asta? Cică, „întâmplarea favorizează numai spiritele pregătite”. A zis-o un om, pe nume Pasteur („Le hasard ne favorise que les esprits préparés.”) Apare și printre oameni câte unul mai răsărit, care emite remarci istețe. Mai rar, dar se întâmplă. (Iarăși întâmplarea!)

Înseamnă că ar trebui să umblăm mai mult la spirit. Acesta, spiritul, este ceva diferit de logică. Noi, bolovanii, la logică suntem tari. Tari ca piatra! Cu spiritul stăm mai slab. Logica, pe lângă unele lucruri bune, produce și paradoxuri. De altfel, este singura ce produce paradoxuri. Nicăieri altundeva nu se pot naște paradoxuri, decât în logică. Spiritul este altceva. Ceva ce – de fapt – nu produce nimic și, de aceea, habar n-avem ce este, dar știm că este foarte important. Aș zice că este chiar chintesența, adică esența a cincea, cea despre care, iarăși, nu știm nimic. Unii au încercat cu esență de trandafiri; s-a aflat, însă, că urmau să fie dați la porci - ceea ce nu e bine - și s-au scuturat.

 

 

Eu, zidul

 

De obicei, romanele comerciale încep cu un pasaj liric, descrierea unui peisaj, ceva în genul „vântul sufla tandru prin frunzele codrului adormit, acoperind șoaptele tinerilor îndrăgostiți”, sau orice altceva de genul acesta. Eu nu intenționez să procedez astfel, dintr-un motiv foarte simplu: nu doresc să scriu un roman și, în nici un caz, ceva cu iz comercial. Am aflat că unul Jerome K. Jerome a scris: „Nimic mai lesne de descris decât peisaje; nimic mai dificil și mai inutil de citit.” Dificil are aici, bineînțeles, sensul de plictisitor. Atât de plictisitor, încât este nevoie de un efort de voință, dacă e musai să citești. Mai sunt și alte domenii preferate de autori și recomandate de exegeți, asupra cărora se pot face constatări asemănătoare, dar oamenii insistă. Jeorme K. Jerome ăsta pare să fi fost un om deștept. Nu e cazul meu; eu nu sunt decât un zid. Unde ați mai văzut ziduri să scrie romane? Am auzit că un bolovan vrea s-o facă. Treaba lui! Ăștia trăiesc mai mult, sunt sedentari, nu bate nimeni cuie în ei și fac diferite pasiuni, ca aceea pentru cugetat, spre exemplu. Eu doar consemnez ceea ce se întâmplă în jurul meu. Cine știe când și unde va folosi cuiva?

Din cauza diversității surselor de informare – discuții, consemnări, scrisori și multe altele, fără a mai vorbi despre propriile mele observații – se poate întâmpla ca vreun subiect să apară de mai multe ori în însemnările mele. Consider însă că repetarea, nu numai că nu este întotdeauna dăunătoare, dar reluarea poate fi chiar benefică, fiindcă opiniile se nuanțează, se rafinează, iar ideile se fixează mai bine.

Expresia „în jurul meu” este caracteristică celor ce nu pot afla ce se întâmplă în interiorul lor. Ei bine, pot și vă asigur că eu, zidul, sunt la fel de receptiv, atât în exterior, cât și în interior, adică în dormitoare, sufragerii, bucătării, băi și altele locuri mai mult sau mai puțin intime, unde se întâmplă lucruri foarte interesante. Eu am receptori diferiți, adaptați, atât pentru exterior, cât și pentru interior. Din nefericire, nu pot sintetiza cele două aspecte și – poate că tocmai de asta – încerc să aștern pe hârtie observațiile mele; poate, cândva, cineva va fi capabil s-o facă.

Vorbeam însă despre roman. Ce este un roman? Ceva prin care, din lașitate, oamenii pun în gura altora ceea ce ar vrea ei să spună. Oricum, ei nu pot spune decât ceea ce gândesc, iar gândirea lor este produsul experienței lor de viață. În consecință, romanul perfect ar fi chiar autobiografia autorului, scrisă cu deplină sinceritate, ceea ce însă, în cazul oamenilor, este aproape imposibil. Sunt prea lași pentru asta.

Și mai e ceva: in extremis, există două categorii de romane:

·        cele în care mesajul autorului este strecurat prin comentarii și replici, iar subiectul este un pretext;

·        cele în care subiectul, în ansamblu, se constituie într-un exemplu, prin intermediul căruia autorul  își transmite mesajul, iar detaliile sunt doar cărămizi, cu care se construiește edificiul.

Am exclus, firește, romanele fără mesaj; despre asemenea maculatură nici nu merită să vorbim.

Ei bine, în primul caz, cititorul va fi atras de subiect și, dornic să afle deznodământul, va pierde esențialul, adică mesajul. Al doilea caz trebuie să fie, într-adevăr, un exemplu cu putere de generalizare. Acestea sunt rare. După părerea mea, tot cele autobiografice sunt mai bune, cu condiția pe care am mai spus-o: să fie sincere.

Problema este deci sinceritatea. Că oamenii vor să se prezinte în culori mai avantajoase decât merită, este de înțeles. Pe undeva este chiar bine. Înseamnă că, cel puțin teoretic, știu încotro se află binele. Partea proastă este că niciodată nu-și doresc cu adevărat să se îndrepte în acea direcție. A și spus unul de-al lor c㠄omenirea va alege calea înțelepciunii numai după ce va epuiza toate celelalte posibilități”. Iar posibilități sunt multe. Poate că citatul nu este tocmai exact (deși eu sunt hard, adică tare, memoria mea este cam soft, adică mai moale), dar cam asta ar fi ideea. Scrie și în Biblie că, la început, a fost cuvântul, numai că lumea l-a uitat. Și, dacă ar fi fost un cuvânt oarecare, mai treacă-meargă, dar semnificația textului biblic este mai profundă. Prin cuvânt trebuie înțeles idee, sau mai exact proiect. Cu alte cuvinte, Creatorul a avut în minte un proiect și nu a lucrat la întâmplare. Acuma, ce se întâmplă cu proiectul său nu prea știu nici eu, așa că ce să le mai pretind bieților oameni.

Dar, am cam deviat de la subiect. Mi se mai întâmplă... Se vede că nu sunt un fan al romanelor comerciale. Eu, care, vara și iarna, pe ploaie, viscol sau soare arzător, stau drept, fără să mă plâng și nu cer haine să-mi acopăr goliciunea, nu am nici un motiv să mă compromit scriind romane. Și-apoi, cine sunt eu? Un zid. La oameni, atunci când au de-a face cu un nou personaj, prima întrebare este: „e de-al nostru?”, adică face sau nu parte din aceeași coterie. Pentru a lămuri situația, ar trebui să-mi fac autobiografia. La prima vedere, sunt făcut din nisip, chiar dacă în trecutul îndepărtat am făcut parte dintr-un munte maiestuos. Da, asta am fost: nisip, chiar dacă, acum, starea mea s-a mai nuanțat.

Da, am fost și bolovan. Îmi amintesc încă admonestările verbale pe care le primeam atunci când cineva se împiedica de mine și îi cauzam dureri, fiindcă eram mai tare decât ei. Cu timpul însă, bolovanul a îmbătrânit, s-a erodat, s-a fărâmițat, l-au luat apele mari și, astăzi, împreună cu alții ca mine, am ajuns „material de construcții”. Sincer să fiu, îmi place chiar mai mult această stare, deși știu bine că, mai devreme sau mai târziu, voi redeveni nisip sau chiar praf în vânt. Reîncarnarea în diverse forme este un ciclu natural, așa că nu trebuie să luăm lucrurile în tragic. Ca nisip, lipsit de duritatea zidului, voi fi maleabil, aproape „sociabil”, ca să spun așa. Suișurile și coborâșurile vieții sunt cele mai sigure adevăruri din natură. Sub formă de praf, nu voi mai fi călcat în picioare. Voi zbura peste tot locul, acolo unde va dori vântul, prietenul meu. Și chiar dacă, vreodată, ajung din greșeală pe mobila dintr-un apartament, voi fi redat naturii, prin grija gospodinei. Tot răul e spre bine. Nicăieri însă nu e mai bine decât la aer curat.

Acum, profit că sunt zid, am oarecare stabilitate și răgazul necesar să notez. Nu un roman, Doamne ferește, ci doar câteva însemnări. Nu se știe la ce-mi vor folosi când voi fi praf, dar s-ar putea să folosească altora.

Clădirea în care sunt zid se numește bloc de apartamente. Apartamentul este ceva intermediar între adăpost și locuință, iar blocul este a stivă de asemenea apartamente. De regulă, în fiecare apartament locuiește câte o familie. Blocul este, deci, o formă sub care oamenii stau în stivă. Uneori, locatarii se mai schimbă, dar nu prea des. Eu sunt începător. Apartamentul asupra căruia mi-am propus să mă concentrez este locuit de către o singură familie, de la început. Cu toate acestea, locatarii, împreună cu oaspeții lor, îmi furnizează suficiente informații, chiar prea multe pentru capacitatea mea de asimilare. În plus, au profesiuni diferite, așa că diversitatea informațiilor și a interpretărilor este foarte mare. Cel mai interesant este să ascult comentariile lor după câte o vizită, în timpul căreia fiecare musafir avea altă opinie despre același subiect. Cred că doar opinia mea lipsea; nu că n-aș fi avut una, dar nu era cazul să mi-o exprim. Poate când voi fi praf, voi reuși să mă fac remarcat; cu cât mai discret, cu atât mai eficient (mai ales atunci când le intru oamenilor în gură și - mai ales - în ochi).

Îmi pare rău că abia acum m-am decis să notez. Sunt peste douăzeci de ani de când adăpostesc această familie și aș fi avut enorm de multe de relatat. Nu știu ce se va întâmpla în viitor, dar sunt hotărât să nu mai ratez nici un moment, de acum încolo. Le voi spune personajelor mele, El și Ea. Pe ceilalți, vom vedea atunci.

Aș putea spune despre acești locatari o mulțime de lucruri. Cred însă că cel mai bine este să-i las pe ei să se prezinte. Voi reda, de aceea, unele dintre dialogurile lor, lăsând cititorului plăcerea să-și formeze propria sa opinie. Sper să n-o scrijelească pe ziduri!

El și-a luat un reportofon. Înregistrează discursurile de pe la manifestările culturale la care participă. Acasă, le ascultă și notează la calculator ce i se pare remarcabil. În felul acesta, am și eu posibilitatea să aflu ce se întâmplă prin alte părți. La calculator mă pricep, oricum, mai bine decât el; microprocesorul calculatorului are la bază pastila de siliciu, care este, de fapt, tot nisip, ca și mine.

 

*   *

*

 

După cum spuneam, sunt un zid. Oamenii construiesc ziduri în jurul lor pentru a se proteja de ploaie, vânt, frig și altele de genul acesta, cu alte cuvinte, de a se izola de natura care i-a creat și în mijlocul căreia încă mai există, dar și față de alți oameni, adică tot față de natură, fiindcă alți oameni înseamnă societatea în care trăiesc, tot natură și ea. Cu un astfel de rol, eu, zidul, sunt vrând-nevrând martorul tăcut, pentru ei, al tuturor faptelor lor din spatele ușilor închise.

Spuneam că sunt tăcut. Nimic din ceea ce se întâmplă în interior nu trebuie să ajungă afară, după cum nimic din exterior nu trebuie să tulbure liniștea celor dinăuntru. Asta teoretic, fiindcă, tot datorită lor, oamenilor, fie mă construiesc cu superficialitate și izolarea nu este perfectă, fie, dimpotrivă, mă dotează cu tot felul de aparate sofisticate, ce le permit celor din exterior să-i spioneze pe cei din interior. Dar astea sunt problemele lor. Cert este că eu rămân un martor și până acum nu au reușit să-mi ia acest atribut. Martor tăcut? Să fim serioși! Tăcut pentru cei ce nu știu să asculte. Pentru ceilalți am destule de spus; doar am văzut și încă mai văd și aud cu mult mai multe decât mi-aș dori. Ba, uneori chiar și simt. Nu vă gândiți la aparentele brutalități la care sunt supus: cuie bătute, tencuiala îndepărtată etc. Acestea sunt firești pentru mine, le-am cunoscut încă de la naștere și fac parte din evoluția mea, aș putea spune chiar din devenirea mea. Mai mult sufăr de loviturile pe care nici oamenii nu și le doresc, dar le fac, fie din neatenție, fie ca urmare a unor fapte regretabile și – cum spun ei – se dau cu capul de pereți. Ei bine, durerea lor mi-o transmit și mie și, dacă lor le trece, în mine ea rămâne. Probabil că acesta este și scopul datului cu capul de pereți: să-și îndepărteze neplăcerile plasându-le altcuiva. Alt-cui-va nu înseamnă alt cui, ci alt-cineva. Și uite-așa am ajuns și eu să fiu cineva. Acum, să nu crezi, cititorule, că - dacă
m-am hotărât să-mi comunic gândurile sub această formă - o fac pentru a-mi îndepărta la rândul meu durerile proprii, plasându-ți-le ție. Nu, durerile mele – ca și întreaga mea memorie - sunt veșnice. N-aș putea scăpa de ele sub nici o formă și în nici un caz pe seama oamenilor, adică a celor ce m-au construit. Procesul nu este reversibil. Unele lucruri se repet㠖 uneori în mod regretabil –, dar asta nu înseamnă că procesul este reversibil. Chiar și la acele procese foarte simple, considerate a fi reversibile, există o remanență ce poate fi mai importantă decât procesul însuși. De ce o fac, totuși? Adică de ce scriu? Am auzit că unii oameni învață din experiența altora și m-am gândit să fiu și eu de folos cu ceva, ca recunoștință că m-au construit.

Dacă tot am vorbit despre simțurile omenești, dintre acestea doar gustul îmi lipsește. Obligat să fiu tăcut – fie și în aparenț㠖, nu am gură. Nu știu dacă din același motiv sau dintr-altul, sunt străin de noțiunile de bun/prost gust. Cum nu i-am cunoscut niciodată avantajele, nu i-am simțit nici lipsa. Singurul lucru de care pot fi sigur acum, este detașarea mea față de asemenea aprecieri, ceea ce îmi permite să fiu neutru, adică să judec cu obiectivitate. Iată că am și eu o calitate, deși nu sunt tocmai sigur.

 

*   *

*

 

          Am apărut pe lume puțin după 1980. Nu pot preciza ziua și nici măcar luna, pentru c㠖 spre deosebire de oameni – nașterea mea a durat mai multe zile. Mai sunt și alte deosebiri între nașterea mea și cea a oamenilor. Spre exemplu, dacă la ei expresia „am fost născut” este incorectă, fiindcă nu și-au făcut-o singuri, ci au fost născuți de către o mamă, eu am participat la ridicarea mea, susținând fiecare cărămidă ce mi-a fost adăugată. Da, știu, veți spune că și oamenii au crescut prin eforturi proprii și că, în cazul meu, nașterea este similară cu așezarea fundației. Este doar parțial adevărat; pruncul este deja om în momentul nașterii, în timp ce o fundație nu este încă zid. Și tot spre deosebire de oameni, ea nu a durut pe nimeni, ba dimpotrivă, pe tot parcursul zămislirii mele, am văzut nenumărați constructori – similarii mamelor – ce chefuiau prin preajmă, ceea ce la oameni se întâmplă doar după naștere și nu de către cea care naște. (Se cuvine să fac, totuși, o precizare: cuvântul cărămidă, ce l-am folosit adineaori, este eufemistic în cazul meu, pentru că, de fapt, sunt făcut din beton armat. Un fel de a spune armat, fiindcă nu am fost dotat cu nici o armă.) Și mai e ceva, de data aceasta chiar important: cineva a suferit la nașterea mea. Este pământul în care au săpat fundația și căruia îi sunt recunoscător și astăzi pentru că mă suportă.

Consider data de 16 februarie 1981 ca fiind intrarea mea în rolul de zid. Atunci s-au mutat aici „Ai mei”. Îmi place să le spun așa locatarilor apartamentului despre care vorbeam, deși nu-mi aparțin în adevăratul sens al cuvântului. S-a nimerit să fie o zi friguroasă, cu ceva fulgi și mult vânt.

 

*   *

*

 

Au oamenii o vorbă: „Doamne ferește!”. Deși pe mine m-au construit tocmai pentru ca să-i feresc de vânt, ploi, frig, căldură și câte și mai câte – chiar și de semenii lor mai puțin binevoitori –, pe mine nu mă invocă niciodată să-i feresc de ceva. Consideră asta ca fiind de la sine înțeles. Din moment ce am fost construit în acest scop, rezultă că este obligația mea s-o fac. Pe de altă parte, în domeniile în care nu au făcut nimic și nici nu se pricep să facă ceva, ei bine, acolo invocă pe cel ce își imaginează ei că este creatorul lor. Așa cred ei! Trebuie să recunosc că, oricât de corect gândesc eu – și experiența îmi dă încrederea că nu greșesc în această convingere –, chestia asta cu credința mă depășește. E ceva ce nu pot să înțeleg. Eu știu sau nu știu. Da, pot face ipoteze, a căror veridicitate am obligația s-o verific înainte de a avansa o altă ipoteză bazată pe prima. Numai un nebun ar prelungi în mod exagerat șirul unor ipoteze neverificate, iar un zid nebun încă nu s-a pomenit.

 

 

 

Ochii și urechile Zidului

 

          Iată o probă de ce pot înregistra ochii și urechile mele. Înțelegeți că expresia „ochii și urechile” mele este un eufemism. Este vorba despre simțurile mele speciale, cu mult mai sofisticate. Iată un mic dialog.

-  Am fost la Mitică la bancă, poate fac un împrumut la el pentru carte.

-  Stai, stai, care Mitică, care bancă, ce împrumut? M-ai luat prea repede.

-  Mitică, fostul meu coleg de serviciu. Acum este mare șef la o bancă nou-înființată; de fapt, o cooperativă de credit, dar i se spune bancă, c-așa-i acum; orice dugheană devine magazin universal și orice bișnițar devine dealer.

-  Ah, nu-mi mai aduce aminte de el, că mi se face rău când îi aud numele.

-  Ei, lasă, că nu-i așa de negru pe cât îl vezi tu.

-  Am văzut-o eu pe maică-sa și nu-mi trebuie mai mult.

-  Mama da, dar tatăl nu. El e țăran sută la sută.

-  Eu nu știu de ce îi iei tu apărarea. Știi bine cât te urăște. Și acum mai vrei să te și împrumuți de la el. Și, mă rog, ce bancă e aia, că nu pricep nimic?

-  În primul rând, mă urăște în măsura în care mă invidiază, ceea ce înseamnă că mă și apreciază în sinea lui.

-  Acum vorbește orgoliul din tine.

-  Dacă n-aș fi orgolios n-aș fi normal. Apoi, nu-i iau apărarea, dar trebuie să-i recunosc și calitățile. Față de unde a plecat, s-a ridicat foarte mult.

-  Asta datorită relațiilor.

-  Nu, nu, relațiile și le-a creat singur. Nu le-a moștenit. Vorbești de Stănescu.

-  Un măgar.

-  El a știut să-i intre pe sub piele.

-  Un oportunist.

-  Să zicem descurcăreț.

-  Sacul și petecul.

-  Da, cu asta sunt de acord.

-  Eu nu știu cum s-a lipit el de tine.

-  Asta a fost faza lui pozitivă, ce puțin din punctul meu de vedere. Ea a început în timpul facultății. El singur mi-a povestit. În liceu, a stat la internat. Provine dintr-un sat, care nici nu mai există azi. A fost ras cu ocazia inundațiilor din 1970. La școală, era propagandist UTC. Singura lui lectură era „Scânteia tineretului”. Credea în viitorul comunist. Nu este scuzabil, dar este explicabil. Făcea parte din categoria celor ce credeau că recolta agricolă bună, după seceta catastrofală din 1946-1947 și jaful sovietic de după război, a fost un efect al noii conduceri de partid. Abia la facultate a aflat că lumea e diferită de ceea ce credea el și aici intervine ceea ce am apreciat eu la el: a înțeles. Și nu numai că a înțeles, dar a căutat să afle mai mult. De fiecare dată când avea ocazia să cunoască un intelectual mai în vârstă, încerca să afle cât mai mult de la el. Căuta astfel de contacte.

-  Așa se face că după absolvire te-a găsit pe tine.

-  Accept ironia. Să recunoaștem însă că, în acel moment, eram singurul profesionist din institut cu ceva experiență, iar emblemă de intelectual aveam, că altfel nu te uitai nici tu la mine.

-  Și directorul?

-  Vorbeam despre intelectuali, nu despre parveniți. Cu el tocmai avea o problemă. De fapt, mai multe. Directorul nu-i agrea pe cei veniți prin repartiție de la minister, fiindcă îi limita posibilitatea să angajeze pe cine dorea el, cu pile sau alte mijloace de convingere. În consecință făcea greutăți celor veniți prin repartiție, poate scapă de ei.

-  Bine, și ce-i cu banca asta? Parcă era salariat la banca lui Stănescu.

-  A fost. Nu era banca lui Stănescu. Era o filială. Acum, banca e pe cracă, dacă nu cumva craca s-a și rupt, iar Stănescu s-a retras.

-  A știut întotdeauna să se fofileze.

-  Fapt e că Mitică a căpătat ceva experiență în materie de bănci și tot Stănescu l-a ajutat să intre în grupul celor ce au deschis această cooperativă de credit.

-  Și cine sunt ei?

-  Prea bine nu știu nici eu. Un grup din noul val de parveniți. Tot ei sunt și principalii depunători.

-  Înseamnă că, cel puțin o vreme, va merge bine.

-  O vreme, da. Cu siguranță! La asemenea afaceri e bine să știi să te retragi la timp. Eu vreau doar să fac un împrumut, să scot cartea. Într-un an, sper să-l restitui. După aia, mai vedem.

 

 

Eu, Bolovanul

 

Am ajuns să vorbesc cu pereții. Nu are aceeași semnificație cu expresia „a vorbi în pustiu”. Aceasta din urmă spune că vorbești, dar nu te ascultă nimeni. A vorbi cu pereții înseamnă că cei cărora le vorbești nu-ți răspund. De ce? Motivele, ca și vinovățiile, pot fi diferite; fapt e că nu se produce comunicarea, iar vorbirea fără comunicare este un semn clar de insanitate intelectuală. Există totuși o excepție. Evident, cea a mea. Eu cred că pereții îmi răspund. Știu, e ca și cum aș vorbi singur. Prietenilor le spun că procedez astfel atunci când vreau să stau de vorbă cu un om deștept. Atunci însă când stau de vorbă cu mine însumi, primesc răspunsurile pe care le aștept, ceea ce nu e tocmai inteligent. Când stau de vorbă cu pereții, mă aștept să fiu contrazis. Asta mă obligă să-mi verific opiniile, să mi le corectez, dacă este cazul, sau să-mi rafinez argumentele. Se pare că este cea mai bună soluție, în lipsa unui dușman – soluția ideal㠖 sau măcar a cuiva care mă antipatizează, singurii în stare să-mi atragă atenția – fie și brutal – atunci când greșesc. Nu este constatarea mea. Am împrumutat-o de la Saint-Exupèry: „Dușmanul te ajută, pentru că te limitează, îți dă formă și te întemeiază”. El nu numai că a vorbit în pustiu, dar și-a luat ca interlocutor un personaj mai ciudat chiar decât un perete. Eu, cel puțin, vorbesc cu pereții mei.

 

 

*   *

*

 

Acum, ce să zic? Unii mă acuză că am tendința să monopolizez discuțiile, că dau verdicte și așa mai departe. Nimic mai fals! De regulă, asemenea acuzații îmi sunt aduse de către cozeuri: persoane ce vorbesc de dragul de a vorbi, sar de la un subiect la altul și – de cele mai multe ori – nici nu ascultă ce spun ceilalți; pleacă de la un cuvânt oarecare, ce le amintește lor de ceva și, imediat, întrerup firul discuției, pentru a-și etala inteligența sau erudiția (rareori împreună). Eu, ca bolovanul, în asemenea situații, tac. Iar dacă mă aflu în treabă, adică în discuție, sunt etichetat cum am spus. Asta fiindcă reiau subiectul – care, între timp, a fost deturnat – sau pentru că îmi susțin opiniile cu argumente. Aici, au și ei ceva dreptate, cu observația că eu nu încerc să-mi impun opinia, ci – dimpotriv㠖 vreau să mi-o verific și le cer să și-o argumenteze pe a lor, iar asta îi deranjează cel mai tare. Din nefericire, tocmai aici se produce ruptura. Și toate astea pentru că îmi place să discut cu adevărat.

 

 

Eu, piatra

 

Deși o nouă stare nu este posibilă fără pre-existența stării anterioare, deoarece ele decurg unele din celelalte, pe plan existențial, care-va-să-zică ontologic vorbind, acumulările superioare dintr-o stare nu se transferă în starea următoare. (Nu vă gândiți la evoluția speciilor.)

Iată, eu însămi am fost un fragment de stâncă, desprins din creasta unui munte, pe care un călător l-a cules și l-a transportat în casa lui. Sunt, de fapt, un conglomerat de pietre de diferite dimensiuni și forme, nisip și materiale de tot felul, minerale și ne-minerale, cimentate într-o configurație ce, probabil, l-a impresionat pe călător de m-a ales tocmai pe mine din mulți-mea pietrelor printre care mă aflam. Ce rost am eu într-o casă de om? Aveam să aflu puțin mai târziu. După o baie bună, ca o ploaie torențială, am fost stropită cu un lac izolator. A fost ca o scufundare în apele Stixului, ce are darul de a te face invulnerabil. În cazul meu, rostul scufundării a fost să-mi dea imunitate la apă, cea care degradează orice stâncă, oricât de solidă, dar și la praf. Pentru vânt, ger și altele de genul acesta nu mai aveam nevoie de protecție, fiindcă stăteam într-un apartament, el însuși izolat de intemperii prin ziduri făcute din materiale asemănătoare cu cele din care sunt făcută eu însămi. Pardon, eu nu sunt făcută. Eu m-am auto-edificat. (Limbajul uman pe care l-am adoptat acum din necesități de comunicare, are numeroase lacune.) După acest tratament, mi s-a adăugat, prin cimentare, o statuetă din sticlă roz, reprezentând un trup de femeie și – împreună cu statueta – m-a așezat pe un platou din același material roz. Toți cei care văd această triadă admiră mai întâi statueta, se întreabă apoi ce caut eu acolo și se retrag cu teamă să nu spargă platoul. În cele din urmă, tot statueta câștigă, fiindcă îi incită cu silueta ei, mai ales când este privită à contre-jour, dar, să recunoaștem, fără mine ar fi ajuns la gunoi. De ce? Pentru un motiv foarte banal: suportul inițial se spărsese.

Din invidie pentru poziția mea socială și pentru  contrastul pe care îl fac cu statueta, deși materialele care ne compun sunt similare, răutăcioșii îmi spun „pietroi”. Este un epitet ce reflectă mai mult atitudinea lor față de mine și nu o caracteristică a personalității mele profunde. Pentru a fi pe deplin sincer, chiar dacă îmi rănește puțin orgoliul, prefer această situație pentru avantajele ei de netăgăduit: fără ploi, ger, caniculă sau vânt, cu o vecinătate agreabilă. Ba, din când în când, chiar și puținul praf ce se așează pe mine este îndepărtat cu grijă de gospodină, nu care cumva să-mi pierd din strălucire. Este, dacă vreți, o situație similară cu cea a câinilor – animale domestice – în comparație cu lupii, frații lor din mediul natural.

 

 

Dialog

 

-     Bonjur, zid.

-     Bonjur, piatră.

-     Văz că te pricepi să vorbești franțuzește.

-     Păi, pe acolo de unde vin eu, treceau mereu turiști, așa că am auzit mai multe limbi.

-     Și de unde vii tu?

-     E un fel de a spune că vin. Nu vin; am fost adusă.

-     Asta am văzut. Și, totuși, de unde zici că vii?

-     Din Poiana Brașov. Stăteam bine mersi pe marginea unei poteci, la umbra unui fag și priveam la trecători, când unul dintre ei s-a uitat la mine, m-a ridicat, m-a analizat pe toate părțile, chiar de mai multe ori și m-a adus până aici. Apoi, ai văzut ce mi-a făcut.

-     Acum, nu poți să te plângi. Te afli la loc de cinste pe un platou Galle, susții o statuetă Galle, tustrele sunteți așezate pe un bufet, care – la rândul lui face parte dintr-o garnitură de mobilă stil, fabricată pe la începutul secolului trecut, cu furnir de nuc și intarsii de diferite culori. Ce mai! Toată lumea îți acordă atenție. Ba, pe un alt bufet, mai mare, se află o vază tot Galle, iar într-o vitrină, în loc de bibelouri se află cărți. Și dintre toate astea, lumea se uită la tine, un pietroi.

-     E adevărat, este frumos aici, deși eu mă obișnuisem acolo.

-     Te-ai obișnuit, cum se spune, „ca țiganul cu scânteia”. Te lauzi că stăteai la umbră. Și, mă rog, iarna ce făceai?

-     Iarna mă odihneam sub un strat de zăpadă. Am observat că și oamenii, atunci când se odihnesc se învelesc cu o plapumă.

-     Tu hibernai, nu te odihneai. Hai să fim serioși! Câte pietre au norocul tău? Vezi mai bine să nu spargi platoul pe care ești așezată. E drept că te-au dat cu un lac, nu ca să strălucești (oricum n-ai nici o șansă în această privință), ci pentru ca să nu faci mizerie prin casă. Dar uite cu câtă atenție se poartă cu tine. Nici praful nu-l lasă să te acopere. Îl șterg aproape zilnic, cu atâta atenție că mă fac și pe mine gelos.

-     Am observat că ești cam gelos, dar o să-ți treacă. Oricum, nu avem de ales.

 


 

Dragă prietene,

 

Nu știu dacă aprecierile tale în ceea ce mă privește trebuie să le iau drept complimente sau subtile ironii. Indiferent cum sunt, eu îți mulțumesc, fiindcă mă ajută să mă cunosc mai bine și, mai ales, îmi arată că îți pasă de mine. Cred că ar merita să-ți relatez cum am devenit „inteligent”. La școală, la întrebarea, mai mult sau mai puțin retorică, a profesoarei de chimie „cum putem face vizibil un anumit curent de aer?” m-am trezit vorbind, deși, în general, eram cam mutulică. „Îl colorăm” a fost răspunsul meu în soto voce. În secunda următoare, colegul meu de bancă a ridicat imediat mâna să se remarce și a repetat soluția mea. Profesoara însă sesizase sursa informației. N-a spus nimic, întrucât colegul era „geniul” clasei și nu dorea să-i strice piedestalul, dar, din acel moment, devenisem un „băiat cu perspective” și m-a luat în seamă. Așa mi-a intrat în cap că sunt bun la chimie și învățam pe rupte. În anul următor, însă, la chimie a venit o profesoară extrem de slabă, iar cea veche ne-a predat fizica. Opțiunile mele s-au schimbat și ele și, atunci, am realizat că aptitudinile mele reale, dacă există, nu pot fi dependente de conjunctură. Tot atunci începusem să practic și atletismul, o disciplină unde performanțele sunt măsurabile, și era evident că nu pot realiza performanțe remarcabile decât în probele potrivite fizicului meu. În consecință, mi-am zis că trebuie, mai întâi, să mă cunosc pe mine însumi.

 

Aseară, la un post central de televiziune, trei tineri (mai pot fi numiți tineri, dacă au între 30 și 35 de ani?) discutau despre un septuagenar, pe care se străduiau să-l pună la index. Nu-l cunosc pe inculpat, așa că nu știu dacă era sau nu condamnabil cu adevărat, dar nici acuzatorii nu prea îl cunoșteau: doar unul dintre ei părea să aibă ceva mai multe informații, un altul era destul de ezitant, iar al treilea, de fapt, o domnișoară, afirmase deschis că nu știe nimic despre cel în cauză, dar că toți cei de vârsta lui „sub o formă sau alta, au susținut regimul comunist, deci sunt culpabili într-o măsură mai mică sau mai mare”. (Sfântă ignoranță!) Am citat din memorie, dar sper că am făcut-o destul de fidel; doar cuvântul „culpabil” cred că nu i-a aparținut ei, pentru că nu i se potrivește, dar aceasta era ideea. Idee pe care ceilalți o îmbrățișaseră imediat, pentru că, de fapt, asta urmăreau, cazul discutat fiind doar un pretext. Ei îi acuzau în bloc pe cei mai în vârstă. La asemenea acuzații, am câteva observații.

Comunismul a fost introdus în România cu sprijinul armatei sovietice. Desigur, au existat jigodii care s-au grăbit să-l servească. Au existat însă și oameni cu spirit patriotic și cu o înaltă moralitate și care au încercat să facă ceea ce se putea face spre binele țării, în condițiile date. Unii au plătit cu viața; majoritatea oamenilor, însă, au încercat să trăiască cumva, scrâșnind din dinți, pentru că oricum nu aveau de ales. „Modus vivendi” este o sintagmă cunoscută încă din antichitate, fără a fi condamnată. De opus nu se putea opune nimeni; ar fi fost sinucidere curată. Nu știu din ce categorie făceau parte părinții celor trei tineri acuzatori despre care am vorbit la început, dar de regulă țipă cel mai tare, tocmai cei care au ceva de ascuns. În mod sigur nu aparțin celor uciși de comuniști și nici celor ce s-au sinucis pentru că au refuzat să trăiască în condițiile impuse. Este clar însă ce  educație le-au dat tinerilor.

Într-o oarecare măsură, tinerii sunt de înțeles. Orice adolescent consideră că generația lui este superioară generațiilor anterioare, pentru că societatea evoluează, iar ei, nu-i așa, aparțin noului. Astăzi, însă, noi știm că anii comunismului au însemnat în primul rând o deteriorare a valorilor morale. Ceea ce pentru unii părea a fi o evoluție, a fost, de fapt, o involuție. În lipsa unei educații deosebite, pe care ar fi putut-o primi în particular, tinerilor obișnuiți, formați în sistemul educațional oficial, și ajunși astăzi la maturitate, le este foarte greu, dacă nu imposibil, să schimbe sensul valorilor cu care s-au  deprins. Ceea ce este mai greu de înțeles este faptul că cei trei eroi nu mai erau adolescenți și, în plus, aveau pretenții de persoane educate.

În tinerețe eram acuzat că educația mea avea reminiscențe „burghezo-moșierești”, influențată fiind de către părinți, profesori etc., în general, de către adulții din acei ani, cu toții persoane ce nu prea aveau habar de comunism, acesta fiind ceva cu totul nou pentru ei. În consecință, eu nu puteam fi un comunist perfect. Situația s-a „remediat” cu timpul. Generațiile următoare au fost purificate treptat, astfel încât putem considera că apogeul a fost atins în 1989. Comunistul perfect este cel care și-a desăvârșit educația atunci.

Și pentru că am pomenit de educație, trebuie spus că profesorii au fost printre primii vizați de către presiunea comunistă, pentru că propaganda în rândul elevilor – viitorul țării – era printre cele mai importante, iar cei ce o puteau realiza au fost profesorii înșiși.

 

Zilele trecute am fost la o lansare de carte, de fapt, de cărți, care, toate, au mai fost lansate de câteva ori. Autorul este un fost brașovean, acum bucureștean, care vine din când în când la Brașov, în speranța că, poate, mai vinde ceva. De obicei, este însoțit de o susținătoare, împreună cu care simulează un dialog, ca între reporter și intervievat. Drăguță, nimic de zis, deși cam plinuță. Până aici n-ar fi rău; o pată de culoare e întotdeauna binevenită, iar în cazul lui, chiar necesară. Întrebările, dintre cele mai banale, sunt aceleași de câțiva ani. N-ar fi încă nimic, dacă n-ar urma răspunsurile. Se crede poet, dar scrie și proză. Eu evit să mă pronunț asupra poeziei moderne, dar sunt sigur că întreg la cap nu e. Față de data trecută, acum, mi s-a părut ceva mai resemnat și, totuși, încă departe de lumea reală. Arogant, expune cu prețiozitate ceva ce i se par a fi idei, printre care și auto-caracterizarea propriilor sale creații ca fiind „apocaliptice”, în viziunea sa, ceva dincolo de post-modernism, superior acestuia. În schimb, este incapabil să răspundă la întrebări simple, legate de unele cuvintele pe care le folosește, dar se pare că nu le înțelege. Intuind că textele marilor scriitori au sensuri și semnificații mai adânci decât puterea lui de înțelegere, crede că și textele sale ar putea avea asemenea atribute, de care nici el nu este conștient, dar poate că cititorii vor descoperi ceva. Nu realizează că orice autor autentic se străduiește să comunice celorlalți gândurile sale cât mai convingător cu putință, direct sau metaforic, claritatea expunerii fiind o măsură a talentul său. Numai un cabotin, neavând ceva de spus, înșiră cuvinte fără rost, în speranța că altcineva le va descoperi vreun sens abscons, de care el habar n-are. ...miliarde de cuvinte furajere/ a căror înțelepciune am eliminat-o treptat.” Asta e dintr-o poezie de-a lui Marin Sorescu, un poet adevărat.)

Cred că filosofarea sa „apocaliptică”, dincolo de dimensiunile plăpumii, dăunează grav sănătății sale literare, mai ales dacă este judecată la rece. La observația unui participant, poet și el, cu privire la unele curente literare actuale, pe care le considera coterii de autori preocupați să-și susțină reciproc interesele, eroul nostru, apărându-și prețiozitatea, a părăsit sala, deși el nu aparține, de fapt, nici unui curent.

 


 

Ochii și urechile Zidului

 

-  Tu spui „puișor” la toată lumea, de parcă toți oamenii ar fi copiii tăi.

-  Așa simt eu pentru ei. Mie-mi place să alint.

-  Asta îmi amintește de Ava, colega ta, medic. Ea spune tuturor pacienților „îngeraș”.

-  La ea este altceva. Ea n-o spunea din suflet.

-  Ai dreptate. La ea sună ca un preaviz; știe ea prea bine care este efectul tratamentelor ei.

-  Bună! Ce limbă ascuțită ai!!! La mine este cu totul altceva. Eu am crescut un pui; ți-am povestit.

-  Da, îmi amintesc ceva.

-  Când eram mică, până în doi ani, un ou a căzut chiar în curtea noastră, acolo unde mă jucam, probabil scăpat din ghearele unui uliu. Din găoace a ieșit un pui. Era mic-mic. L-am îngrijit până s-a făcut mare. Se ținea după mine prin curte peste tot pe unde umblam. Venea chiar și în casă. De-acolo îl scoteau părinții, să nu se găinățeze. L-am iubit foarte tare, mai ales când era ca un pufuleț. De-atunci m-am învățat să spun pui-pui și îmi vine să spun și azi celor ce-mi sunt dragi.

 

*   *

*

 

-  Ce înseamn㠄veros”? Nu-mi este foarte clar termenul. Cel puțin, în textul ăsta pe care-l citesc acum, mi se pare nepotrivit.

-  Înseamnă necinstit, imoral.

-  Nu vine de la „vero” - adevărat?

-  Asta în italiană. La noi, se pare că nu! Să verificăm în dicționar. Veros, veroasă - care se ocupă cu afaceri necinstite, care trezește suspiciuni, care dă de bănuit, suspect, îndoielnic, dubios. Vine din franceză și latină.

-  Da, într-adevăr, în franceză exist㠄véreux”.

-  Să căutăm și în Larousse. Véreux există, înseamnă același lucru, dar nu se spune că vine din latină.

-  Normal; li se potrivește atât de bine francezilor, că au impresia că l-au inventat ei. Probabil că lor li se pare normal, și atunci, asocierea cu „adevărat” nu-i mai șochează.

-  Știu cât îi „iubești” pe francezi. Și, mă rog, în engleză cum e?

-  Nu știu nici un cuvânt în engleză, care să înceapă cu „vero”. La ei adevărat există doar ca antonim al lui fals.

-  De unde se vede că ei nu prea caută adevărul.

-  Nu cu orice preț. Sau poate că trebuia spus că fals este opusul adevărului. Care ar fi trebuit să fie primul?

-  Asemenea prezumției de nevinovăție, adevărul ar trebui să fie primul, dar nu-l descoperi decât vizavi de minciună.

-  Vero!

*   *

*

 

-  Am avut azi o discuție dură cu doctorul C…

-  Dacă tu spui dură, înseamnă că a fost foarte dură.

-  I-am spus că el nu se poate compara cum mine, fiindcă nu a absolvit o facultate de medicină adevărată și, în consecință, nu are o gândire clinică formată. Degeaba se dă medic specialist, că nu este.

-  El a făcut igiena, la Cluj, din câte îmi amintesc.

-  Da, este closetar, cum spuneam noi, în facultate. Chiar asta nu i-am spus-o, dar o știe el prea bine.

-  Treaba lor este să verifice igiena în localuri publice: restaurante și altele.

-  El este un escroc, care s-a fofilat și acum se dă mare specialist, deși nu știe nimic.

-  Și el cum a reacționat?

-  Mare lucru n-a spus. Nici nu prea avea ce. Mi-a reproșat că mă dau mare. I-am spus că nu mă dau mare deloc, iar ceea ce spun eu sunt fapte și nu vorbe. Orice facultate te învață, înainte de orice, un mod de gândire. Pentru medicină trebuia să fi învățat anatomie și – mai ales – fiziologie și patologie. Unele date concrete poți să le uiți sau să nu le fi învățat niciodată, dar dacă știi să gândești, refaci raționamentul, știi unde să cauți și îți explici fenomenele, înțelegi ce funcționează greșit, de unde vine boala. El își imaginează că medicina este un tabel cu trei coloane: simptome, denumirea bolii, tratamentul. Nu există nici un dram de raționament aici; simplă memorare. Spune pacientul că-l doare capul, îi dai antinevralgic. Dar nu te întrebi: de ce îl doare capul? Și chiar dacă ar întreba, tot nu ar afla, fiindcă el a învățat să inspecteze closetele. N-a făcut disecții până să i se facă rău și, mai ales după aia, adică după ce ar fi depășit această fază, nu și-a stors creierii să înțeleagă cum funcționează mașinăria asta numită om.

-  Da’ știu că l-ai pus la zid.

-  Și încă cum...

-  Acum poți să fii sigură că ai un „prieten”, dar cel puțin știți pe ce poziție vă aflați amândoi. L-ai înrăit în ceea ce te privește, dar e mai bine așa, decât să creadă că te poate juca pe degete.

-  Perfid este oricum, iar pe mine s-a străduit permanent să mă îndepărteze, așa că, de fapt, nu e nimic nou în relațiile noastre.

-  Va ști cel puțin să te respecte. Oameni ca el îi respectă doar pe cei de care le este teamă. S-a arătat cumva jignit?

-  A încercat și varianta asta. I-am spus că el mă jignește atunci când vrea să se compare cu mine.

-  Ha, ha, bună! Asta îmi place.

 

 

Eu, bolovanul

 

Că sunt doar un bolovan, știți deja. Toată lumea știe, deși nimeni nu mă cunoaște. Mi se spune bolovan, iar numele este oarecum peiorativ, pentru că sunt mare, stau în calea oamenilor, iar ei nu se pricep la altceva decât să se împiedice de mine. Că nimeni nu mă cunoaște cu adevărat este mai mult decât firesc.

Am fost cândva mai mare. Cu timpul, însă, intemperiile m-au erodat și am ajuns aproape rotund. Aș zice că am fost chiar falnic, dar de fiecare dată când mă exprim astfel, majoritatea părților mele componente se pornesc pe o zarvă nemaipomenită, amintindu-mi trecutul lor cu mult mai glorios – zic ele - decât starea mea actuală, ca și cum ele ar fi avut vreun merit în treaba asta. Evident, este opinia lor. Ele, însă, biete particule de nisip, se bucură crezând că, prin descompunerea mea, își vor recăpăta libertatea. Nu realizează, sărmanele, ce soartă le așteaptă și că, în viitor, vor ajunge, probabil, tot un bolovan, dar într-o altă alcătuire. Acum, fiecare își evocă cu mândrie trecutul, de parcă ar fi avut vreun rol în curgerea istoriei noastre geologice.

Ba, se formează chiar și grupuri etnice, fiindcă unele pretind că au făcut parte din același obiect. Cine știe? Și dacă ar fi adevărat, la ce le-ar folosi? Oricum, luate separat, nu sunt decât fire de nisip. Doar împreună au fost și sunt ceva, fie și bolovan, adică eu, singurul în stare să le reprezint.

Una dintre cele mai vehemente pretinde că a fost cândva o piatră ridicată la rang de ornament în casa unui om. E ceva! Se naște, totuși, întrebarea cât de întreg la cap era acel om. Altele, mai numeroase, sunt mai tăcute. Au făcut parte din zidurile locuinței aceluiași om. Mai sunt și altele, ce au fost tot zid, dar prin alte locuințe. Acum, își împărtășesc unele altora impresiile. Toate fac filosofie în felul lor, adică cugetă, deși nu știu de ce n-au făcut-o până acum. Sau, poate, au făcut-o, dar la fel de greșit, deci fără folos. Doar câteva fire sunt mai reținute, nu pentru că ar fi mai înțelepte, ci – dimpotrivă  - fiindcă sunt mai arogante. Privesc cu superioritate gâlceava celorlalte și intervin doar din când în când, de regulă atunci când disputele se mai calmează, probabil din cauza oboselii, și arborează, cu un aer nostalgic, starea lor anterioară de nisip la malul mării, a cărui existență se justifica doar pentru plăcerea femeilor, venite de la mari distanțe, să-și încredințeze trupul nisipului cald și moale. Pretind că nu au origine minerală, ci organică, fiindcă au fost cândva cochilii, adică tot un fel de case, asemenea zidurilor, pentru niscaiva animăluțe mai mici. Nu realizează, proastele, că starea de nisip la malul mării era tot una conjuncturală și că numai ansamblul lor le făcea să fie căutate de către acele femei și nu vreo calitate specială a fiecărei particule în parte. În fond, tot din atomi sunt formate și unele și altele. În schimb, nu scot nici o șoaptă despre cățeii doamnelor, ce-și făceau, fără rușine, nevoile pe nisip în plină zi, sau despre domnii care, e drept, puțin rușinați, urinau excesul de bere îngurgitat din motive de căldură.

Eu sunt singurul ce mă lupt să le țin laolaltă. De ce o fac? Ele, particulele, nu realizează că, în toate relatările lor, dintre toate stările în care s-au aflat de-a lungul timpului, vorbesc doar despre cele relativ stabile și care, în imaginația lor, sunt cele ce le avantajează imaginea. Și despre mine, bolovanul va trebui să se vorbească cândva. Care dintre stări va fi considerată ca fiind mai importantă, sau măcar interesantă, rămâne de văzut. Oamenii, în istoriile lor, vorbesc cel mai mult despre războaie, adică despre stările cele mai trecătoare. Măcar de-ar trage ceva învățăminte din asta, dar n-o fac.

Noi, bolovanii, folosim pentru timp o altă scală decât cea obișnuită, și anume scala geologică. De asemenea, avem o părere mai largă despre devenire. Eu însumi, mai exact părți din mine au fost rocă vulcanică, materie organică fosilizată și pietrificată, nisip și mâl cimentat din nou în piatră și iarăși fărâmițat, dezagregat prin vicisitudinile timpului, astfel că, o anume stare temporară nu are prea mare importanță pentru noi, în șirul devenirilor și redevenirilor nesfârșite. Oare? Uneori, se pare că tocmai momentul contează, că numai starea temporară prezintă importanță și că ea își încetează orice sens al existenței în momentul trecerii în alta stare, fie și numai pentru că acumulările superioare nu se transmit de la o stare la alta prin fiecare element în parte, ci doar prin urmele lăsate pentru viitorime.

Situația precară în care mă aflu eu azi, în albia unui râu, este suficient de trecătoare pentru ca să merite o analiză aprofundată. Ce șanse sunt? Puține, și e păcat, dar să nu disperăm.

 

*   *

*

 

Oamenii, pentru că au conștiința sinelui – zic ei – își pun tot felul de întrebări, începând – sau sfârșind – cu apariția lor pe pământ. Că își pun întrebări nu e rău. Nici faptul că emit ipoteze nu este încă foarte grav. Greșeala apare atunci când încep să creadă în propriile lor ipoteze. Noi, bolovanii, nu ne întrebăm cum am ajuns pe pământ. Nu pentru că n-am avea conștiința sinelui, ci pentru că știm foarte bine cum am devenit ceea ce suntem și ce vom deveni după ce timpul ne va transforma în pietriș, nisip și altele de genul acesta. În ceea ce-i privește pe oameni, una dintre cele mai năstrușnice idei este aceea că ei nici măcar n-ar fi pământeni, ci au venit de pe altă planetă. Fără să exclud această ipoteză, fiind doar o ipoteză de lucru, consider că sursa ideii este aroganța oamenilor. Se vor neapărat altfel decât restul lumii. Da, ei sunt, într-adevăr, aroganți. Dovadă este modul în care se comportă pe acest pământ. Aici se vede însă și o doză de prostie. Dacă au venit din altă parte, înseamnă că au parazitat pământul. Despre simbioză nu poate fi vorba, dat fiind comportamentul lor de până acum, și – cum nu se întrevăd semne de deparazitare - rezultă că nu se vor lăsa până nu-și vor distruge mediul, după care vor dispărea și ei, din lipsa resurselor. Despre paraziți se știe că sunt aroganți și agresivi, iar încercările de a-i tempera sunt periculoase. Abia atunci se răspândesc și prin alte medii. De aceea, cea mai bună soluție este să-i lași să se bucure de tot ceea ce fac, fiindcă autodistrugerea este eficientă și sigură.

 

*   *

*

 

Spuneam mai demult că eu sunt format din particule; dar și particulele sunt formate, la rândul lor, din alte particule. Expresia „sunt format” este un împrumut din limbajul uman. El este suficient de inadecvat, fiindcă avansează ideea că altcineva ar fi făcut-o, când se știe foarte bine că noi, bolovanii, ne-am format singuri, în contact cu mediul. Oamenii se exprimă astfel, probabil pentru că ei nu se pot forma singuri, sau poate fiindcă nici ei nu știu cum au apărut pe lume. Să trecem peste asta și să revenim la subiect, adică la particule.

Oamenii au crezut că materia din care se compune întreg universul este formată din niște particule elementare indivizibile și le-a numit atomi, ceea ce, în vechea limbă greacă, tocmai asta însemna: că sunt indivizibili (a-tomos). Mai târziu, au descoperit că, totuși, atomii sunt formați, la rândul lor, dintr-un nucleu și una sau mai multe particule mai mici, numite electroni și care se învârt de nebune în jurul nucleului. De ce se învârt, nu se știe, dar asta fac. Momentul este excepțional de important pentru evoluția omenirii. Ei au constatat că există un număr mic de asemenea atomi ce se combină între ei și dau naștere astfel întregii materii. Păi, dacă așa stau lucrurile, atunci și ei oamenii pot forța atomii să se combine și în alte moduri decât cele naturale. Atunci, s-au crezut zei și creatori. Acte contra naturii mai săvârșiseră ei și înainte, fără să-și dea seama de importanța lor. De data aceasta, avea să-i coste. Depășiseră limitele!

Le-a mai scăzut elanul, atunci când au constatat că nucleul atomului este format și el din mici particule și care, la rândul lor se compun din alte particule și mai mici, astfel că, divizând ceea ce părea indivizibil, nu vor afla niciodată care este cea mai mică particulă, dacă există una cea mai mică și că, oricum, tot n-ar afla ce rost are ea și de unde a apărut.

 

*   *

*

 

În Grecia este multă piatră. De aceea grecii sunt mai deștepți. Pe-aici, pe unde mă aflu eu acum, e mult pământ fertil. Din pământ răsar tot felul de plante, astfel că oamenii găsesc de mâncare aproape fără efort. Există chiar și o zicală: „Pică pară mălăiață în gura lui Nătăfleață”. Din această diferență se poate vedea rolul mediului în formarea mentalităților. Condițiile mai dificile ascut mințile oamenilor. Între anumite limite, bineînțeles. Chiar și piatra, atunci când este fărâmițată, devine total inospitalieră. Ca dovadă, în deșert nu trăiesc oameni aproape deloc, nici proști, nici deștepți, deși s-a descoperit că, în trecut, au locuit pe-acolo oameni ce au construit edificii de neimaginat pentru inteligența celor de azi. Un alt exemplu este cel al zonelor foarte reci, unde nu există decât zăpadă. Nici acolo nu trăiește nimeni și nici n-a trăit vreodată. Se poate trage concluzia că piatra este indispensabilă gândirii umane, deși chiar ei, oamenii, spun despre cei mai proști dintre ei că au capul tare ca piatra. Ca de obicei, logica lor este greșită. Eroarea este firească la oameni! Cu ea ne-am obișnuit deja. De reținut este doar legătura dintre piatră și inteligentă, legătură pe care au sesizat-o și ei, chiar dacă au interpretat-o eronat.

Pe de altă parte, plantele – atât de plăcute oamenilor de azi - pot fi destul de periculoase. Unele sunt chiar otrăvitoare. Pe astea trebuie să le cunoști, și atunci nu ai nici o problemă. Altele însă sunt înșelătoare: atrăgătoare la început, au efecte dăunătoare mai târziu. Un lucru e cert: după ce și-au format inteligența în epoca de piatră, oamenii – neștiind s-o folosească și atrași de consumul unor plante înșelătoare – au pornit pe un drum greșit și iată unde au ajuns. Noi, pietrele, nu mâncăm și trăim mai mult.

Epoca de piatră este suprema recunoaștere a rolului nostru hotărâtor în istoria civilizației. Ați auzit vreodată de epoca plantelor? Sau măcar de epoca lemnului? - deși multe dintre unelte erau și mai sunt încă făcute din lemn. Nici măcar epoca de os nu este pomenită, cu toate că osul a fost timp de veacuri un material excelent, nu numai pentru unelte de mare precizie, ci și pentru podoabe de mare finețe. Se va vorbi, zic unii, despre epoca oamenilor, când ei vor fi dispărut demult. Mă îndoiesc! Va fi considerată asemănătoare cu perioada în care au trăit dinozaurii, asemănători cu oamenii în multe privințe, doar că erau mai mari și mai puțin agresivi. Nimeni nu vorbește astăzi despre vreo epoca a dinozaurilor, așa cum se vorbește despre epocile geologice.

Devenind tot mai mâncăcioși, oamenii au început să mănânce și animale, nu numai plante, carnea lor fiind un fel de hrană concentrată, deoarece animalele, la rândul lor, mănâncă plante. N-a trecut mult și au început să se mănânce între ei, dar la asta au renunțat repede, fiindcă era un mijloc de transmitere a bolilor. Acum, chiar și morții se îngroapă din același motiv. Au prins însă gustul, și acum se mănâncă între ei cu voluptate, dar nu la propriu, ci indirect, prin mijloace din ce în ce mai sofisticate. Iar când inteligența nu-i mai ajută, atunci se omoară pur și simplu. Cel mai eficient mijloc este războiul.

Nu vreau să se creadă că am ceva împotriva plantelor, pentru că ele, cu rădăcinile lor pătrund în crăpăturile stâncilor și le distrug. Este vina acelor stânci, fiindcă au asemenea fisuri. Eu sunt un bolovan compact și nici o plantă nu și-ar permite să se fixeze de mine. Doar oamenii se mai împiedică uneori de mine, dar nu toți. Unii găsesc chiar că aș fi folositor în anumite condiții, dar asta cere oarece abilitate din partea lor.

 

 

*   *

*

 

ADN-ul uman seamănă în proporție de 95% cu cel al unui urangutan, deși majoritatea transplanturilor se fac de la porc. Poate pentru că și el a făcut ceva greșeli, ca dovadă că mănâncă mere. Dacă mă gândesc mai bine – ideale ar fi fost nucile. Chiar dacă miezul lor are circumvoluțiuni, nu s-au dovedit a fi dăunătoare. Au, în schimb, o coajă foarte tare.

 

*   *

*

 

Globalizarea nu este o doctrină politică, nici măcar una economică. Ea este un efect. Un efect al dezvoltării tehnologice: există astăzi automobile, trenuri, avioane, telefoane, Internet, televizoare etc. Cine vrea să-și probeze atitudinea împotriva globalizării ar trebui să renunțe la toate acestea și nu numai. Ar trebui să trăiască din produsele naturii, asemenea lui Adam și Eva, mai puțin merele.

 

 

Ochii și urechile zidului

 

-       Sună cineva la ușa.

-       Deschid eu.

-       Salut!

-       Salut, hai intră!

Noul venit este un vechi prieten, cu care ai mei se vizitează din când în când, nu prea des. Cred că a trecut mai bine de doi ani de la ultima vizită.

-       Nu te dezbraci?

-       Ba mă dezbrac, dar ce ești așa agitat?

-       Iartă-mă, sunt cam tulburat, ca să zic așa.

-       Tulburat? Ia niște bisulfit, să te limpezești.

-       Numai vinul nou se limpezește cu bisulfit. Eu sunt deja prea bătrân pentru asta și, în plus, m-am cam acrit.

-       Acru ești tu de când te știu. Adică nu acru, am greșit; ești acid.

-       Ei da, ai dres-o. Chiar dacă nu-mi place, recunosc. Sunt uneori cam acid.

-       Ce cam? Ai o limbă ascuțită... Dar acum cine te-a tulburat?

-       Despa, fiica lui Mircea.

-       Mircea, generalul?

-       Da, adineauri a plecat.

-       A fost Mircea în Brașov?

-       Ei, Mircea, el a murit de câțiva ani. Fiica lui.

-       A murit Mircea? Cum așa?

-       Într-un accident.

-       N-am știut. M-ai uluit. El ajunsese mare în București.

-       Foarte mare.

Mircea a fost un fin de căsătorie de-al lor. Pe atunci era tânăr sublocotenent. A murit într-un accident. Despa, fiica lui Mircea, le este fină de botez. Ca fiică de general, a crezut că tot ce zboară se mănâncă, iar după moartea tatălui s-a cam dereglat. I-au rămas însă fumurile.

-       Și ai lui ce fac acum?

-       Fac pe dracul ghem. Andrei, fiul lui, s-a mutat într-o garsonieră, pe care tot Mircea i-o procurase, să se simtă și el bărbat, iar cele două nebune, mamă și fiică, vor să vândă apartamentul din buricul centrului, pentru că au nevoie de bani.

-       De ce? Ele nu lucrează?

-       Dana s-a pensionat de boală, iar Despa este încă studentă la Drept. Au însă, ambele, pensii de pe urma lui Mircea, care sunt mai mult decât consistente.

-       Și atunci?

-       Dana bea, iar Despa nu m-ar mira să se fi apucat de droguri. Nu știu, așa că nu vreau să vorbesc cu păcat. Oricum, ideea de a vinde apartamentul este cea mai mare tâmpenie pe care am auzit-o în ultimii ani. Tu nu l-ai văzut; e mare, frumos și în plin centrul Bucureștiului. Dacă într-adevăr ar avea nevoie de bani, ar putea să cumpere sau să închirieze un alt apartament, mai mic, iar pe acesta să-l închirieze unei firme. Ar obține o chirie suficient de mare să le asigure existența ambelor, inclusiv chiria pe apartamentul închiriat, fără să mai aibă nevoie de alte venituri. În plus, cum Despa este studentă la Drept, firma ar putea fi una de avocatură sau notariat, mai ales că apartamentul este aproape de Tribunal, iar ea, Despa, ar putea intra în colaborare cu juriștii respectivi.

-       Și-ar pregăti astfel un viitor în justiție.

-       Desigur! Ar avea viitorul asigurat. O știi pe Miruna, colega noastă de la Contabilitate. Fiica ei tocmai a terminat Dreptul și a intrat direct în Barou.

-       Cum așa? Acolo se intră doar cu pile mari și bani mulți, ori Miruna nu avea de nici unele.

-       Păi, tocmai aici e dichisul: în timpul studenției a lucrat ca secretară, conțopist, ajutor sau așa ceva la firma unui avocat sus-pus. Omul a apreciat-o, iar ea, la absolvire, conta ca având practică în domeniu...

-       Pe fată n-o cunosc, dar știu că mama ei era o femeie serioasă, văduvă parcă, modestă...

-       Și fiica; foarte serioasă. Harnică, deșteaptă și hotărâtă.

-       Ei asta-i diferența. Și Dana și Despa au capetele pline doar cu fumuri de soție și, respectiv, fiică de general.

-       Și băiatul ce zice?

-       Andrei cred că a plecat ca să scape de cele două nebune. El este o fire mai echilibrată. Când mergeam pe la ei, pe când trăia încă Mircea, și încercam și eu, ca nașul, să-i mai dăscălesc, el - chiar dacă nu făcea ce-i spuneam - cel puțin mă asculta politicos. Ea, în schimb, fetița, nici nu ne lua în seamă, pe mine și pe soția mea. Plimba cățelul prin București.

-       Așa e, că voi le-ați fost nași!

-       Nași de cununie pentru Mircea și Dana și de botez pentru ambii copii.

-       Pe mulți ați nășit voi. La propriu, nu la figurat.

-       Da, nu știu de ce. Se vede că făceam impresie bună împreună, că altfel nu ne-ar fi solicitat. De folos nu le eram sub nici o formă, decât cu vorbele.

-       Vrei să spui sfaturile.

-       Adică cicăleala. Cine își dorește așa ceva?

-       Ei lasă, că te dai modest acum. Erați pentru ei un model. O familie frumoasă.

-       Bine, bine, mersi!

-       Și ai lămurit-o pe Despa?

-       Ași! Ea face tot ce vrea. Vine să discute, pentru ca să poată mai târziu afirma că așa au sfătuit-o alții. E o lașă.

-       Dar de ce a venit ea și nu Dana, mama ei. În fond, ea este prima proprietară și, oricum, este o femeie matură.

-       Ea este și mai lașă.

-       Pe chestia asta ar trebui să dai ceva de băut.

-       Iartă-mă, m-am luat cu vorba.

-       Te iert.

 

 

Sunt Țânțarul Anofel

 

Așa-mi zice lumea, pentru că înțep. Mă bag peste tot, deși nu mă solicită nimeni. Asta-i greșeala lor. Dacă m-ar solicita, aș fi ocupat acolo unde sunt chemat și nu aș apărea acolo unde și când nu sunt dorit. Că înțep, e foarte bine. Aș merita chiar un premiu, serviciile mele fiind mai folositoare decât suma serviciilor laureaților Nobel la un loc, fiindcă, da, eu înțep cu cele mai bune intenții. Ar trebui, de aceea, să mi se reproșeze, poate, că nu sunt mai activ, dar să nu cerem oamenilor mai mult decât pot înțelege. A înțelege și a înțepa, deși seamănă, au totuși înțelesuri diferite.

Adaosul „anofel” la numele meu este o asociere gratuită, prea puțini dintre utilizatori cunoscându-i semnificația. Evident, este o ironie a sorții să fiu etichetat dăunător, deși sunt cea mai folositoare ființă, cel puțin pentru umanitate. Confuzia vine de la insecta cu același nume. Spre deosebire de alți țânțari, acesta împrăștie malaria, motiv pentru care oamenii l-au etichetat ca fiind dăunător (ca și cum ceilalți ar fi folositori). De altfel, „anofel” chiar asta însemnă: dăunător. Eu nu sunt filolog și, de aceea, umblu prin dicționare, ca elefantul într-un muzeu de bibelouri. Un astfel de „bibelou” am găsit chiar despre cuvântul în cauză. Iată-l: „anofel = gen de țânțari caracterizați prin poziția lor oblică în timpul repausului (ca și cum asta ar fi important) și ale căror femele (tot femeile, bată-le vina) înțeapă oamenii și animalele; unele specii propagă malaria (Anopheles maculipennis)”. Aici e o mică/mare eroare: tocmai această specie (și nu gen) propagă malaria, și acesta este motivul pentru care se numește anofel. Acum, știu că v-ați fixat pe „maculipennis” și trebuie să clarific dilema înainte de a trece mai departe. Nu vă excitați prematur. Termenul vine din latină și vrea să ne spună că înțepătura insectei cu acul său (și nu cu altceva) ne pătează interiorul nostru imaculat cu ceva ce vom constata mai târziu că produce malaria. Pentru alte efecte există alte cuvinte.

Spuneam că nu sunt filolog. Acesta n-ar fi un mare dezavantaj, fiindcă în jurul meu se află o puzderie de absolvenți ai unor facultăți de filologie, pe care aș putea să-i întreb ceea ce nu știu. Din păcate, ei sunt doar profesori de limba română și, ca orice profesor, suferă de o boală profesională: obligați să se prezinte în fața elevilor ca  atotștiutori, fac același lucru în fața oricui, astfel încât un dialog adevărat cu ei este imposibil. Dacă, cumva, abordezi subiecte ce-i depășesc, adoptă poziția ariciului. Asta nu are nici o legătură cu mine: eu nu stau jos și scot acele în sus, pentru a mă apăra împotriva celor ce mă atacă, ci vin de sus și îi înțep eu pe cei ce stau jos. Eu sunt activ, ei sunt pasivi (nu vă gândiți la prostii). Poziția ariciului o adoptă toți cei care nu sunt siguri pe ei și se ascund în spatele unei carapace (cu ace sau fără), ori de câte ori simt pericolul de a fi puși în încurcătură.

Și, dacă tot nu sunt filolog, pe lângă dezavantajul că umblu ca un bezmetic prin dicționare, am avantajul că mă amuz găsind tot felul de legături, mai mult sau mai puțin fondate. Iată una, pornind tot de la anofel:
s-ar putea ca termenul să fie antonimul lui
óφεληος - care înseamnă folositor - sau, poate, óφείλη – care înseamnă datorie. Mai există și óφελω, care înseamnă a profita.

Ce legătură au toate acestea cu Ofelia lui Shakespeare, nu știu. Iată încă o dovadă că avantajul ignorantului nu trebuie niciodată neglijat. Probabil că, atunci când voi afla adevărul absolut, totul va avea cu mult mai puțin farmec, probabil că deloc. Și totuși, asupra subtilităților textelor lui Shakespeare merită să ne aplecăm. Uneori e subtil bătrânul. Păcat că nu are urmași valizi; dacă i-aș înțepa puțin, poate aș reuși să-i activez. Nu se știe ce ar mai putea produce.

 

 


 

Ochii și urechile Zidului

 

-       Cum am devenit studentă? Stai că-ți spun îndată.

-       Să nu-mi zici că ai învățat, fiindcă asta spune toată lumea; deși, la Medicină trebuia cu adevărat să înveți.

-       La o concurență de 20 pe un loc, îți poți imagina.

-       Îmi imaginez. La noi, la Politehnică, erau între cinci și zece pe un loc și nu era deloc ușor, fiindcă toți candidații veneau cu intenții serioase. Încă nu era moda de acum, ca după terminarea liceului, absolvenții să-și încerce norocul la examenul de admitere la o facultate oarecare, în realitate, să facă doar o excursie într-un centru universitar.

-       Era concurs, nu examen și nu participa decât o mică parte din generația de tineri ai acelui an, doar cei ce doreau cu adevărat să facă studii superioare și presupuneau că au și ceva cap pentru asta. Dar să-ți povestesc cum a fost:

Plecat-am două din Vaslui

Și cu Vasile trei.

De fapt, nu-l chema Vasile, ci Valentin, și n-am plecat din Vaslui, unde n-am fost niciodată, ci din Tulcea, fiindcă acolo am copilărit. Valentin fusese coleg cu noi și era considerat un băiat foarte serios, motiv pentru care părinții ne lăsaseră oarecum în grija lui. Am zis două, deși fusesem mai mulți, dar numărul nu are importanță, fiindcă doar noi două contam, adică eu și prietena mea Speranța. Despre ceilalți nu mai știu nimic.

-       Nici nu-i necesar. Spune-mi, Speranța e tot un nume literar, sau e real?

-       E real. Noi două ne hotărâserăm încă de un an și mai bine să dăm la medicină și învățasem împreună pe rupte. Eram aproape nedespărțite.

-       Bine, și de ce neapărat la medicină, unde era cel mai greu? În imaginația mea, cei care mergeau la medicină erau persoane cu o voință deosebită, iar pentru asta trebuia să ai și o motivație deosebită.

-       Voință, într-adevăr, îți trebuie. Motivația o aveam mai demult. Așa îmi intrase mie în cap, încă de mică, să mă fac medic, să îngrijesc bolnavi. Am fost sfătuită să-mi aleg și alte profesiuni, au existat chiar și presiuni, dar eu nu voiam să ascult. Voi urma medicina și cu asta basta!

-       Bun! Deci v-ați pregătit pentru medicină. Și unde ați plecat, că Tulcea nu era centru universitar. Centre universitare erau București, Cluj, Iași și Timișoara.

-       Noi am mers la Timișoara.

-       Tocmai acolo? De ce?

-       A fost un curent în Tulcea. Cu un an în urmă plecaseră câțiva, ei au adus vestea că e bine, așa că ne-am dus și noi. Bucureștiul ne speria din cauza concurenței, dar ne-am înșelat, fiindcă și la Timișoara a fost aproape la fel.

-       Până la urmă, din moment ce ești medic, înțeleg că v-ați descurcat.

-       Da, dar stai să vezi cum. În primul rând, trebuia să ne prezentăm cu aproape o lună înainte, la așa-numitele cursuri de pregătire. De fapt, era o etapă de verificare a dosarelor. Cursurile erau o formalitate. Dacă învățaseși, bine, dacă nu, oricum nu aflai acolo nimic nou. A existat chiar și ceva ce azi s-ar numi interviu. Eu era s-o încurc, fiindcă sunt născută în Ismail, și am fost acuzată că am fugit de ruși, deci nu-l iubeam pe „marele popor prieten de la Răsărit”.

-       „A fi orientat” avea pe atunci un sens bine precizat: îndreptat către orient.

-       Bună! Să continui. Deși acesta era adevărul, le-am explicat că părinții fuseseră doar detașați acolo, iar eu, oricum, nu puteam să-i influențez din viața intrauterină. Până la urmă, m-au admis la examen. Cel mai greu a fost însă să rezist întreaga perioad㠖 pregătire și examene – din lipsa banilor. Părinții mei aveau pensii foarte mici- m-au conceput cam târziu - și cu greu au strâns punga să-mi dea bani de drum și mâncare. Aici a existat și o disfuncție: cartela la cantină, deși contra cost, se putea obține numai cu prezentarea tichetelor de pâine, zahăr și ulei.

-       Așa e, că pe atunci principalele alimente se vindeau doar în limita tichetelor.

-       Ei bine, noi fusesem informați că trebuie doar tichetele de pâine; pe cele de zahăr și ulei nu le aveam la mine. Până la urmă mi-au aprobat cartela doar pentru masa de prânz. Am făcut o foame cumplită.

-       Te asigur că nici cu celelalte două mese nu te îngrășai. Dimineața, noi primeam o felie de pâine neagră cu ceva foarte subțire pe ea și o ceașcă de „ceai” cu un constant gust de bromură, menită să ne țină calmi. Masa de seară era clasicul „crep” – un fel de griș cu lapte sau ceva asemănător.

-       Pentru mine, prânzul era folositor pentru supă, fiindcă era caldă. La felul doi, cel mai des primeam macaroane cu brânză. Carne am văzut doar sub formă de viermi, pe lângă brânză.

-       Măcar erau proaspeți.

-       Unii chiar vii.

-       Vă pregăteau încă de pe atunci pentru disecții.

-       Când am terminat examenele, abia mă puteam ține pe picioare. Îmi amintesc că era 23 august 1952 și ne obligau să mergem la defilare. Eu n-aș fi rezistat să mărșăluiesc o jumătate de zi, așa că m-am ascuns într-un dulap. Când au venit organizatorii, să verifice dacă nu cumva chiulește cineva, unul mai politicos a bătut la ușă, iar eu era cât pe ce să răspund din dulap: „Intră!”.

-       Mai ai și haz să povestești asta.

-       Nu știi cum e? Și voi, bărbații, povestiți din timpul stagiului militar doar întâmplări nostime, de parcă armata ar fi o continuă distracție.

-       Știu că pe timpul facultății ai avut bursă.

-       Asta a fost o condiție obligatorie pentru mine: să obțin media necesară. Altfel nu aveam cu ce să mă întrețin. Dar stai să vezi că, până să înceapă cursurile, mai era o lună și noi trebuia să ajungem acasă. Bani însă nu mai aveam destui, deși făcusem economie la sânge. Cu ceea ce aveam, eu și Speranța, am socotit că ne-ar ajunge până la Târgu Mureș. Acolo locuia o mătușa de-a mea, unde mai fusesem în vacanțe. Din punct de vedere material, ei stăteau mult mai bine decât părinții mei. În primul rând, erau mai tineri, în timp ce ai mei erau deja pensionari. În al doilea rând seceta și toate necazurile ce căzuseră pe capul României după război au afectat mai puțin Transilvania. Am decis amândouă să mergem la Târgu Mureș. După ce am cumpărat biletele de tren (personal, bineînțeles), ne mai rămăsese un leu. Drumul dura o zi și o noapte. În gară, de la o „gospodină”, am cumpărat un kilogram de prune. Nu am avut timp să le spălăm. Speranța primise de la un tulcean, care o curta, o pâine neagră, destul de veche. Plecăm. În compartiment, din când în când, o familie de ardeleni gospodari se ospăta: pui fripți, pită albă ardelenească, șuncă etc. iar la desert mere rumene. Nouă ne era rușine să scoatem prunele și pâinea noastră. În timp ce ei mâncau, noi ieșeam pe culoar. Am răbdat până seara, deși stomacele ni se lipiseră de șira spinării. Pe întuneric, am început să mâncăm. Trenul nu avea apă, așa că am mâncat prunele murdare. Pământul scârțâia între dinți. Când am ajuns la Târgu Mureș, ai mei au recunoscut-o doar pe Speranța. Eu eram o umbră.  De Sfânta Marie Mică (8 septembrie), ziua mătușii mele, am primit scrisoare de la facultate că am reușit cu bursă. A fost o mare sărbătoare. Acolo, la Târgu Mureș, am stat până la 1 octombrie, când au început cursurile, și m-am refăcut cât-de-cât pentru a lua apoi „taurul de coarne”. Văd că aproape ți-au dat lacrimile.

-       Da, au fost momente dure și tu m-ai făcut să mi le amintesc.

-       Mai am o amintire de la sfârșitul facultății. De fapt, este amintirea unui vis. Încă nu fusesem repartizată, așa că nu știam cum arată viața de medic independent; cunoșteam doar atmosfera clinicilor din centrele universitare. Am visat că mă aflam într-un cabinet, care însă se transformase brusc într-o hală industrială cu praf, miros, fum, flăcări, zgomot, multă agitație, oameni care fugeau în toate direcțiile, ba chiar și ceva explozii, ca într-un film de război. Eu eram înnebunită în mijlocul halei și trebuia să mă feresc de oameni, mașini în mișcare și explozii.

-       A fost o premoniție a vieții ce a urmat.

-       Interesant este că eu încă nu văzusem până atunci o întreprindere pe dinăuntru. Nu știam cum arată.

-       Ți-a sugerat-o visul destul de bine.

-       Mai mult decât întreprinderea, a ilustrat viața însăși, așa cum a fost ea: un război în halate albe.

 

 

 

Eu, Zidul

 

Uneori, tipul ăsta pe care îl adăpostesc eu scrie chestii ciudate. Unele sunt amuzante, dar altele chiar mă irită. Nu că n-ar avea dreptate, dar nu întotdeauna vrei să ți se pună oglinda în față. Să vezi ce-și notează.

 

*   *

*

 

Se spune că trebuie să arzi pentru a produce ceva remarcabil. De acord, cu condiția să nu cauți remarcabilul în fum sau flacără; doar cenușa poate spune ceva despre ce ai fost și, eventual, ai creat.

Pare trist? Depinde cum gândești.

 

*   *

*

 

Împrejurările îi schimbă pe oameni. Mai puțin împrejurarea de a muri, deși – pentru unii – abia moartea este o schimbare notabilă.

 

*   *

*

 

Trebuie să dai, dacă vrei să primești. Valabil doar spiritualicește. Dacă dai materialicește, nu aștepta să primești.

*   *

*

 

 „Succesul nu se măsoară prin ceea ce ai adunat, ci prin obstacolele pe care le-ai depășit”. Frumos, nu? Cel mai nostim este că a spus-o Larry Flynt, editor porno, ce-i drept, de succes. Știe ce spune.

 

*     *

*

 

Cizmarii, croitorii și alții asemenea sunt specialiști în domeniile lor, dar nu și sfătuitorii noștri în alegerea stilului în care ne îmbrăcăm, încălțăm etc.

Artiștii plastici, oamenii de litere, muzicienii etc., de ce ar fi altfel? Simpla lor aroganță nu mi se pare a fi un argument convingător.

Ei sunt creatori. Ceea ce produc însă trebuie să ne placă nouă.

 

*     *

*

 

În religie, nu divinitatea contează, ci raportul dintre om și divinitate.

 

*     *

*

 

Nu știu cum se face că atunci când mănânc, îmi trec prin minte o mulțime de idei. Din păcate, nu pot să le notez, pentru că mâinile îmi sunt ocupate și nici reportofonul nu-mi este de folos, pentru că și gura îmi este ocupată. Mare păcat, pentru că habar n-aveți câte idei geniale îmi trec atunci prin minte. Din nefericire, le uit imediat după aceea. Să fie de vină mâncarea? Sau poate paharul de vin asociat? Aș putea să renunț la el. Dar atunci cum îmi mai vin ideile?

 

 

*     *

*

 

Copiii învață din joacă, fără să-și pună problema utilității informațiilor însușite. În felul acesta, din aproape în aproape, ei capătă înțelesul lucrurilor.

Adulții nu doresc să-și piardă timpul cu activități fără o utilitate imediată. De aceea, atunci când trebuie să-și însușească ceva nou, nu încearcă să învețe, ci caută să capete răspunsuri la întrebările lor, întrebări ce sunt cel mai adesea greșit puse. Chiar și atunci când întrebarea este corectă, ei nu înțeleg, pentru că nu au răbdarea necesară să asculte răspunsul. Se întâmplă de fiecare dată când acesta este mai complex, iar de cele mai multe ori pare complex, pentru că lor le lipsește informația anterioară, le lipsește baza. La întrebarea unui copil „Cum aduce barza copiii: cu ciocul sau cu ghearele?”, dacă încerci să le explici că lucrarea este mai delicată, ei vor răspunde: „Lasă-mă, domnule, cu vrăjelile! Mie să-mi răspunzi clar: cu ciocul sau cu ghearele”.

Iată de ce unele lucruri trebuie învățate din copilărie.

 

*     *

*

 

Pentru morți nu există lumină, oricâte lumânări le-am aprinde. Nici har pentru cei ce nu-l au din naștere.

 

*   *

*

 

Se mai găsește câte un tembel care să afirme că înainte de 1989 era mai bine. Cât de scurtă este memoria oamenilor... Nu că a mea ar fi foarte bună, dar nu pot să uit că, noapte de noapte, vedeam de la fereastra blocului în care locuiesc cozile din fața magazinului alimentar, pentru laptele necesar copiilor a doua zi dimineața. Uneori, cozile se formau încă de la 12 seara. Este de presupus că cei care au uitat, n-au stat la asemenea cozi. Cât despre copiii de atunci, maturi astăzi, lor li se părea firesc să fie așa și, probabil, că au și uitat. Nu le doresc să experimenteze răul pe pielea lor, dar nu pot să uit c㠄nu știi încotro te îndrepți, dacă nu știi de unde vii”.

 

*   *

*

Omul cu mai multe fețe își disprețuiește propria-i față, cea adevărată.

 

*   *

*

 

„Ca să înțelegi, e nevoie de iubire.” Toată lumea știe acest adevărat principiu. Nu se poate să nu-l știe, fiindcă l-a auzit de nenumărate ori. Este valabil peste tot, începând cu aproapele tău și terminând cu cel mai îndepărtat om, obiect sau domeniu al cunoașterii, fie el și mai rigid.

Și totuși, în majoritatea cazurilor, nu ținem seama de el; punem înainte idei preconcepute, dictate de sentimente negative, ca ura, invidia sau simpla necunoaștere, la baza căreia poate sta chiar propria noastră ignoranță. Iar dacă este vorba despre cunoaștere teoretică, numai abordarea deschisă, cu dragoste față de subiect, ne poate ajuta să progresăm.

Orice ființă, obiect sau idee are părți bune și rele, ce trebuie cunoscute și acceptate. Ele pot fi în avantajul nostru sau nu și, în consecință, ne propunem să ne folosim de ele sau să le evităm, după caz. Pentru asta însă, este necesar să le cunoaștem, iar ca să le cunoaștem trebuie să abordăm subiectul cu deschidere, cu dragoste.

Chiar și pe dușman trebuie să-l iubim. Nu numai pentru că el este cel care ne delimitează, ajutându-ne astfel să ne cunoaștem pe noi înșine. Iubindu-l, îl cunoaștem mai bine, îi aflăm, nu numai forța, ci și slăbiciunile și putem astfel să echilibrăm lupta, delimitându-l la rândul nostru.

Răspunzând cu bunătate răutăților, vei învinge, vei neutraliza răul, vei cuceri. Orbit de ură, vei fi mai mult ca sigur înfrânt.

 

*   *

*

 

Sunt oameni care caută adevărul fără să-l găsească și oameni care-l găsesc fără să-l caute, dar îl ascund, fiindcă nu le convine.

 

*   *

*

 

Astăzi, mulți oameni știu să scrie; mai puțini știu să citească, cititul presupunând înțelegerea.

 

*   *

*

 

Uneltind, ajungi - fără să-ți dai seama – unealta cuiva, care uneltește mai rafinat, cu un nivel mai sus.

 

*   *

*

 

Ontologia Iadului este produsul imaginației noastre. Dar câtă deosebire între ea și cea a Raiului. Prima este jenant de bogată în detalii înfricoșătoare, în timp ce alternativa destinată fericirii noastre eterne este nespus de plictisitoare. Iată caracterul nostru „uman”!

 

*   *

*

 

Dușmanul nu te poate trăda!

 

*   *

*

 

„Tăcerea e de aur”, dar cu ea nu procuri „arginți”.

 

*   *

*

 

Unii au căderea să se înalțe.

 

*   *

*

 

Uneori, în căutarea adevărului, mă împiedic de mine.

 

*   *

*

 

Ideea că vei avea noroc te face să crezi că ești ceea ce nu ești. Doar ghinionul îți poate spune ce ești cu adevărat.

 

*   *

*

 

Prețul vieții nu se stabilește la piață.

 

*   *

*

 

-       Când urci pe un munte, ai sentimentul că vei afla ceva nou, chiar dacă ai mai fost acolo. La coborâre, în schimb, devii nostalgic, fiindcă revii acolo de unde ai plecat.

-       Și dacă, traversând muntele, cobori pe partea cealaltă, într-un loc în care nu ai mai fost?

-       Tot coborâre este și ai sentimentul revenirii, chiar dacă nu în același loc, dar tot printre oameni. Numai sus, pe vârf, ai sentimentul că ai fost mai aproape de absolut.

 

*   *

*

 

Shakespeare e mare, nu pentru că a pus întrebarea „A fi sau a nu fi?”, ci pentru că a avut înțelepciunea să nu răspundă la ea.

 

*   *

*

 

Medicul caută inima în stânga, fiindcă acolo a fost el învățat s-o facă. Inginerul  o caută și în dreapta; el știe că există și erori. Economistul o caută oriunde, fiindcă nu are idee pe unde ar putea fi și, de obicei, n-o găsește. Juristul evită s-o caute, de teamă c㠖 din întâmplare – s-ar putea s-o găsească, ceea ce i-ar crea probleme neplăcute.

 

*   *

*

 

Iezerul

 

Pleoapă de-omăt

          peste iezer s-așterne.

Obosit-îi pământul

          să privească la stele.

 

Iarna-i o clipă;

          vine iar vară.

Cu ochii mai limpezi

          privi-vom mai proaspeți

                   lumea de-afară.

 

 

*   *

*

 

Pentru cei ce sunt serioși și sinceri în ceea ce fac, am toată considerația. Chiar dacă nu reușesc să facă ce și-au propus, încerc să-i înțeleg. Îi iubesc. Celor care, însă, încearcă să trișeze, le recomand să mă ocolească.

 

*   *

*

 

Cum să creezi un sistem filosofic non-contradictoriu, când viața însăși este născută din contradicții ontologice? Nu doar plină de ele, ci născută din ele: din pozitiv și negativ, din bine și rău, din negru și alb, din diavolesc și divin, din el și ea (sau invers).

 

*   *

*

 

De când se poate vorbi despre Creștinism? Primii creștini nu aveau cum să fie persecutați de către romani, pentru că ei încă nu erau identificați ca atare. Nici măcar ei înșiși nu realizau că vor genera o nouă religie. Christos însuși era evreu și nu dorea decât să corecteze erorile preoților și să aducă credința pe drumul corect. Pavel a fost primul doctrinar care a încercat să transforme religia naționalistă iudaică într-una universală. Christos a propovăduit pe la anul 30-33, iar Pavel după el. Mult prea devreme pentru a vorbi despre Creștinism ca despre o nouă religie. În anul 70, Imperiul Roman a distrus Ierusalimul evreilor, nu al creștinilor. Nero murise în 69. În plus, Creștinismul timpuriu era o religie a oamenilor săraci. El s-a răspândit mai întâi în provinciile din jurul Ierusalimului și nu în Roma aristocrată.

 

*   *

*

 

Omenirea va dispărea de pe pământ, așa cum au dispărut și dinozaurii, chiar dacă mai există șopârlele, care le seamănă. Oamenii sunt prea mari distrugători, pentru ca să mai poată rezista timp îndelungat. În comparație cu dinozaurii, șopârlele sunt simpatice. Oare urmașii noștri, oamenii-șopârle, vor fi mai simpatici decât noi?

 

*   *

*

 

Astăzi, o tânăra s-a așezat în autobuz în fața mea.  Era mai mult decât drăguță; era frumoasă. Avea chiar și un deosebit simt estetic, vizibil prin modul în care era îmbrăcată. Armonia culorilor o dovedea din plin. Ținuta corpului arăta că era conștienta că avea ce arăta. Era aproximativ șase seara. În întreaga ei atitudine, se vedea că merge la o întâlnire și era preocupată să lase o impresie favorabilă. Cu siguranță, va reuși.

Și totuși, îmi era milă de ea. Îmi venea să-i spun, dar m-am abținut. Îmbrăcămintea ei era prea sexy. În special decolteul, care lăsa să se vadă prea mult. Avea sâni frumoși, desigur!

Motivul compătimirii mele era tocmai acesta: băieții serioși, se știe, sunt timizi. Cei care o vor asalta vor fi cu precădere ceilalți. Efectul? Fie că îi va respinge, fiind de condiție mai joasă decât a ei - și va rămâne nemăritată -, fie se va căsători cu un neisprăvit, alegându-se cu un mariaj nepotrivit.

După ani, va trage concluzia că n-a avut noroc în viață. Și totul, de la un decolteu expus într-un moment nepotrivit.

 

*   *

*

 

Cine pe cine persecută?

Sfântul Ciril – episcop al Alexandriei - a incitat populația la un pogrom. Printre victime a fost Hipatia (370-415), prima femeie matematician cunoscută. A condus școala din Alexandria, a avut lucrări filosofice, în care i-a comentat pe Platon, Aristotel, Arhimede și alții.

 

*   *

*

 

Chopin, bolnav fiind, a plecat în Mallorca, sfătuit de George Sand, la sugestia ambasadorului Spaniei.

Imigrant polonez, Chopin nu era informat. Ambasadorul Spaniei făcea publicitate turistică. Puțin îi păsa lui de un amărât de polonez, despre care nu bănuia că va deveni celebru. George Sand însă se cuvenea să cunoască clima din insulele Baleare, unde iarna, când
s-au dus ei acolo, este foarte umed, deci total contra-indicată pentru Chopin, care avea tuberculoză. Dacă știa, gestul ei a fost criminal. Dacă nu, înseamnă că era ignorantă. Orice scriere a ei aș citi acum, se sub-sumează întrebării: „ce fel de om este autorul?”.

 

*   *

*

 

Dacă un absolvent de liceu ar fi întrebat ce știe despre Montesquieu, ar răspunde ceva de genul: scriitor francez, secolul 18, „Scrisorile persane”. Dacă are memorie bună, poate că va menționa și „Spiritul legilor”, despre care însă nu va putea spune mare lucru, fiindcă nu a citit-o. Este o carte de specialitate.

Fiind un clasic recunoscut al literaturii universale, nimeni nu-i pune la îndoială calitățile și se mulțumește cu ceea ce i s-a spus la școală. La o analiză mai atentă însă, apare un paradox. Din punct de vedere strict literar, volumul „Scrisorile persane” este, în cel mai bun caz, o carte nostimă, plină de observații înțelepte și ironii la adresa societății franceze a timpului său. Totuși, nu este un monument al literaturii în măsură să justifice prezența autorului pe lista monștrilor sacri. Montesquieu însuși ar fi fost profund nemulțumit dacă toată activitatea lui s-ar rezuma la această carte de puțin peste 200 de pagini. El era un magistrat serios, bun cunoscător nu numai al legislației în vigoare, ci și al istoriei ei și preocupat de adaptarea legislației la noile idei filosofice, pentru că Montesquieu era și un filosof, în adevăratul înțeles al cuvântului, adică un iubitor de înțelepciune. Nu a conceput un sistem filosofic propriu, dar și-a însușit cele mai noi idei și, ca adept al lui Hobbes și Locke, își propusese să aplice ideile lor în societatea timpului său. Ca magistrat, privea progresul prin prisma legilor. Era epoca apariției liberalismului politic și economic, al separării puterilor în stat și – într-o oarecare măsur㠖 a statului modern însuși. Revoluția Franceză era aproape, iar Anglia era deja un stat parlamentar. Implicarea lui în literatură se înscrie tocmai în efortul de a transmite aceste idei unor cercuri cât mai largi de intelectuali. „Scrisorile” sunt ele însele mici eseuri și doar titlurile dau aparența unei corespondențe. Fără ele, Montesquieu ar fi rămas un magistrat-filosof necunoscut lumii literare. În schimb, numai cu „Scrisorile persane” nu ar fi intrat nici măcar în literatură.

Cazul lui este oarecum asemănător cu cel al lui Pascal, care – după o activitate prodigioasă ca fizician și matematician – s-a dus la mănăstire. Desigur, unii se grăbesc să afirme că i-a venit mintea la cap, în timp ce alții c㠖 dimpotriv㠖 că ar fi intervenit o disfuncție în aceeași zonă. Răspunsul corect ni-l dă chiar el și constă din dorința sa de comunicare, după ce constatase că numărul celor cu care poate discuta este cu atât mai mic cu cât urcă mai sus în ierarhia oamenilor de știință. La vremea aceea, mânăstirea îi oferea exact ceea ce îi lipsea: posibilitatea comunicării. Că, ulterior, a fost nemulțumit și nu a scris niciodată ceea ce i s-a cerut, este altceva.

Și el, ca și Montesquieu, nu ar fi intrat în literatură doar cu ce a scris la Port Royal și ar fi rămas doar în știință cu un nume de teoremă în matematică și câteva legi în fizică.

Personalitățile lor complexe i-au plasat în ierarhia marilor umaniști, pentru c㠖 în ultimă instanț㠖 un scriitor este cineva care are ceva de spus, deci unul care comunică cu lumea.

 

*   *

*

 

Tot mai mulți sunt cei ce, constatând că schimbările de după 1989 sunt ireversibile, se laudă cu faptele bune săvârșite de ei în timpul vechiului regim. Deunăzi, un cunoscut îmi povestea cum a ajutat el pe cineva să obțină o locuinț㠖 e drept nu tocmai confortabilă, dar oricum un adăpost – pentru că omul era pe drumuri. Uită însă să spună că cel în cauză ajunsese pe drumuri tot datorită lui, care îl scosese din casa părintească, în urma naționalizării acesteia. Și nu era o casă oarecare, pentru că nici el nu era un oarecare, ci un descendent dintr-o familie celebră, cu care România se mândrește azi, iar casa este muzeu.

 

 

 

*   *

*

 

Odată cu votul universal, cei mulți - dar mai puțin instruiți - furnizează cele mai multe voturi. Propaganda politică comunistă se bazează tocmai pe aceștia. Iată un motiv suficient pentru ca o astfel de societate să nu funcționeze eficient.

 

*   *

*

 

În politică exista două etape:

-      dobândirea puterii

-      păstrarea puterii.

Teoretic, la cele de mai sus, se adaugă și capacitatea de administrare, adică ceea ce trebuie să facă un conducător. Tehnicile de dobândire a puterii și cele de păstrare a ei sunt atât de diferite, încât este foarte greu ca o persoană să se metamorfozeze astfel încât să le îndeplinească pe amândouă cu succes.

Nu ne miră, deci, că cei ce au reușit în prima fază, au eșuat în a doua.

Să pretindem ca aceeași persoana să facă față și exigențelor de bun administrator, depășește deja limitele celei mai productive imaginații.

 

*   *

*

 

Gânditorul lui Rodin are o atitudine pozitivă. Îl preocupă viitorul, pentru care caută soluții.

Gânditorul de la Hamangia are o atitudine tragică, se ia cu mâinile de cap. El se vaită, nu are soluții, așteaptă parcă să-i vină din cer o minune.

 

*   *

*

 

Scriitorii unei singure cărți – fie ei și celebri - rămân diletanți??!!

 

*   *

*

 

·        Iubirea adevărată este cea care se consolidează în timp.

·        Consolidarea se realizează atunci când cei doi formează o echipă.

·        Nu succesul îi unește, ci lupta comună cu greutățile vieții.

 

*   *

*

 

Când eram mic, mă deranja faptul că adulții erau obligați de către noua conducere comunistă să se umilească, purtându-se asemenea copiilor în fața oamenilor mari. Pe bună dreptate, dăm vina pe regim. „Omul poate fi redus la ceea ce mănânc㔠era un principiu al sovieticilor, iar dacă nu-i dai de mâncare poate fi umilit oricât. Au experimentat asta în Ucraina, unde au omorât peste șapte milioane de oameni prin înfometare. Există și o expresie pentru asta: „iscustvenaia haladovka”, în traducere, foamete impusă de stat. Asta ca să nu mai vorbim despre frica de închisoare sau chiar de moarte.

Și totuși, astăzi mulți se umilesc fără să le-o ceară nimeni. Și încă n-ar fi nimic, dacă doar s-ar umili, dar comit cele mai reprobabile fapte cu conștiința liniștită. Pentru fapte cu mult mai neînsemnate, cei ce au prins perioada comunistă sunt acuzați de lipsa verticalității. Astăzi, mulți nici măcar nu se ridică în două picioare; se târăsc, fără să știe măcar a merge.

 

*   *

*

 

Cred că ideea cu reîncarnarea aparține celor ce și-au ratat viața și speră într-o a doua șansă.

 

*   *

*

 

Pe Schopenhauer nu ar trebui să-l neglijăm. El a fost marginalizat de către propaganda marxist-leninistă din cauza concepției lui, etichetată ca idealistă. Minimalizarea operei sale se mai datorează și altei propagande, cea germană, care își dorea un creator de sisteme filosofice egal cu cei din antichitate. Kant și Hegel, cu care a fost contemporan, erau de preferat.

Filosofii români dintre cele două războaie mondiale, s-au aflat sub influența germană, unii chiar au studiat în Germania, astfel că, fără voia lor, au căzut sub influența doctrinară germană. Astăzi, realizăm că nu în opera lui Kant trebuie să ne căutăm înțelepciunea. Spre deosebire de el, filosofia lui Schopenhauer era ancorată într-o problematică mai realistă.

Nu întâmplător, Eminescu, unul dintre cei mai culți poeți români, a fost un adept al lui Schopenhauer. Să nu uităm că a tradus și din Kant, deci cunoștea și alte curente filosofice. Și nu a fost singurul admirator al lui Schopenhauer. Lev Tolstoi, Marcel Proust, Thomas Mann și mulți alții au făcut același lucru. Chiar în filosofie, Henri Bergson, Ludwig Wittgenstein i-au fost urmași. Dacă adaptăm puțin termenii și exprimarea, concepția lui Bergson este chiar greu de departajat de cea a lui Schopenhauer. „Elanul vital”  inventat de el, îmi pare a fi doar o altă expresie pentru „voința de viaț㔠a predecesorului său.

 

 

 

Eu, Bolovanul

 

Oamenii spun despre noi că suntem niște obiecte neînsuflețite. Denotă că nu suntem însuflețite, adică nu avem suflete. Ce sunt alea suflete nu știe nimeni. De aceea, termenul are mai multe interpretări. Una este de natură psihologică; se spune că unele persoane au suflet bun, iar altele nu, adică unii sunt buni, iar alții răi. Noi, fiindcă nu avem suflete, nu suntem apreciați în nici un fel, din acest punct de vedere. Se înșeală, evident, sau nu vor să recunoască că nici un om nu s-ar lăsa călcat în picioare, așa cum o facem noi, deci nu putem fi decât buni. Iar dacă ei dau peste un bolovan mai mare, ca mine, tot noi suntem de vină, că le-am stat în cale.

O deosebire totuși există, dar din alt punct de vedere: noi suntem inerți, în timp ce ei se mișcă. Animalele se mișcă și ele. „Anima”, termenul latin de unde li se trage denumirea, înseamnă: suflu, suflare, suflet, viață, ființă. Se pare că respirația a fost cea care le-a atras oamenilor atenția și au clasificat universul lor vizibil după acest criteriu: cu sau fără respirație. Pe măsură ce s-au mai luminat, lucrurile s-au complicat, fiindcă nu toate animalele respiră, și nu tot ce respiră este animal, dar cuvintele au rămas, ca dovadă că ele sunt mai importante pentru ei decât realitatea. Da, de multe ori oamenii sunt victime ale propriilor lor cuvinte.

Cu plantele au avut o adevărată problemă. Ele nu puteau fi numite nici însuflețite nici neînsuflețite. Cum „tertium non datur” era o expresie (deci tot cuvinte) peste care nu puteau trece, le-au trecut alături de animale. Aici s-au folosit de o limbă și mai veche, greaca, unde „bios” înseamnă viață și au acceptat ideea că și plantele aparțin aceleași categorii. Au fost astfel obligați s-o lase mai moale cu sufletul. Ceva, totuși, au făcut. Au inventat un cuvânt frumos, biosfera, în care ne-au inclus și pe noi, pietrele, nu pentru altceva, ci fiindcă existăm alături de ei. E ceva, deși nu în avantajul nostru.

Bine, bine, și ce-mi pasă mie de sufletele lor? Îmi pasă, pentru că sufletul a fost pentru oameni o încercare de a răspunde la o mare întrebare: care este diferența dintre ei și noi? Ce-i face pe ei să se miște și pe noi nu? De fapt, nu trebuie să existe ceva care să ne facă să nu facem nimic, așa că reformulez: „ce-i face pe cei însuflețiți, ca să folosesc și eu acest termen, să fie mai dinamici decât noi?” Cu alte cuvinte, „ce este viața?”. De unde le vine acest impuls? De-a lungul veacurilor, au existat multe răspunsuri, care mai de care mai fanteziste. Unele dintre cele ce n-au putut fi verificate au fost, în schimb, folosite ca suport pentru diferite doctrine religioase.

De ce au oamenii nevoie de religie? În elanul lor vital, ei au succese, dar și insuccese. Psihicul lor o poate lua razna în oricare dintre sensuri: pozitiv sau negativ. Pentru ca să nu se întâmple așa, ei au nevoie de un mecanism care să le păstreze echilibrul. Unii dintre ei reușesc s-o facă și singuri. Alții însă au nevoie de un sprijin, atunci când sunt în impas, sau de o frână, atunci când impulsul îi împinge prea departe. Religia este deci necesară. Care religie?, fiindcă au mai multe, iar în trecut au avut o puzderie. Oricare! Important este să-și îndeplinească scopul. Din nefericire pentru ei, tocmai acum se află într-un impas. Impasul s-a agravat de când au amestecat religia cu politica. Motivul este simplu: dacă cele mai importante convingeri ale oamenilor sunt cele religioase, atunci acestea pot fi folosite pentru manipularea lor în orice alte scopuri. Cu asta se ocupă politicienii, deci ei stabilesc scopurile, iar primul dintre ele este convingerea electoratului că ei sunt „îngerii păzitori” ai celor ce-i votează. Asta de când le-a intrat în cap că toți oamenii sunt egali. Așa s-o creadă ei! Eu mă uit la ei când cad în gropi și afirm cu toată convingerea că sunt extrem de diferiți. Problema religiei nu este chiar mare; dacă mă gândesc mai bine, chiar nu există. Sau, mai exact, au mai avut această problemă și au rezolvat-o. De fiecare dată greșit, dar au rezolvat-o, ceea ce vor face și acum. Cu alte cuvinte, vor inventa o altă religie. Nu se poate ști cum va arăta, dar sigur va fi una. Este un proces de foarte lungă durată, așa că este prematur să ne batem capul.

Acum, dacă ei au atât de multe întrebări neelucidate, am și eu una: „De ce oamenii au nevoie de religie – și vezi bine că au –, în timp ce plantele și animalele nu? Hai, plantele ca plantele, dar animalele? Sunt atât de asemănătoare cu oamenii, încât uneori e chiar dificil să-i diferențiezi după un criteriu serios. Din foarte multe puncte de vedere, multe animale sunt mai decente decât oamenii, știu să-și păstreze echilibrul psihic și nu calcă în gropi nici cu picioarele din spate, cu toate că nu le pot vedea. Am auzit o glumă: „Și câinii se pot îmbolnăvi de astenie nervoasă, dacă li se creează condiții omenești de viață”. E doar o glumă. Nu trebuie luată în serios. Oare?!

Spuneam mai înainte că oamenii au inventat un cuvânt, biosfera, în care ne-au inclus și pe noi, cei „neînsuflețiți”. Aș fi crezut că sunt pe cale să acorde mai multă atenție spațiului în care viețuiesc. Ceea ce mă amuză acum este ipoteza pe care au lansat-o tot ei, cum că ar fi venit pe Terra de pe altă planetă. Vă spun eu sigur că nu este adevărat, fiindcă am fost martor la evoluția lor. De ce mă amuz? Păi, dacă au aterizat aici, înseamnă ca au parazitat pământul. Paraziții sunt de două feluri: cei ce realizează o simbioză cu obiectul parazitat și cei ce îl distrug. În mod evident, oamenii fac parte din a doua categorie. Problema lor este că întotdeauna în asemenea cazuri, paraziții dispar imediat ce obiectul parazitat nu le mai poate oferi resursele pentru care l-au invadat. Cred că am mai spus asta, dar nu strică s-o repet. Poate se prinde!

Cum spuneam, ei nu au venit de nicăieri; s-au dezvoltat aici. Problema e că s-au dezvoltat prea mult. Și în trecut au existat unele animale care s-au dezvoltat exagerat de mult, fie ca număr, fie ca dimensiuni. Au dispărut tocmai din cauza exagerărilor. Mă gândesc la dinozauri; astăzi, doar șopârlele ne amintesc de ei. Mă întreb: „oare cum vor arăta oamenii-șopârlă?”. Vor veni și ei să se adăpostească la umbra mea?

 

 

*   *

*

                           

Cred că trebuie să fac o precizare. Un bolovan este perceput ca un obiect fără colțuri și muchii tăioase, rotunjit prin eroziune, în decursul timpului. Așa este un bolovan, în general. Dar eu nu sunt un bolovan în general, ci unul particular. În plus, chiar și în general, forma depinde de structura internă, de compoziție. Cei mai rotunjiți sunt bolovanii formați din roci sedimentare, ca de exemplu cei din gresie. La ei, particulele se desprind cu ușurință, mai ales atunci când sunt slab cimentate. Ei bine, eu sunt format dintr-o rocă vulcanică. Am o structură relativ omogenă și sunt foarte dur. Nu mă tocesc cu una cu două și, chiar dacă mă ciocnesc cu un obiect la fel de dur sau chiar mai dur ca mine, ceea ce întâmplă extrem de rar, atunci mă desfac în bucăți mai mici, așa după cum au făcut și părinții mei, dar îmi păstrez structură internă. Copii mei păstrează deci caracteristicile moștenite, inclusiv aspectul exterior, colțuros și cu muchii tăioase. Poate că cineva îmi va replica: bine, bine, dar bolovanul din gresie, care se rotunjește continuu, nu este mai inteligent? Mă gândesc la principiului „capul plecat sabia nu-l taie”. O fi, dar el, transformat în nisip, își pierde personalitatea.

 

*   *

*

 

Cu toată rațiunea lor, oamenii fac o mulțime de greșeli. De altfel, este firesc: erorile nu pot apărea decât în cursul unor raționamente, atunci când logica este în suferință. Numai astfel se pot explica marile greșeli ale politicienilor în momente dintre cele mai importante, care au costat viața a milioane de oameni și pagube incomensurabile.

Cea mai frecventă dintre greșeli este omisiunea. În șirul logic al unui raționament corect, ei sar peste un anumit aspect și continuă, de asemenea corect, dar cu o premisă falsă. Eroarea poate fi involuntară, dar uneori este maladivă, de obicei atunci când celui în cauză nu-i convine răspunsul real. Și mai ciudat este că ei continuă să greșească, deși, în timpul școlii, fac exerciții speciale pentru a-și antrena gândirea. Cele mai instructive sunt lecțiile de geometrie. Acolo, copiii sunt puși să facă tot felul de demonstrații. Se pleacă de la câteva elemente cunoscute și se cere ca, din aproape în aproape, să se demonstreze adevărul unui alt element, presupus necunoscut. Cei cu mintea mai slabă neglijează un detaliu, ce lor li s-a părut evident, dar pe care nu l-au demonstrat, și sar peste acest pas. În viață însă, acel detaliu poate fi esențial. Probabil că explicația mea este puțin cam confuză, așa că am să clarific imediat ideea cu o glumă.

Se spune că un polițist, pe când își făcea rondul, vede pe o bancă dintr-un mic parc, o tânără, citind o carte la ultimele raze ale apusului de soare. Odată cu lăsarea întunericului, zona putea deveni periculoasă, mai ales pentru o femeie singură. Polițistul, ca să nu aibă probleme, ar fi dorit s-o îndepărteze pe fată. Pe de altă parte, tocmai fuseseră instruiți să-și schimbe comportamentul față de populație, fiindcă așa pretind ultimele indicații. Chestia cu comportamentul era mai complicată, dar a reținut ideea că trebuie să se poarte politicos. Dificil, dar merita încercat, mai ales că fata nu era urâtă deloc:

-       Bună seara.

-       Bună seara.

-       Mă iertați că vă deranjez, văd că citiți o carte.

-       Da. Vezi bine. Citesc o carte.

-       Știți, în zona asta, seara, vin tot felul de indivizi, se mai întâmplă chestii, n-aș vrea să… știți….

-       Da, știu, am să plec imediat. Mai aveam câteva rânduri să citesc.

Cum debutul conversației nu fusese chiar dezastruos - așa cum i se întâmpla de obicei -, polițistul nostru își încearcă norocul în continuare:

-       Probabil că era foarte interesant ce citeați. Acum, dacă tot v-am deranjat, poate îmi spuneți și mie ce citeați.

-       E o carte de logică.

-       Cum adică de logică? Despre ce-i vorba, de fapt?

-       O carte din care oricine poate învăța cum să gândească corect.

-       Asta-i foarte interesant. Ar putea fi de folos și pentru noi.

-       Desigur!

-       Ați putea să-mi dați un exemplu, să înțeleg mai bine?

-       De ce nu? Vă place să pescuiți?

-       Da. Întâmplător, chiar foarte mult.

-       Presupun că vă place și să mâncați peștele, nu?

-       Desigur, mai ales prăjit și cu mujdei de usturoi. Miroase, dar e bun.

-       La un pește prăjit merge și un pahar de vin, nu?

-       Evident.

-       La un pahar de vin se cuvine și puțină muzică, nu?

-       Evident.

-       Atunci, pentru ca distracția să fie completă, lângă vin și muzică o femeie ar completa tacâmul.

-       Ei, sigur că da.

-       Pot trage atunci concluzia că nu sunteți homosexual.

-       Vai, domnișoară, cum vorbiți, sigur că nu sunt.

-       Ei, uite, asta e logica: din aproape în aproape, am plecat de la pescuit și am ajuns la homosexuali prin deducții logice.

A doua zi, ziua lui liberă, pe aceeași bancă, polițistul citea o carte de logică. „Cine știe? Poate vine”, gândea el, că prea fusese frumos. Vine însă colegul polițistului, care tocmai intrase în tură:

-       Ce faci bă aici, la această oră?

-       Citesc, nu se vede?

-       Ba se vede. De asta te și întreb ce faci. Și, mă rog, ce citești?

-       O carte.

-       Văd, și ce carte?

-       O carte de logică.

-       Logică? Cum adică?

-       O carte care te învață să gândești logic.

-       Adică cum, poți să-mi dai un exemplu, să pricep și eu?

-       Sigur. Ție îți place să pescuiești?

-       Nu.

-       Înseamnă că ești homosexual!

Ca în multe glume, aici polițistul a sărit foarte mulți pași. În situațiile reale, atunci când greșesc, oamenii fac un salt mic. Alteori, nu le convine ceva și atunci sar peste acel ceva. În rest, logica lor este perfectă. Este similar alegerii unei direcții greșite într-o intersecție: călătorul ajunge în altă parte, deși în toate celelalte intersecții a procedat corect.

Am spus ceva despre politicieni? Înainte de al doilea război mondial, când aveau posibilitatea să oprească ascensiunea nazismului, nu au făcut-o din motive meschine. N-au vrut să analizeze perspectivele îndepărtate - iată eroarea prin omisiune, iată saltul –, fiindcă îi preocupau prea mult avantajele apropiate. După ce și-au dat seama că au greșit, au încercat să scoată castanele din foc cu mâna altuia, ajutându-i pe ruși, fără să-și dea seama că, procedând astfel, le-au dat acestora un balon de oxigen pentru încă o jumătate de veac. Și ce balon!!! Dintr-o țară în pragul falimentului, au creat o putere mondială mai puternică decât cea pe care s-au străduit s-o învingă. Și culmea, cu o doctrină politică asemănătoare cu a ei.

Acum, că inevitabilul s-a produs, adică falimentul, tot Europa occidentală se grăbește să-i ajute. Mai există vreo logică aici?

Mare dreptate avea Platon să scrie pe frontonul Academiei sale: „Cine nu știe geometrie nu intră aici”. Știu că mă repet, dar poate se reține. Și mai știu că politicienii sunt dintre cei ce n-au strălucit la geometrie. Da, da, dar cine i-a ales? Nici asta n-are logică?

Am o singură consolare: că bolovanii nu se formează din cenușa oamenilor și nici invers, că ne-ar strica arborele genealogic.

 

 

 

Eroarea judecăților globale

 

Dragă prietene,

 

Știu că am defectul de a generaliza excesiv. Nu neg. Pentru cele ce vreau să discut în continuare, trebuie să fac însă distincția dintre o judecată la nivel global și generalizarea unei idei. Eu sunt adeptul ambelor, cu condiția ca generalizarea să fie rațională și aplicarea particulară a unor afirmații cu caracter general, să fie făcută cu discernământ.

Subiectul mă incită pentru că, de fiecare dată când exprimăm o idee generală, interlocutorul se gândește dacă nu cumva și el este printre cei vizați și, chiar dacă nu se supără imediat, nu mai aprofundează ideea pusă în discuție, dialogul se rupe. Totuși, judecăți globale facem cu toții, la tot pasul, în chestiuni mărunte, ca și în cele majore. Dacă  un intelectual, spre exemplu, vorbește despre un muncitor, toți muncitorii de față sar în sus: „Da, sigur, intelectualii sunt…, în timp ce muncitorii…” Dacă un muncitor vorbește despre intelectuali, replica spusă, sau doar gândită, este similară, doar cu termenii inversați. Dacă discută intelectuali de profesiuni diferite, atunci dialogul se aprinde și replicile pot deveni din ce în ce mai puțin intelectuale. Iar dacă printre intelectuali se află și unii a căror profesiune nu are criterii de evaluare măsurabile – artă, literatură, muzic㠖, atunci dialogul se rupe înainte de a începe.

Eroarea bineînțeles că are efecte cu atât mai grave cu cât problema este de interes mai general. Am să încep cu o amintire. Se întâmpla în aprilie 1990, la Viena, în prima mea excursie în Vest. Două lucruri m-au frapat.

Primul a fost o constatare. Din aproape în aproape, am ajuns să cunosc câțiva români ce fugiseră înainte de decembrie 1989 și așteptau îndeplinirea formalităților pentru emigrare în Occident: Franța, Germania, S.U.A. etc. Așteptarea dura între unu și doi ani și era extrem de stresantă, mai ales după coșmarul prin care trecuseră, riscându-și viața, la capătul căruia credeau că Vestul îi așteaptă cu brațele deschise. Eu credeam că persoanele cu pregătire profesională superioară sunt avantajate. Știam că specialiștii sunt apreciați și racolați de către întreprinzătorii occidentali. Așa și este, dar numai pentru cei ce au posibilitatea să-i contacteze direct. Ca transfugi, însă, ei treceau prin filtrul practicat de autoritățile politice: la rând, în funcție de numărul de imigrări admis de fiecare țară. În Austria, erau cazați la grămadă, borfași și erudiți împreună, într-un total dispreț. Pentru occidentali, ei nu erau decât niște „emigranți prăpădiți”. Doar după ce ajungeau în țara visurilor lor încercau să-și găsească un loc de muncă, corespunzător pregătirii. Autoritățile tratau fenomenul global, la nivel statistic.

A doua constatare a venit puțin mai târziu. Eu speram că România va avea o re-intrare triumfală în Europa. Motive aveam destule; nu este necesar să le evoc. Câțiva români stabiliți mai demult în Viena erau însă cu mult mai pesimiști. Mi s-a părut chiar că făceau un efort deosebit să-mi anuleze orice gând optimist.
M-am simțit jignit. Credeam că au ceva cu mine, sau sunt invidioși că, în curând, toți românii vor fi asemenea lor, europeni. Am fost însă cu mult mai necăjit să constat mai târziu că aveau dreptate. Persoanele despre care vorbesc nu erau mari „analiști politici”, dar ei oglindeau mentalitatea celor din occident despre evoluția țărilor în situații similare. Iarăși o analiză globală, iar vina aparține tot autorităților și a formalismului. Un cetățean oarecare nu se poate duce la poarta unui mare institut sau întreprindere și să se recomande: „Eu sunt omul de care aveți nevoie. Angajați-mă imediat, fiindcă altfel nici nu știți ce pierdeți”. Întreprinzătorii ar trebui să depisteze persoanele valorase și, acum, chiar o fac. N-au făcut-o însă imediat după 1989. Atunci au contactat autoritățile române și, bineînțeles, s-au ales cu cine nu trebuia.

În ceea ce ne privește, nu stăm cu nimic mai bine. Iată un exemplu: deși tineretul nu este, în deobște, interesat de trecut, ci doar de viitor, trebuie să știi unde te afli, pentru a stabili cum ajungi acolo unde îți dorești. Iar ca să știi unde te afli, trebuie să știi de unde și cum ai ajuns aici. Rezultă că trebuie să aruncăm o privire înspre trecut, fie și numai pentru a învăța din experiențe similare cu cele în care dorim să ne implicăm. Se obișnuiește, spre exemplu, ca perioada 1944-1989 să fie tratată sub aceeași etichetă: perioada comunistă. Deși simplificarea poate fi uneori necesară, atunci când vorbim serios, orice considerație trebuie privită în context, iar contextul este foarte diferit, atât în timp, cât și în spațiu, adică în domeniul în care îl aplicăm. Autoritățile instalate de ruși imediat după război au avut câteva priorități. Una dintre ele a fost justiția, prin intermediul căreia vârfurile vechiului regim trebuiau înlăturate, ceea ce s-a și întâmplat. Nu voi face acum o inventariere a tuturor domeniilor de activitate. Exemplele au doar un caracter ilustrativ. Un alt domeniu, mai puțin stringent, dar cu bătaie lungă, a fost învățământul, deoarece prin el se formau „oamenii noi”, cum le plăceau să afirme. Expresia nu este întâmplătoare: orice sistem politic produce mentalități pe măsura lui, iar mentalitatea se formează în timp. Pe de altă parte, medicina, de pildă, nu prezenta nici un interes din punct de vedere politic și, în consecință, a fost cu mult mai puțin poluată.

Prin aceste exemple am vrut să spun că degradarea societății de către sistemul comunist a fost diferită în timp și spațiu, motiv pentru care oamenii și profesiunile lor trebuie judecate diferențiat. Însăși criteriile de alegere a profesiunii de către tineri se înscriu în condițiile oferite de regim. Unele situații devin astfel explicabile, ceea ce ne permite să apreciem dacă repetarea procedurii este bună sau nu. Și pentru că iarăși generalizez, iată un exemplu: în anii 1945-1958, pentru unele tablouri în manieră proletcultistă, statul recompensa autorii cu sume în bani comparabile cu contravaloarea unui autoturism. Pentru un singur tablou. Iar, pe atunci, un autoturism costa cu mult mai mult decât acum. Cu timpul, sumele au scăzut, dar nu au fost niciodată de neglijat. Este de înțeles că beneficiarii unor astfel de avantaje regretă azi lipsa sponsorizărilor. Dacă îi vom întreba pe ei, vor reproșa ne-implicarea în cultură a autorităților de azi, deși problema este alta: este sponsorizarea o acțiune benefică, sau nu?

Sigur, unele judecăți de atunci nu mai sunt valabile azi. Altele însă sunt adevărate pilde ce cum trebuie sau nu trebuie procedat. Astăzi, avem alte probleme. Parcă și mai grave! Cum le judecăm?, fiindcă ar trebui să le judecăm, dacă vrem să le rezolvăm inteligent. Normal ar fi prin dialog. Și dacă dialogul nu funcționează, din motive pe care le-am arătat la început? Atunci ne aflăm în plină realitate. Oamenii se implică cu interese personale atunci când ar trebui să analizeze chestiuni de ordin general, ceea ce este tot o rămășiță a mentalității din trecut, când fiecare persoană trebuia să se descurce pe cont propriu. Chiar și această mentalitate este de înțeles, dacă avem în vedere că adulții de azi sunt persoane educate în trecut.

Cred că, pentru azi, te-am plictisit destul cu realitățile noastre și nu știu în ce măsură te interesează pe tine, acolo unde te afli, peste o apă mare. Am constatat însă că ești o persoană dornică să se informeze despre cum gândesc oamenii și prin alte părți. Până la un nou schimb de opinii, „let’s wish in hearing good news”.

 

 

Eu, Bolovanul

 

Piatra! Existența noastră, a pietrelor, nu numai că nu poate fi neglijată, dar este chiar esențială pentru tot ceea ce există pe pământ. Binomul piatră-apă, mai exact separarea pământului de ape, este una dintre primele etape din procesul de naștere a Universului cunoscut, precizat chiar în Biblie la punctul 9, capitolul „Facerea”. Evident, cuvântul ‚pământ’, folosit acolo, are o semnificație mai generală. Nu este vorba despre planeta Pământ, dar nici despre argilă, lut, loess și altele asemenea, ci despre ideea de corp solid, în comparație cu lichidele, ca apa, sau gazoase, ca aerul. Pe atunci însă, adică la vremea când se scria Biblia, asemenea precizări tehnice nu existau, motiv pentru care se mai folosește și azi termenul ‚uscat’, ca opus al mărilor și oceanelor. (O redactare a Bibliei în termenii fizicii actuale ar fi de-a dreptul amuzantă, cred.) În realitate, nu poate fi vorba decât despre piatră. Celelalte forme de agregare a materiei au fost definite cu mult mai târziu, iar evoluția lor este bine precizată în istoria geologică a Terrei. Asta nu contrazice alegația potrivit căreia Dumnezeu a făcut lumea în șapte zile, doar că durata acelor zile trebuie evaluată în ere geologice. Pentru înțelegerea comună însă, termenul ‚pământ’ era perfect, fiindcă omul contemporan scrierii Bibliei putea exista doar pe un sol format din pământ fertil. Pe de altă parte, acest fel de uscat înseamnă și viață, iar piatra pare să aibă mai puțină legătură cu viața. Și totuși, Iisus l-a desemnat pe Petru ca cel mai important apostol al său, iar Petru înseamnă piatră, adică cel care dăinuie. Viața este trecătoare; există însă un ceva ce persistă, iar acel ceva este simbolizat prin piatră. Ar trebui să se recunoască, măcar în acest moment, că e ceva de capul nostru, al pietrelor, fie și numai din acest punct de vedere.

Pe de altă parte, „casă de piatr㔠este o urare adresată tinerilor căsătoriți, cu semnificația că relația lor va dăinui. Deși mai puțin semnificativ pe plan spiritual, interpretarea simplist㠖 de a fi posesorul unei case de piatră, simbolizând la rândul ei un castel sau, oricum, o cas㠄de domn” – nu este nici ea chiar lipsită de interes. Astăzi, se fac case din beton, adică tot din piatră. Desigur, după ce Dumnezeu a separat pământul, adică piatra, de ape, lucrurile s-au complicat, iar viața a devenit din ce în ce mai complexă, omul fiind, poate, cea mai complexă ființă, motiv pentru care și condițiile sale de viață sunt cele mai pretențioase. Casele nu mai sunt din piatră simplă, ci din materiale compozite din ce în ce mai sofisticate, ceea ce însă nu schimbă cu nimic esența lucrurilor.

Iar, pentru că tot am vorbit despre procesul de creare a Universului de către Dumnezeu, trebuie să observăm că el nu l-a creat din nimic, astfel că termenul este, oarecum, impropriu. Totul a existat înainte, dar nu avea formă. I se spunea Haos, iar haos nu înseamnă nimic, ci doar ceva nu prea bine ordonat. Se spune clar: „... și Dumnezeu a despărțit lumina de întuneric...”. Asta înseamnă că atât lumina, cât și întunericul, au existat dinainte, dar erau amestecate. Cam ciudat, dar s-o lăsăm așa. Descrierea Facerii continuă în același mod. Tot ce a făcut el a fost să despartă, să separe. Este extrem de important; atât de important, încât intenționez să revin asupra acestui aspect. Deocamdată, în continuarea procesului creației, aflăm despre Cain, care l-a ucis pe Abel. Ciudată lecție de morală! Dacă fratricidul este de la Dumnezeu, înseamnă că o crimă oarecare este o bagatelă. Dar, poate că ar trebui să ne declinăm competența și să nu mai judecăm acțiunile Creatorului. Să observăm însă că, după ce a creat viața, logica l-a obligat să creeze și reversul ei, moartea. Mă gândesc doar că, în această privință, a fost deosebit de generos: există numeroase moduri de a muri și doar unul pentru naștere, și aceea cu dureri. Asta chiar mă indispune.

Spuneam mai devreme că ideea separării mă preocupă. Explicația este de natură energetică. Se vorbește intens astăzi – mai mult sau mai puțin în cunoștință de cauz㠖 despre entropie. Termenul a ajuns până și în filosofie, deși discuțiile cu filosofii e bine să rămână în termeni evazivi, pentru a nu cădea în ridicol. Chiar recent, mi s-a relatat conferința unui filozof cu acte în regulă, care părea că se documentase din romanele științifico-fantastice. La un moment dat, ca să facă impresie, s-a folosit și de entropie, despre care însă era clar că nu știe nimic concret.

Explicația interesului pentru acest termen – entropie – vine tot din fizică, unde – asociat entropiei – a apărut ideea de moarte termică, iar moartea, prin simpla pronunțare a cuvântului, stârnește interesul celor ce nu știu ce să facă cu viața. De fapt, este simplu. Orice proces energetic se desfășoară, în mod natural, într-un sens bine determinat. Dacă, spre exemplu, alăturăm două corpuri cu temperaturi diferite, căldura trece de la cel mai cald la cel mai rece, și niciodată invers. Prin separări dicotomice succesive, Dumnezeu a creat o uriașă diferență de potențial energetic, care a făcut posibile schimburile ulterioare de energie, mișcarea. Așa a devenit posibilă viața. Asta, trebuie să recunoaștem, nu este puțin. De atunci, orice proces natural însemnă, de fapt, o uniformizare. Se va ajunge, astfel, la așa numita „moarte termică”, când toate diferențele vor fi anulate și nici o mișcare nu va mai fi posibilă. În alți termeni, entropia definește gradul de dezorganizare din natură.

 

*   *

*

 

Lumea este de o diversitate infinită. Nici o piatra nu seamănă cu alta. Ce să mai spunem despre lumea animată? Și, totuși, la orice nivel, orice entitate are capacitatea să recunoască în alte entități caracteristicile ce o interesează. Pasărea și albina identifică florile ce-i furnizează polenul, indiferent de celelalte caracteristici ale plantelor. Animalele carnivore nu se lasă înșelate de forma exterioară a prăzii, iar cele erbivore știu foarte bine ce plante să pască și ce nu. Chiar și oamenii se descurcă destul de bine, deși, uneori, au unele probleme. Atunci când greșesc, de vină sunt preocupările lor „intelectuale”, unde mai dau greș câteodată. Reprezentativă este gluma următoare, ce nu se știe dacă nu cumva a fost sugerată de un caz real: John a băut luni whisky cu sifon, marți gin cu sifon, miercuri vin cu sifon și tot așa, până la sfârșitul săptămânii, când a tras concluzia că sifonul îi dăunează. Nu identificase, sărmanul, alcoolul din băuturi. În general însă identificarea unor categorii – adică a tuturor entităților ce au o caracteristică comun㠖 este făcută cu ușurință în întreaga lume naturală. Cum de se întâmplă asta rămâne un mister. Dar oamenii, cum spuneam, au unele probleme, motiv pentru care originea lor extraterestră poate fi o ipoteză în studiu; ei încă învață.

Este teribil cum aptitudini firești la ființele inferioare și, uneori, chiar la plante, fac obiectul unor cercetări savante la oameni. Iar cele mai amuzante sunt încercările oamenilor de a învăța animalele să înțeleagă graiul oamenilor, fiindu-le clar că ei, oamenii, nu sunt capabili să învețe graiurile animalelor.


 

 

Ochii și urechile Zidului

 

-       M-am întâlnit cu Mitică.

-       Care Mitică?

-       Mitică, fostul meu coleg de la Institut, omul lui Stănescu.

-       Secătura aia?

-       Să vezi ce plin de el e secătura aia acum. O secătură plină; plină cu el însuși.

-       Da? Ce-a mai făcut?

-       Are un nou sediu, în centrul orașului. Zice că banca s-a desprins de grupul din care făcea parte, este independentă, iar el este directorul ei. Este, de fapt, tot cooperativă de credit și i-a păstrat și numele, așa că nu știu încă ce să cred. Oricum, este un progres, iar el e foarte mândru.

-       Cred. El face parte din categoria aceea de oameni, care se bucură la apusul soarelui, pentru că, atunci, umbra ce o lasă pe pământ este mai mare și pare și el mai important. Unde te-ai întâlnit cu el?

-       Pe stradă.

-       Și n-ați fost nicăieri? Pe stradă ți-a povestit toate astea.

-       Nu, ne-am întâlnit în apropierea noului sediu și era încântat să mi-l arate. Acolo am stat o vreme și apoi m-a dus să-mi arate și alte noi achiziții. Un apartament la parterul unui bloc și o fostă micro-întreprindere la Ghimbav, lângă Brașov. Un teren mare, cu mai multe clădiri: foste birouri și hale industriale.

-       Toate astea într-un timp atât de scurt?

-       Nu chiar atât de scurt. Eu nu l-am mai văzut de vreo doi ani, poate trei. Oricum, evoluția a fost foarte rapidă.

-       Numai să n-o dea în bară, cum a mai dat-o.

-       Ce-i drept, datul în bară este specialitatea lui. Pe de altă parte, el nu este un tip curajos și nu cred să riște. Ar fi o prostie imensă, fiindcă aici este vorba de bani mulți, așa că o astfel de bară i-ar fi fatală.

-       Să-l ajute Dumnezeu!

 

 

 

 

Dragă ne-prietene,

 

Cineva spunea că o națiune există prin cultură. Se cuvin totuși câteva precizări. Prima ar fi diferența dintre cultură și civilizație. Nu te aștepta să dau eu, acum, definițiile lor. Le luăm de bune pe cele unanim acceptate. Ce vreau eu să precizez este că o civilizație rămâne în istoria umanității prin ceea ce a realizat datorită culturii ei (vezi Civilizația Persană, Elenă etc.), în timp ce o națiune există ca atare, într-un anumit moment istoric. Ea rezistă în timp prin cultura ei. Fără cultură, se stinge, ca o flacără fără combustibil și nu se va putea vorbi vreodată despre ea ca civilizație. Rezultă că o exprimare mai bună ar fi „o națiune rezistă prin cultură”.

A doua precizare se referă chiar la cuvântul cultură, care – din cauza întrebuințărilor diferite – are nevoie să i se specifice sensul în care este folosit. Este evident că, în acest context, nu ne referim la vreo cultură de bacterii, ci la totalitatea cunoștințelor unui popor, pentru că despre el vorbim. Eliminăm de asemenea din discuție aprecieri relative, cum că o națiune este mai cultă decât alta, fiindcă membrii ei l-au citit sau nu pe Shakespeare. Numai o persoană cu o inteligență extrem de limitată poate crede că ceea ce știe el este cultură și orice altceva este nesemnificativ.  Cultura trebuie privită prin suma cunoștințelor teoretice și practice ale unui popor, în care intră și credințe, mentalități și altele de felul acesta, tradiția în special, fiindcă, prin tradiții, cultura se conservă și se transmite generațiilor viitoare. Să mai notăm că, deoarece lumea evoluează, cultura nu poate sta nici ea pe loc. Stagnare înseamnă moarte, iar în cultură, evoluție înseamnă creație.

Cam lungă această introducere! Pentru a nu mai teoretiza, iată un caz concret de „evoluție”.

Se obișnuiește ca muzeele de artă, pe lângă colecții muzeale, să întrețină legătura cu prezentul prin expoziții temporare ale artiștilor contemporani. La Muzeul de Artă din Brașov, acest obiectiv era realizat în trei săli, una mare și două mici, de la parterul clădirii. Dacă înainte, aici se organizau expoziții din două în două săptămâni, câte una sau dou㠖 în funcție de mărimea și numărul exponatelor – deci 30-50 de expoziții pe an, actualul director a declarat că renunță la această activitate și că se vor organiza doar expoziții cu caracter muzeal, cu alte cuvinte, ale artiștilor ce nu mai sunt în viață, sau, în viață fiind, au dovedit deja că au intrat în istoria artelor. Este o politică ce, teoretic, ar putea fi acceptată. În realitate, încă de la primele expoziții organizate sub patronajul său, criteriul invocat nu a fost respectat deși, din partea directorului unei instituții publice ne-am aștepta să fie consecvent măcar cu propriile sale afirmații. Pentru a-și justifica politica, câteva expoziții cu caracter muzeal au fost bune, unele chiar foarte bune. Câteva! Celelalte însă, undeva între penibil și deplorabil.

Mai grav însă este altceva: din 18 expoziții organizate sub conducerea sa până la sfârșitul anului 2009,

-         trei au aparținut unor pictori români;

-         cinci au fost ale unor minoritari;

-         cinci colective – unde proporția celor românești a fost de 3 la 15;

-         cinci din străinătate, dintre care trei din Ungaria, ale unor artiști despre care nu au auzit nici cei din Budapesta.

Durata expozițiilor nu mai este de două săptămâni, ci de câteva luni, iar calitatea unora a fost apreciată doar de către domnia sa. Pare ciudat, dar – judecând după fapte - se pare că adevăratul său obiectiv a fost (și este încă) îndepărtarea artiștilor plastici brașoveni de la posibilitatea expunerii în Muzeu, și mai ales a celor români.

Una dintre expoziții, spre exemplu, a fost a unui grafician de etnie maghiară din județul Covasna. Teoretic, toate bune și frumoase. Printre locuitorii României se află și mulți etnici maghiari talentați. Despre acest grafician din Covasna însă nu am găsit informații nici măcar pe Internet. Expoziția a fost totuși un succes, dar din alt punct de vedere. Ea a permis o bună mobilizare a vizitatorilor de aceeași etnie din județele apropiate, Covasna, Harghita, Târgu Mureș, deși nici ei nu auziseră de existența expozantului.

Desigur, directorul nu are nici o vină. Din profesoraș de desen la o școală rurală să ajungi director al Muzeului de Artă din Brașov este mai mult decât ar fi putut visa. Cred că atunci când i s-a propus l-a cuprins amețeala, fiindcă, altfel, bunul simț l-ar fi împiedicat să accepte. Vinovați sunt cei ce l-au propus, acceptat și numit în funcție. Culmea este că mulți dintre aceștia pretind a fi români. Chiar majoritatea. Or fi, în acte. A aparține unei națiuni înseamnă a aparține în primul rând acelei culturi. Ei, chestia asta din urmă se pare că le-a scăpat. Și, apoi, ne mirăm că ne merge cum ne merge.

Vi se pare o chestiune locală și măruntă? Exagerările de acest fel provoacă animozități și – de aici – dispute, care nu se știe cum se termină. În Africa Centrală au murit milioane de oameni pentru asemenea „mărunțișuri” și – destul de recent – chiar în Europa cea „civilizată”. Doar mentalitățile retrograde și incultura sunt mărunte; efectele lor însă pot avea amplitudini nebănuite și, mai ales, ne-controlabile.

Pentru moment, ceea ce a deranjat a fost lipsa oricărei calități artistice a exponatelor. Oricum aș lua–o, expoziția a fost una penibilă. La o altă expoziție, autorul, maghiar și el, a umplut sala cu caserole mâzgălite, declarând la vernisaj că își manifestă non-arta ca protest față de societatea în care trăiește. Este profesor la Liceul de Arte Plastice și mă întreb „ce îi învață pe elevi?”.

Cum spuneam, există mulți artiști plastici talentați din toate etniile, cei maghiari fiind chiar remarcabili. De ce directorul Muzeului de Artă, fost profesor de desen, el însuși din această categorie și grafician pe deasupra, nu este mai selectiv, în interesul etniei sale?

Cu grafica avem o altă problemă. Ea este abecedarul artelor plastice și, de aceea, este materia de bază pentru orice profesor de desen de nivel liceal. Nu ne miră deci că aceștia insistă asupra ei. Un artist autentic însă depășește cu mult nivelul desenelor școlărești. Ce poate directorul nostru ne-a convins cu ocazia expoziției sale de desene, bune pentru nivel liceal. Întrebarea este: cum poate un simplu profesor de desen să facă evaluări dincolo de nivelul posibilităților sale? Ca persoană particulară, oricine poate avea o opinie. Muzeul de Artă însă este o instituție etalon și nu poate fi lăsat la latitudinea unei singure persoane, indiferent cine este ea. El este coordonat de către Consiliul Județean Brașov, care s-ar cuveni să vegheze asupra activității instituțiilor subordonate.

Din fericire, există și exemple pozitive, semn că se poate mai bine. Recent, a avut loc la Centrul Cultural Reduta, tot din Brașov, vernisajul unei expoziții de pictură  a Asociației Artiștilor Plastici Mureș, ca urmare a taberei de creație organizată de ei în Grecia. Această asociație este mixtă, români și maghiari, membrii ai Uniunii Artiștilor Plastici, sau nu, școlarizați în institute de artă sau autodidacți. Singurul criteriu este arta. Au o activitate extrem de bogată. Ca dovadă, aceasta este a treia sau a patra expoziție organizată la Brașov, pe lângă multe altele, realizate în Târgu Mureș, Cluj, Reghin și alte orașe. Sovata, Mădăraș, Cund, Deda, Berghia, Seleușul Mic, Zagăr, Lunca Bradului, Șincai, Sighișoara, Ocoliș-Alba și acum, iată, Grecia, sunt nume ale localităților în care au avut tabere de creație. Și încă nu sunt toate. Nu fac acum un raport al activității lor, așa că mă opresc aici.

Cum se face că la Târgu Mureș se poate? Tocmai la Târgu Mureș, unde procentul etnicilor maghiari este mai mare decât la Brașov. Sau, poate, tocmai de aceea! Având o problemă, trebuie s-o rezolve. La Brașov nu există această problemă, așa că oamenii sunt mai puțin conștienți. Așa se face că, printre membrii de frunte din Conducerea Consiliului Județean Brașov a rămas o reminiscență de pe vremea regimului comunist. Exista pe atunci, printre politruci, ideea că secția organizatorică a partidului este cea mai importantă, urmată de cele de propagandă și economică. Cultura, sănătatea și celelalte erau pe planuri secunde. Pe de altă parte, din motive de imagine, în conducerea de partid, trebuiau să figureze reprezentanți ai tuturor categoriilor sociale, femei și bărbați, români, maghiari, germani etc. Unde? Bineînțeles la sănătate, cultură, sindicate și alte domenii, considerate de mai mică importanță. Este demoralizant să constatăm că această mentalitate s-a păstrat; cultura nu a pătruns în zona lor de preocupări. Nu, tovarăși, cultura nu este o activitate secundară. Pentru națiune este cea mai importantă.

Cu lipsa de responsabilitate a politicienilor noștri ne-am obișnuit. Aici însă este mai mult decât atât: este inconștiență. Dar cum poți să faci responsabil pe cineva care nu este conștient de efectul actelor sale?

Iar poate că și mai trist este faptul că alegătorii înșiși doar mârâie pe la colțuri, fără să aibă curajul să se pronunțe deschis. Este stilul celor ce au stat sub jug străin și încercau să se descurce în mod individual, crezând că sunt în avantaj alături de cei vremelnic puternici și nu împreună cu cei apropiați.

Doamne, fie-ți milă de români, că doar Tu mai poți face ceva pentru ei.

 

*   *

*

 

Da, o națiune există și rezistă prin cultură. Te surprinde că știu? Convins fiind că este așa, cred că ar trebui să reflectăm mai mult asupra strategiilor adoptate.

 

 

Sfârșitul volumului 1